Esa, 27, kertoo, mitä Ahvenanmaan kohutulla rauhanleirillä tapahtuu – ”Se on roolipeli” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Esa, 27, kertoo, mitä Ahvenanmaan kohutulla rauhanleirillä tapahtuu – ”Se on roolipeli”

Suuren mediahuomion kohteeksi tullut ruotsalaisten ja venäläisten rauhanleiri Åland 17 jatkui Ahvenanmaalla lauantaina ”rauhanharjoituksen” muodossa.

10.9.2017 7:33

Tiedotusvälineiden edustajat pääsivät vierailemaan iltapäivällä tapahtumapaikalla Gregersön leirikeskuksessa. Leirikeskuksessa on suuri keltainen puurakennus, jonka pihamaalla joukko ruotsalaisia ja venäläisiä aktivisteja jutteli pöydissä.

Esa Noresvuo­

Åland 17 -leirillä on mukana tarkkailijana 27-vuotias Esa Noresvuo Aseista­kieltäytyjä­liitosta. Noresvuo aikoo myös kirjoittaa leiristä jutun Antimilitaristi-lehteen.

– Kiinnostuin, kun luin lehdestä, että on ruotsalaisten ja venäläisten rauhanleiri. Siitä uutisoitiin epäilyttävänä. Ajattelin, että kirjoitan siitä lehtijutun.

Rauhanleiriin on kohdistettu kovasanaista arvostelua. Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen on syyttänyt, että leiri on Venäjän operaatio ja informaatiovaikuttamista.

– Se olisi erittäin epätodennäköistä. Täällä on turvapaikanhakijoita, jotka ovat nimenomaan lähteneet karkuun Venäjän hallintoa, ja ihmisoikeusaktivisteja, rauhanaktivisteja, LGBT-aktivisteja ja oppositioaktivisteja, Noresvuo arvioi syytöksiä.

Rauhanleiriläiset kokoontuivat Gregersön leirikeskukseen.­

Noresvuo kertoo, että leirin rauhanharjoitus on alkanut lauantaina.

– Se harjoitus on roolipeli.

Harjoituksessa on esillä kuvitteellinen tilanne, joka alkaa mennä Ruotsin ja Venäjän välillä kohti sotaa.

– Tämä kansainvälinen porukka jaetaan eri ryhmiin, jossa mietitään, mitä rauhanliike voisi tehdä ehkäistäkseen konflikteja.

Media saa näytöksen rauhanharjoituksesta leirikeskuksen rakennuksessa, jossa aktivistit ovat kokoontuneet pöydän ääreen.

Leirin vetäjä, ruotsalainen rauhanaktivisti Pelle Sunvisson kertoo harjoituksen skenaarion, jossa sotaharjoituksia vastaan osoitetaan mieltä Petroskoin lähellä ja harjoitusalueella syttyy iso tulipalo. Leiriläiset pohtivat tilaisuudessa, milloin ulkomaalaisten aktivistien mukanaolo toiminnassa on etu ja milloin haitta.

Ruotsalainen rauhanaktivisti Pelle Sunvisson puhui leiriläisille.­

Åland 17 -leirillä oleva Ruotsin vihreiden kansanedustaja Carl Schlyter kertoo Ilta-Sanomille, että leirillä harjoitellaan taistelemaan rauhan puolesta.

– Kuten sotavoimissa meillä on skenaario, josta pohdimme, miten siihen reagoidaan Ruotsissa ja miten Venäjällä. Lisäksi on pidettävä huoli siitä, ettei reagointi eskaloi konfliktia.

Syytökset, joiden mukaan rauhanleiri olisi Venäjän operaatio, saavat Schlyteriltä kovasanaisen kritiikin.

– Haluaisin elää demokratiassa, jossa keskustelu on älyllisempää. Se, että tuollainen syytös voidaan esittää ja vielä uskoa, luo absurdin ja epä-älyllisen ympäristön. Se on äärimmäinen syytös.

Myös pietarilaisen taiteilijan Darja Apahontshitshin mukaan väitteet rauhanleirin yhteyksistä Venäjän valtioon eivät pidä paikkaansa.

Venäjän suuri Zapad-harjoitus huolettaa Apahontshitshia.

– Ei ole hienoa olla venäläinen ja nähdä mitä Venäjä tekee kaikkialla.

Venäläinen taiteilija Daria Apahontshitsh kiistää rauhanleirin yhteydet Venäjän valtioon.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?