Venäjän media: Mies loikkasi Suomesta Venäjälle – oli Turussa turvapaikanhakijana

Venäjän turvallisuuspalvelun mukaan mies kertoi olleensa Turussa turvapaikanhakijana ja pelänneensä karkotusta, minkä vuoksi hän päätti lähteä Venäjälle.

9.9.2017 13:05

Venäjän rajavartiolaitos tiedottaa pidättäneensä miehen, joka tuli maahan laittomasti kävellen Suomen puolelta.

Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan rajaloikkarilla oli mukanaan todistus, joka kertoo hänen syntyneen vuonna 1994 Eritreassa.

– Rajarikoksen tehnyt kertoi kuulusteluissa, että hänen isänsä on Eritrean paikallisen opposition aktivisti, joka on ollut jo pitkään hallituksen joukkojen panttivankina. Mahdollisen vainon vuoksi nuori mies oli päättänyt lähteä kotimaastaan noin puoli vuotta sitten, jonka jälkeen hän päätyi laittomasti Italiaan ja sitten Saksaan, Venäjän rajaviranomaisten lehdistöpalvelu kertoo tiedotteessaan.

Miehen kertoman mukaan saksalaiset viranomaiset olivat kieltäytyneet antamasta hänelle turvapaikkaa, minkä vuoksi hän oli lähtenyt Suomeen. Mies kertoo päätyneensä turvapaikanhakijana Turkuun, missä hän oli alkanut pelätä karkotusta Eritreaan ja päättänyt sen vuoksi mennä rajan yli Venäjälle.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto tiedotti perjantaina, että heidän alueellaan on tapahtunut laiton rajanylitys Venäjän suuntaan.

– Kaakkois-Suomen rajavartiosto tutkii keskiviikkona 6.9. tapahtunutta valtionrajarikosta. Iltapäivällä noin kello 14.15 Imatran Räikkölässä tuntematon mieshenkilö ylitti luvattomasti valtakunnan rajan maastoitse Suomesta Venäjälle. Kaakkois-Suomen rajavartiosto on aloittanut asiassa esitutkinnan nimikkeellä valtionrajarikos, tiedotteessa kerrotaan.

Rajavartiolaitoksen yleisjohtaja Aki Järvinen kertoo Ilta-Sanomille, että luvattomasta rajanylittäjästä saatiin havainto teknisen valvonnan perusteella, mutta esimerkiksi valokuvaa hänestä ei Suomen rajanviranomaisilla ole.

– Meidän näkökulmastamme hän on tuntematon henkilö yhä edelleen, joten en voi vahvistaa, onko kyseessä juuri tämä sama henkilö, josta Venäjän media kertoo. Tutkinta meidän puolellamme on yhä käynnissä, Järvinen sanoi.

Uutistoimisto Rosbaltin mukaan laiton rajanylitys tapahtui keskiviikkona 6. syyskuuta. Ria Novostin mukaan Venäjä on käynnistänyt rikostutkinnan laittomasta rajanylityksestä ja miestä uhkaa enimmillään kahden vuoden vankeusrangaistus.

Lenoblinfrom.ru-sivuston mukaan mies on pyytänyt Venäjältä turvapaikkaa.

– On syytä huomata, että pidätetyn kehossa on arpia ja palovammoja, Venäjän rajaviranomaiset kertovat tiedotteessaan.

Piter-TV:n mukaan on mahdollista, että mies on saanut vammat ollessaan kotimaassaan kidutettuna.

Turvapaikanhakijoiden liikenne Suomesta Venäjän suuntaan on harvinaista. Epäselvää on myös se, missä vaiheessa miehen turvapaikkahakemuksen käsittely oli Suomessa.

Joissakin venäläismedian jutuissa kerrotaan, että mies olisi saanut Suomesta jo kielteisen turvapaikkapäätöksen. Myös miehen pakomatkan pituudesta on eri venäläisvälineissä hieman erilaista tietoa.

– Vuosi sitten mies päätyi pakolaisleirille Saksaan, mutta hän sai pian kielteisen päätöksen ja lähetteen karkotettavaksi. Sen jälkeen afrikkalainen suuntasi Suomeen, mutta sielläkään valtio ei ottanut häntä vastaan. Tämän jälkeen eritrealainen yritti tulla jalkaisin Venäjälle, mutta joutui sen jälkeen FSB:n pidättämäksi, kertoo Piter-TV.

Koska mies kertoo olleensa Turussa turvapaikanhakijana, IS kysyi Turun puukotuksen tutkinnanjohtajalta Olli Töyräältä, onko laiton rajanylitys millään tavalla kiinnostava puukotustutkinnan kannalta.

– Emme etsi eritrealaista henkilöä Turun puukotukseen liittyen eikä tällä tapauksella ole mitään yhteyttä siihen, Töyräs sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?