Suomen vankiloissa juhlittu terrori-iskuja - muslimitaustaisia vankeja epäillään uskonnollisista pahoinpitelyistä

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan etenkin karismaattiset johtohahmot vankien joukossa radikalisoivat johdonmukaisesti muita.

9.9.2017 9:57

Ääri-islamiin liitettäviä terrori-iskuja on juhlittu myös suomalaisissa vankiloissa tuomiotaan istuvien vankien keskuudessa, kertoo Rikosseuraamuslaitos. Vastaavia havaintoja on raportin mukaan tullut lähes aina terrori-iskun tapahduttua.

Tämän lisäksi Suomen vankiloissa on tapahtunut muun muassa muslimitaustaisten vankien tekemiä pahoinpitelyjä, joilla epäillään olleen uskonnollinen peruste.

Tiedot selviävät Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen tunnistamisprojektin väliraportista.

Yhteensä Suomen vankiloissa on tehty yhteensä jopa 84 henkilöhavaintoa väkivaltaiseen ekstremismiin ja radikalisoitumiseen liittyen. Näistä henkilöistä 45 on edelleen vankilassa ja 39 henkilöä on vapautettu tai poistettu maasta, rikosseuraamuslaitos kertoo tiedotteessaan.

Sen mukaan havainnot ovat olleet eriasteisia ja -laatuisia, mutta osan rikosseuraamusalalla toimivat viranomaiset ovat kuitenkin luokitelleet vakaviksi.

Havaintojen perusteella voi rikosseuraamuslaitoksen mukaan todeta, että vankien joukossa on henkilöitä, jotka suhtautuvat myönteisesti länsimaalaisiin ihmisiin kohdistuvaan terrorismiin.

Altistuminen tapahtuu toisen vangin tai vankilajengin vaikutuksesta

Tiedotteen mukaan altistuminen ektrimistisille ajatuksille tapahtuu yleisimmin toisen vangin tai vankilajengin vaikutuksesta. Etenkin karismaattiset johtohahmot vankien joukossa radikalisoivat johdonmukaisesti muita vankeja.

Internetin ollessa rajoitettu ekstremististä materiaalia on mahdollista löytää kirjojen tai cd-levyjen muodossa, tai se on itse tuotettua.

Myös vankilan ulkopuoliset asiat voivat ruokkia vangin radikalisoitumista.

Polttoaineena katkeroitumiselle ja vihalle voi toimia myös yhteydenpito ekstremistisiin verkostoihin, tuttavapiiriin, auktoriteetteihin ja saman ajatusmaailman jakaviin sukulaisiin, tiedotteessa kerrotaan.

Suomessa ilmiö koskettaa pääosin ulkomaalaistaustaisia vankeja ja radikalisoituminen liittyy uskonnolla perusteltuun väkivaltaiseen ekstremismiin.

Turvallinen laitossijoittelu tehokas ratkaisu

Raportissa painotetaan etenkin henkilökunnan kouluttamisen, tiedonhankinnan ja turvallisen laitossijoittelun tärkeyttä vakeusajan radikalisoitumisen ehkäisyssä.

Etenkin turvallisen laitossijoittelun uskotaan olevan tehokkain tapa hillitä radikalismin ja väkivaltaisen ekstremismin aiheuttamia ongelmia, koska vaikuttavista kuntoutusmenetelmistä ei vielä ole näyttöä.

Etelä-Suomen alueen projektin aikana on tehty myös useita havaintoja liittyen poliittisesti perusteltuun väkivaltaiseen ekstremismiin. Havaintojen perusteella suurin radikalisoitumisen uhka liittyy vankeihin, jotka altistuvat ääri-islamistiselle tai -oikeistolaiselle aatteelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?