Turkuun tuleva opiskelija-asuntola herätti heti kaksimieliset tulkinnat – arkkitehti yllättyi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Turkuun tuleva opiskelija-asuntola herätti heti kaksimieliset tulkinnat – arkkitehti yllättyi

Nämä kaksi ehdotusta voittivat Turun Ylioppilaskyläsäätiön arkkitehtuurikilpailun. TYS:n kiinteistöpäällikön mukaan joidenkin mielestä ilmakuvat sopivat hyvin yhteen.

Julkaistu: 9.9.2017 7:30

Arkkitehti ihmettelee ilmakuvasta syntynyttä tulkintaa. ”Emon” on tarkoitus olla yksikkö, joka kokoaa yhteen opiskelijoiden arkielämän peruspalvelut.

Turkuun rakennetaan lähivuosina satoja uusia opiskelija-asuntoja. Turun ylioppilaskyläsäätiö järjesti kahdesta uudesta opiskelija-asuntokohteesta arkkitehtuurikilpailun. Nykyisen TYS:n toimistorakennuksen tontille sijoitettavan Tyyssijan asuntokohteen kilpailun voitti kilpailuehdotus nimeltä ”Emo”.

Nettikansan keskuudessa ilmakuva suunnitelmasta on herättänyt hilpeyttä. Rakennus nimittäin muistuttaa joidenkin mielestä ilmasta katsottuna niin sanottua kirkkovenettä, jota käytetään naisen sukuelimen symbolina.

Olenko #kaksimielinen vai esittääkö #TYS uusi talo... #kirkkovene #turku #ylioppilaskylä https://t.co/wcpIzgdoRE— Kasimir Högnäs (@dirtrimi) 5. syyskuuta 2017

Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

Asian nosti esille ensimmäisenä Aamulehti.

Voittajatyön ovat suunnitelleet Pekka Mäki, Rauno Lehtinen ja Jani Vahala arkkitehtitoimisto SIGGE Arkkitehdit Oy:stä. Ilta-Sanomat tavoitti yhden arkkitehdeistä, joka yllättyy rakennuksen herättämästä mielleyhtymästä.

– Ainahan rakennuksista voi jotain mielleyhtymiä syntyä. Pohjapiirustukset toimivat ihan hyvin sillä teemalla, Pekka Mäki miettii.

Mäen mukaan työnimi ”Emo” tulee siitä, että asuntokohteessa tulee olemaan suojainen sisäpiha, joka kokoaa huolta pitävän emon lailla kaikki toiminnot yhteyteensä.

Palkintolautakunta piti omaleimaisen ja innovatiivisen rakennuksen sijoittamista paikalle kiinnostavana ja raikkaana vaihtoehtona.

– Ajattelimme, että se on kokoava teema, yksikkö, emo. Siellä on kaikki toiminnot: ravintola, kauppa, liikuntatilat ja ylioppilaskunnan säätiön toimisto. Kaikki on siinä keskellä ja sen ympärille rakennetaan asunnot, Mäki sanoo.

”Kuvakulma on varsin erikoinen”

Arkkitehtuurikilpailun järjestäneessä Turun Ylioppilaskyläsäätiössä kieroon tulkintaan suhtaudutaan jo huumorilla.

– Kuvakulma on varsin erikoinen. Harvoin sitä taloa siitä kulmasta katsellaan. Upea rakennus se on, kiinteistöjohtaja Ismo Aaltonen kehuu.

Kylänkulman opiskelija-asuntokorttelin arkkitehtuurikilpailun voitti Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n kilpailuehdotus ”Kaupunkipuistossa”. Aaltosen mukaan joku on myös saanut päähänsä yhdistää kahden kilpailuvoittajan ilmakuvat toisiinsa.

– Se on vielä tahattomampi sattuma. Hauskaa opiskelijahuumoria se on, Aaltonen naureskelee.

Palkintolautakunta koki suunnitelman olevan omaperäinen ja tunnistettava, sekä täydentävän Ylioppilaskylän itäistä nurkkaa horisontaalisesti.

Kiinteistöjohtaja iloitsee, että Turkuun saadaan vähän erilaista rakentamista. Kaiken kaikkiaan arkkitehtuurikilpailuiden suunnitelmat tuovat toteuduttuaan Turkuun noin 550 uutta opiskelija-asuntoa. Kohteiden arvioidaan valmistuvan vuosina 2020–2021.

– Meillä on tarkoitus on jatkaa samaa tahtia eteenpäin. Tarve varsinkin tällaisille paremmille asunnoille on kova, Aaltonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?