Kotimaa

Ahvenanmaalla alkaa epäilyksiä herättänyt rauhanleiri – osallistujissa värikästä väkeä Venäjältä ja Ruotsista

Julkaistu:

Ahvenanmaa
Leirin osuminen Itämerellä järjestettävien suurten sotaharjoitusten aikaan on herättänyt kysymyksiä Venäjän osuudesta.
Ahvenanmaalla järjestettävän venäläis-ruotsalaisen Åland 17 -rauhanleiriin osanottajissa on kolme Ruotsin vihreän Ympäristöpuolueen kansanedustajaa.

Heidät tunnetaan nykyisin hallitusvastuussa olevassa puolueessaan näkökulmasta riippuen ”rauhanoppositiona”, ”kauhukakaroina”, ”kapinallisina” tai ”änkyröinä”.

Kolmikko vastustaa Ruotsin yhteistyötä Naton kanssa, asevarustelua, aseiden myyntiä ”diktatuurimaihin”, jopa koko aseteollisuutta, ja ydinaseita.

Leirille tulee 12 ruotsalaista ja 12 venäläistä käymään kuviteltujen tilanteiden pohjalta ”rauhanharjoituksia”. Ajallisesti leiri liittyy kahteen suuren Itämeren alueen sotaharjoitukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leirin kokoonkutsujan Pelle Sunvissonin mukaan tilanne on nyt se, että mikäli Ruotsissa vastustaa lisääntyvää Nato-yhteistyötä ja asevarustelua, saa ”petturin ja hyödyllisen idiootin” leiman, ja vastaavasti, mikäli Venäjällä arvostelee militarisaatiota, syytetään ”ulkolaiseksi agentiksi”.


Leirin ruotsalaisparlamentaarikot ovat Carl Schlyter, 39, Valter Mutt, 62, ja Annika Lillemets, 55.

Schlyter ilmoitti äskettäin, ettei aio asettua enää ehdolle vaaleissa 2018, koska Ympäristöpuolue on hallitukseen päästyään pettänyt alkuperäiset arvonsa rauhatyön, ympäristönsuojelun ja ydinvoiman vastustamisen. Hän arvosteli myös puolustusmäärärahojen nostamista ohi ympäristönsuojelun rahoituksen. Perustellessaan päätöstään Facebookissa Schlyter kirjoitti, ettei Ruotsissa enää uskalleta vastustaa ydinaseita, koska pelätään sen pahoittavan eräiden Nato-maiden mielen. Itse hän kannattaa täydellistä ydinaseriisuntaa.

Ulkopolitiikkaan erikoistunut Mutt valittiin vuoden 2014 vaalien jälkeen valtiopäivien ulkoasiainvaliokuntaan ja oman puolueensa ulkopoliittiseksi puhemieheksi. Kesäkuussa 2016 puolue syrjäytti hänet kummaltakin paikalta. Mutt piti syynä, että oli äänestänyt Ruotsin ja Naton solmimaa isäntämaasopimusta vastaan. Hänen isänsä tuli Ruotsiin Virosta sodan jälkeen pakolaisena.


Vuodet 2004–2014 europarlamentissa istunut Schlyter menetti samassa yhteydessä puolueensa EU-toimikunnan puheenjohtajuuden, mikä sai hänet kutsumaan operaatioita ”puhdistukseksi”.


Mutt ja myös leirille saapuva Lillemets tekivät 2012 valtiopäiväaloitteen Kustaa II Adolfin ja Kaarle XII:n patsaiden siirtämiseksi pois näkyviltä paikoiltaan Tukholman katukuvassa. Aloitteen nimi oli ”Rauha, vapaus ja suvaitsevaisuus soturikuninkaiden tilalle Tukholman keskustassa”.

He luonnehtivat Ruotsin niin sanottua suurvalta-aikaa ”mustaksi ” niin tavallisille ruotsalaisille kuin heidän naapureilleenkin, jotka joutuivat ”ruotsalaisen aggression kohteiksi”.

Patsaat jäivät paikoilleen.

Värikästä väkeä Venäjältä

Leirille tulevista venäläisistä Masha Birjukova ja Oleg Samoilov ovat nuorehkoja arkangelilaisia video- ja poikkitaiteilijoita. He ovat aiemmin tehneet Suomessa Ninni Korkalon ja Bordless People -työryhmän kanssa Karelia Road Trip -elokuvaprojektin. Birjukova on valmistunut Lontoon Chelsea College of Art and Design -yliopistosta.

Samailova on ilmeisesti osallistunut Norjassa koottuun kansainväliseen ”Puna-armeijan vetäytyminen” -taidenäyttelyyn, jossa oli mukana mm. Yoko Ono. Kummallakin on entuudestaan hyvät yhteydet Pohjoismaihin.

Leda Garina on vihreähiuksinen feministi-aktivisti, joka sai julkisuutta julkaistuaan kuvan Kremlin torniin ripustetusta Kansallisidea – Feminismi -lakanasta. Kuva paljastui manipulaatioksi, mitä Garina perusteli halulla osoittaa, että media kiinnostuu enemmän sensaatiosta kuin faktasta.

Tammikuussa Garina pidätettiin Moskovassa hänen osoitettuaan mieltä kotiväkivallan dekriminalisoivaa lakia vastaan. Hänet pidätettiin myös Kubanin alueella feministisellä leirillä.

Peter Levitch on erikoistunut tekoälyyn ja robotiikkaan. Hän on Facebookissa kertonut tulleensa elokuussa käännytetyksi Helsinki–Vantaan -lentokentällä, koska oli maininnut Åland 17 -leirin ”koulutusohjelmaksi” eikä hänellä ollut paluulippuja eikä hotellivarausta (aikoi yöpyä teltassa) eikä myöskään suomalaisen tahon lähettämää kutsua.

Nämä nimet osallistuvat leirille:

Venäläiset:

 Violetta Rjabko

 Irina Romanenkova

 Ksenia Tjapkevitj

 Isabelle Magkoeva

 Konstantin Golava

 Alisa Sidorenko

 Petr Levitj

 Leda Garina

 Masha Biryukova

 Oleg Samoilov

 Darja Apokhontjitj

 Olga Muzyka

Ruotsalaiset:

 Ingela Mårtensson

 Lena Steinholtz

Ekecrantz

 Carl Schlyter

 Valter Mutt

 Annika Lillemets

 Julia Fedioutchek

 Sara Mossberg

 Jaime Gomez

 Lisa Westberg

 Hans Wåhlberg

 Lisa Behrenfeldt

Kv. tarkkailijat:

 Andrej Mantjuk – Ukraina

 Esa Noresvuo – Suomi

Kohu Suomessa

Svenska Freds -järjestön Tukholman osasto järjestää Åland 17 rauhanleirin 8.-10. syyskuuta Jomalan seurakunnan Gregersön leirikeskuksessa.

Heti sen jälkeen alkaa Ruotsissa ja Itämerellä Aurora 17 -sotaharjoitus, johon osallistuu myös Suomi, ja 14.9. Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad 17.

Leirille tulee poliitikkoja, taiteilijoita ja ay-väkeä, ja sen aikana järjestetään erilaisiin skenaarioihin perustava rauhanharjoitus.

Suomen ex- Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen on pitänyt leiriä ”venäläisenä operaationa” vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Ruotsissa ja Suomessa ja näkee sen tarjoavan ”Venäjän hallituksen kontrollissa olevalle medialle mahdollisuuden informaatiovaikuttamiseen”.

Professori, turvallisuusasiantuntija Stefan Forss puolestaan tuomitsi ”ru-mielisen Svenska Freds -järjestön ja Venäjän omien rauhankiihkoilijoiden harjoitukset Suomessa”.

Järjestäjät kiistivät kytkyt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt