Yöllä tapahtui vakava geomagneettinen myrsky – Suomessa useita häiriöitä, osa jatkuu yhä

Vakava geomagneettinen myrsky on käynnissä.

Suuri avaruusmyrsky voi aiheuttaa lieviä jännitehäiriötä ja näyttäviä revontulia.

Torstain ja perjantain välisenä yönä tapahtui vakava geomagneettinen myrsky hieman ennen kello kahta perjantaina aamuyöllä, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessaan.

Vakavan geomagneettisen myrskyn aiheutti Auringon koronan, eli Auringon ulomman kaasukehän massapurkaus. Koronan massapurkauksessa Aurinko sinkoaa avaruuteen jättimäisiä kaasupilviä.

Avaruusmyrskyn seurauksena Suomessa havaittiin perjantaina etenkin kello aamukahden ja aamuneljän välillä erittäin voimakkaita geomagneettisia häiriöitä, jotka ovat jatkuneet aamulla senkin jälkeen.

Tiedotteen mukaan viimeöisen suuruinen avaruusmyrsky voi nimittäin aiheuttaa lieviä jännitehäiriöitä sähkönjakelun kantaverkossa. Myös satelliittiyhteydet voivat kärsiä häiriöistä ja satelliittipaikannuksen laatu heikentyä.

Geomagneettisen myrskyn kerrotaan jatkuneen aikaisin aamulla mutta heikentyvän kohtalaiseksi jo aamun aikana.

Maan perjantainvastaisena yönä saavuttaneen massapurkauksen aiheutti keskiviikkona tapahtunut erittäin suurin roihupurkaus Auringon pinnalla.

Nasa kuvasi Auringon koronan massapurkauksia 6. syyskuuta 2017.

Ilmatieteen laitoksen perjantaiaamuna julkaistussa tiedotteessa sanotaan myös, että geomagneettisiin häiriöihin liittyvät, näyttävät revontulinäytökset ovat lähipäivinä mahdollisia koko Suomessa. Nopeana jatkuva aurinkotuuli antaa viikonlopun aikana pienehkön todennäköisyyden Etelä-Suomessakin näkyviin revontuliin. Revontulien todennäköisyys on koko Suomessa on merkittävä sunnuntaihin asti.

Revontulet aiheuttaa se, että Auringon pinnan auringonpilkkuryhmässä on maanantaista alkaen tapahtunut kirkkaita roihupurkauksia. Keskiviikkona tapahtui Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin roihupurkaus kymmeneen vuoteen.

Purkaus kiihdyttää protoneita, jotka aloittavat hiukkasmyrskyn. Hiukkaset voivat kulkeutua Maan lähiavaruuteen ja näkyä revontulina.

Revontulet ovat aurinkotuulen hiukkasten aikaansaamia valoilmiöitä Maan ilmakehässä. Isoimmat koronan massapurkaukset voimistavat tuntuvasti aurinkotuulen virtausta ja sen kuljettamaa magneettikenttää.

Voimakkaimmat Maan magneettikehää ravistelevat avaruusmyrskyt ovat poikkeuksellisen suurten koronan massapurkausten aiheuttamia.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?