Kerrostalon perustukset pettivät, ja talon seiniin repesi isoja halkeamia Ulvilassa. Neljän huoneiston asukkaat joutuivat jättämään kotiinsa.
Nelisen vuotta sitten ilmestyneiden halkeamien syistä ja noin kahden miljoonan euron korvauksista on käyty sitkeää kiistaa. Taloyhtiö laskee menettäneensä jo noin 600 000 euroa huoneistojen arvonalennuksena.
Taloyhtiön mielestä ongelman aiheutti alueen ojaverkostoon kuuluvan Oikaisuojan viisi vuotta sitten tehty ruoppaus, jossa ojasta poistettiin 50 metrin matkalta kymmenen kuutiota lietettä. Taloyhtiön mukaan Oikaisuojaa olisi syvennetty tuolloin 20–40 senttiä talon kohdalla.
Ruoppaus on tehty vuosien saatossa puolenkymmentä kertaa, ja se on toteutettu vesilain säädösten mukaan. Ojan mitat ja paikka ovat pysyneet samana eikä Oikaisuojaa viimeksi tehdyssä ruoppauksessakaan syvennetty.
Kaksikerroksisen talon vauriot johtuvat puupaalujen lahoamisesta, todettiin talon kuntoa tutkittaessa. Yhteyttä ruoppauksen ja talon vaurioiden välillä ei pystytty näyttämään.
Pari vuotta ennen ruoppausta taloyhtiön rakennettiin yhteissauna. Samalla laitettiin talon alle salaojat ja pumppaamo.
Olosuhteet talon alla muuttuivat salaojien asentamisen jälkeen. Talon vieressä on myös isoja puita, jotka imevät kosteutta maasta. Maan pinta alkoi vähitellen painua, kun kuiviksi jääneet talon länsipäädyn paalut alkoivat lahota yläpäästä. Vastaavasta ilmiöstä toisaalla on kertonut muun muassa Tekniikka & talous -lehti.
Aiheesta kirjoitti aiemmin Satakunnan Kansa. Lehden mukaan Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan talon vauriot olisivat syntyneet pitkän ajan kuluessa.
A-portaan ovi on lukittu järeällä lukolla eikä rappuun ei ole menemistä.
Taloyhtiön näkemys on edelleen, että salaojilla ei ole vaikutusta rakenteiden vaurioihin.
Taloyhtiö esitti ympäristölautakunnalle korvausvaatimuksen vahingoista. Lautakunta hylkäsi sen ja saman ratkaisun teki myös Vaasan hallinto-oikeus.
Hallinto-oikeuden ratkaisusta olisi voinut valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta viime viikolla pidetyssä yhtiökokouksessa päätettiin, ettei asiaa viedä enää eteenpäin ja Vaasassa tehty päätös jäi voimaan. Taloyhtiölle kiista on käynyt kalliiksi. Oikeuskulut ovat lähes 100 000 euroa.
Taloyhtiöllä on edessään vain muutama vaihtoehto. Se joko purkaa koko talon ja rakentaa tilalle uuden, korjaa kaikki vauriot tai purkaa vain vaurioituneen osan taloa.
Lähes 600-neliöisen talon purkamisen ja uuden rakentamisen kustannukset ovat lähes kaksi miljoonaa euroa. Pelkästään vaurioiden korjaaminen maksaisi runsaat 400 000 euroa.
– Tuntuu pahalta kun ihmisiltä meni koti, sanoo Asunto Oy Ulvilan Finnepäkintie 30:n hallituksen puheenjohtaja Raimo Turpeinen.
Turpeinen itse asuu Porissa, mutta hänellä on talossa sijoitusasunto. Turpeisen 72-neliöinen asunto on yksi neljästä, joka on tällä hetkellä pois asumiskäytöstä.
Taloyhtiön puheenjohtaja Raimo Turpeinen.
– Portaan ovi on nyt lukittu, eikä rappuun ole menemistä, koska se on vaarallista, sillä vauriot ovat niin pahoja.
Talon länsipäädyn ulkoseinissä on suuria halkeamia. Yksi vaihtoehto on jopa talon katkaiseminen ja vahingoittuneen osan purkaminen.
Taloyhtiö tekee päätöksen tulevasta kunhan asiantuntijat ovat ensin selvittäneet vaihtoehdot.
– Onneksi väki on järkevää joukkoa. Asioista on voitu päättää yksituumaisesti ja pystytty käsittelemään kiihkottomasti, Turpeinen toteaa.