”Mäkihyppylegenda” Eddie Edwards paljastaa, miksi rakastaa suomalaisia: ”Sen jälkeen luonne tulee esille”

Brittiläinen mäkihyppylegenda asui uransa alkuaikoina Suomessa mielisairaalassa ja harjoitteli Matti Nykäsen kanssa.

Eddie Edwards.

7.9.2017 22:08

Lontoon Suomi-instituutti julkaisi keskiviikkona Youtube-kanavallaan Iso-Britannian kuuluisimman mäkihyppääjän Eddie ”The Eagle” Edwardsin haastattelun. Haastattelussa 53-vuotias mäkihyppylegenda hehkuttaa auliisti Suomea sekä suomalaisia.

– Olen rakastanut jokaista hetkeä Suomessa. Ei pelkästään mäkihyppyä, vaan sitä, että olen tavannut suomalaisia, urheilutähti kertoo haastattelussa.

Persoonallisena hahmona tunnettu Edwards nousi julkisuuteen maailman huonoimpana mäkihyppääjänä 1980-luvulla. Urheilijalla oli paljon tahtoa, mutta vähemmän taitoa. Kunnianhimoinen mies kuitenkin edusti ensimmäisenä brittinä maataan Calgaryn talviolympialaisissa 1988.

Harjoitellessaan kisoihin Edwards asui Suomessa ja harjoitteli suomalaisten mäkihyppääjien, kuten Ari-Pekka Nikkolan, Matti Nykäsen ja Jari Puikkosen, kanssa. Edwardsin uran alkuvaiheita käsittelevä elokuva Eddie the Eagle ilmestyi elokuvateattereihin viime vuonna. Elokuvasta voi saada käsityksen miehen pitäneen Nykästä idolinaan.

Innostus mäkihyppyyn alkoi Glouchesterin hiihtokeskuksessa 12-vuotiaana koulun luokkaretkellä. Siellä hän laittoi ensimmäisen kerran sukset jalkaansa.

Asui mielisairaalassa

Edwards kertoo haastattelussa olleensa Suomessa saadessaan kirjeen Iso-Britannian olympiakomitealta, että hänet on valittu olympialaisiin edustamaan maataan. Hän asui tuolloin Kuopiossa mielisairaalassa – ei suinkaan potilaana, vaan säästääkseen rahaa.

– Minulla ei ollut muuta paikkaa minne mennä, eikä rahaa asua hotelleissa. Olin erittäin köyhä brittiläinen urheilija. Eräs valmentaja työskenteli rakennusmiehenä mielisairaalassa ja kysyi (sairaalan henkilökunnalta), voisinko asua siellä muutaman viikon.

Jos video ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Suomalaisten parhaimmaksi puoleksi Edwards sanoo sen, että kaikki ovat todella mukavia.

– He ovat hieman ujoja, ennen kuin saavat alkoholia. Sen jälkeen suomalaisten luonne tulee esille. He nauravat ja vitsailevat ja pitävät hauskaa saunassa. Rakastan sitä. Pidän suomalaisista hyvin paljon.

Muusikko Irwin Goodman kirjoitti mäkikotkalle suomalaiset sanat englantilaiseen Fly Eddie Fly -lauluun. Suomeksi kappale tunnetaan Mun nimeni on Eetu. Edwards kertoo saapuneensa Suomeen omia lauluosuuksiaan varten samana päivänä kun Goodman kuoli.

Miehellä olikin hetkellinen suosio Suomessa myös laulajana.

– Jouduin kirjoittamaan sanat ylös foneettisesti, kuinka lausua ne kuin englantilainen. Voin laulaa sen suomeksi, mutta en ymmärrä sanoja, mies kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?