Jari, Jalmari

Kotimaa

8-vuotiaan Maddien ruumis upotettiin vesisänkyyn – koko karmea tapahtumaketju selvisi vasta 19 vuotta myöhemmin

Julkaistu:

Nuorten tekemät julmat henkirikokset kohahduttavat yleisöä aina.
IS kertoi sunnuntaina 6 karmaisevaa tapausta maailmalta. Tapaukset oli kerätty australialaisen Gabrielle O’Reillyn ja Liz Framen kirjaan Deadly Games - Kids Who Kill Kids.

Myös Suomessa on tapahtunut alaikäiset tekemiä henkirikoksia. Tilastokeskuksen tietojen perusteella vuosien 1980 ja 2013 välillä alle 15-vuotias on ollut henkirikoksesta epäiltynä parikymmentä kertaa.

IS kertoo tässä 7 tapausta Suomesta ja maailmalta.

1. Kannelmäen bunkkerisurma

Yksi Suomen tunnetuimmista tapauksista on Kannelmäen bunkkerisurmana tunnettu tapaus, jossa 12-vuotias poika surmasi leikkitoverinsa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

IS uutisoi tapauksesta sekä tuoreeltaan, että myöhemmissä vaiheissa. Tapausta on myös sivuttu Hannes Markkulan teoksessa Suomalainen murha.


Surma paljastui maaliskuussa 1984, kun 12-vuotias poika ei palannut kotiinsa Helsingin Kannelmäessä. Pojan isä oli lähtenyt häntä etsimään, kun iltayhdeksäksi sovittu kotiintuloaika meni, ja poikaa ei kuulunut. Isä löysi poikansa vain 300 metrin päästä sijaitsevasta bunkkerista. Poika oli kuollut lukuisiin puukoniskuihin.

Poliisi eristi bunkkerin ja tutki surmaa yön yli. Pojasta ei löytynyt seksuaalisen väkivallan merkkejä. Kauhu valtasi Kannelmäen, kun surmaajaa etsittiin kiivaasti.


Noin viikkoa myöhemmin totuus paljastui, kun samanikäinen koulukaveri tunnusti poliisille puukottaneensa ystävänsä. Motiivia teolle ei koskaan löydetty. Koska tekijä oli alle 15-vuotias, hän ei ollut teoistaan rikosoikeudellisessa vastuussa, ja surmaajan henkilöllisyyttä ei ole kerrottu julkisuuteen.

2. Seinäjoen teinisurma

Huhtikuun lopussa 2015 Seinäjoella 15-vuotias teinityttö surmasi luokkatoverinsa veitsellä.

Tytöt kävivät samaa yläkoulua, ja tapahtumat saivat alkunsa kun surmaaja houkutteli uhrinsa koulusta luokseen. Matkaa taitettiin surmaajan mopoautolla.


Tytöt ehtivät olla talolla noin 45 minuuttia, minkä jälkeen tyttö löi uhria kuolettavasti keittiöveitsellä. Syytäjän mukaan tekijä oli yrittänyt ensiksi myrkyttää uhriaan lasinpesunesteellä.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tekijän nuorena henkilönä ja alentuneesti syyntakeisena yhdeksän vuoden vankeuteen. Vaasan hovioikeus piti rangaistuksen ennallaan, ja kun Korkein oikeus ei valituslupaa myöntänyt, jäi käräjäoikeuden tuomio lainvoimaiseksi.

3. Vesisängyn sisään survottu tyttö

8-vuotias Maddie Clifton katosi kotoaan Jacksonvillestä Floridasta marraskuussa 1998. Lasta etsittiin naapurustossa kiivaasti viikon ajan, Jacksonvillen paikallislehden Jacksonville.comin mukaan poliisi jopa yöpyi Cliftonien kotona.

Lopulta Maddien karmea kohtalo selvisi, kun hänen pieni ruumiinsa löytyi 14-vuotiaan Joshua Phillipsin vesisängyn sisältä. Phillipsin äiti huomasi ruumiin sängyn rakenteista, kun hän meni tutkimaan sängyssä olevaa vuotoa.

19 vuoden ajan oikeudessa ja julkisuudessa kerrottiin yhtä kuvausta tapahtumista. Sen mukaan Phillips oli tappanut Cliftonin säikähdettyään, kun tämä ei ollut lopettanut itkemistä sen jälkeen kun Phillips oli lyönyt häntä vahingossa baseball-mailalla.

Tämän vuoden elokuussa oikeudessa kuultiin kuitenkin toinen kertomus. Phillips sai aikoinaan tuomioksi elinkautisen. Yhdysvaltain korkein oikeus on kuitenkin sittemmin linjannut, että alaikäisiä ei saa automaattisesti tuomita elinkautiseen murhasta, vaan tuomio on varattava vain pahimmille mahdollisille tapauksille.


Tämä on aiheuttanut useiden tapausten uusintakäsittelyn, ja esimerkiksi Floridassa on Jacksonville.comin mukaan tuotu noin 800 tapausta uusiksi oikeuden käsittelyyn.

Phillipsin uusintakäsittelyssä kävi ilmi, että hän oli ollut seksuaalisesti kiihottunut surman aikana, ja että Phillips katseli tuolloin väkivaltaista pornoa. Maddien ruumis oli ollut alaston punaista t-paitaa ja sukkia lukuun ottamatta. Oikeudessa kuultu paikallisen poliisin rikospaikkatutkija kertoi, että kyseessä oli hänen 16-vuotisen uransa yksi pahimmista rikospaikoista.


Oikeudessa kuullun mukaan Phillips oli ensiksi lyönyt Cliftonia pesäpallomailalla, ennen kuin tunki hänet vesisänkynsä alaosan rakenteisiin. Tämän jälkeen Phillips oli käynyt juttelemassa isänsä kanssa, ennen palaamistaan makuuhuoneeseensa. Palattuaan hän oli löytänyt 8-vuotiaan uhrinsa yhä hengissä, jolloin hän oli hakenut veitsen, ja puukottanut Cliftonin kuoliaaksi.

Cliftonin perhe on vedonnut tuomariin, jotta Phillips pysyisi edelleen telkien takana. Puolustus haluaisi tuomion pienentyvän elinkautisesta 40 vuoteen vankeutta, jolloin Phillips pääsisi pois vankilasta 55-vuotiaana.

4. Maailman nuorin sarjamurhaaja

Lasten tekemät hirmuteot eivät ole mikään uusi asia. Vuonna 1874 Bostonissa oltiin kauhuissaan, kun simpukoita kalastamaan menneet pojat löysivät rannalta julmasti silvotun 4-vuotiaan pojan, Horace Millenin ruumiin, kertoo CBS.

Poliisi sai kuulla todistajilta, että ruumiin viereltä oli aiemmin lähtenyt juoksuun niin ikään nuori poika. Alueella oli aiemmin tapahtunut nuoren pojan tekemiä rikoksia toisia lapsia kohtaan, ja poliisin tutkijat pelkäsivätkin, että tekijä oli nyt edennyt teoissaan murhiin asti.

Jo vuonna 1872 Jesse Pomeroy oli tuomittu koulukotiin, kun hän sitoi toisen lapsen puhelintolppaan ja pahoinpiteli tämän. Uhri tunnisti tekijäksi Pomeroyn tämän toisessa silmässä olevasta synnynnäisestä viasta.

Pomeroyn äidin vetoomuksen vuoksi hänet kuitenkin vapautettiin vain parin kuukauden jälkeen.


Viisi viikkoa Millenin ruumiin löytymistä aiemmin oli jo kadonnut pieni Katie Curran, ja tutkimuksissa löydettiin, että hän oli viimeksi nähty elossa Pomeroyn perheen puodissa. Poliisin tutkimuksissa ei kuitenkaan selvinnyt mitään raskauttavaa.

Millenin ruumiin löydyttyä poliisit huomasivat, että Pomeroyn vaatteet olivat veressä, hänen ihossaan oli naarmuja ja hänen kenkänsä jättämät jäljet sopivat ruumiin löytöpaikalta löydettyihin kengänjälkiin.

Paikalliset olivat ymmällään, miksi 14-vuotias Pomeroy oli ryhtynyt surmaamaan pieniä lapsia. Pomeroyn taustalla oli koulukiusaamista, mutta oikeudenkäynnissä kuultujen asiantuntijoiden mukaan tämä ei riittänyt selittämään hirmutekoja. Pomeroy tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, ja hän kuoli telkien takana sairauteen vuonna 1932.

5. Taistelu metallista johti verityöhön

The Standford Daily kertoo toukokuun 29. päivän numerossaan vuonna 1929 surullisesta surmatyöstä.

Artikkelin mukaan 6,5-vuotias Carl Newton Mahan oli tuomittu Greendalen rangaistuslaitokseen siihen asti kunnes hän täyttää 21 vuotta. Artikkelin mukaan Mahan oli surmannut 8-vuotiaan pojan.

Artikkelin mukaan surma oli saanut alkunsa romumetallin palasesta, josta Mahan ja tämän ystävä, josta myöhemmin tuli uhri, Cecil Van Hoose kinastelivat. Molemmat olisivat halunneet myydä palasen romumetallin kerääjälle.

Artikkelin mukaan poikkeuksellisesti oikeudenkäynnissä oli mukana myös valamiehistö, joka pohti Mahanin syyllisyyttä 30 minuuttia. Tuomari julisti tuomioksi liki 15 vuoden vankeuden.

6. Poliisia pilkannut teinitappaja

1980-luvun lopulla Rhode Islandissa Yhdysvalloissa tapahtui murhat, jotka muuttivat oikeusjärjestelmää pysyvästi, kertoo CNN.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun 13-vuotias amerikkalaista jalkapalloa pelaava Craig Price livahti kotoaan ja murtautui naapurinsa Rebecca Spencerin taloon. Ruumiinavauksessa selvisi, että 27-vuotiasta Spenceriä oli puukotettu 58 kertaa.

Poliisi oli ymmällään tekijästä, ja ketään ei rikoksesta tuomittu.

Price iski kaksi vuotta myöhemmin, 15-vuotiaana. Tällöin uhriksi valikoitui niin ikään naapurustossa asunut 39-vuotias Joan Heaton, sekä tämän tyttäret Jennifer, 10 ja Melissa, 8.

Uhrit löytyivät verilammikoista ja tekijä oli puukottanut niin vimmassa, että veitset olivat menneet rikki.

Poliisi alkoi epäillä Priceä, joka oli ollut virkavallan kanssa tekemisissä jo aiemmin vähäisten murtojen vuoksi. Poliisin huomion kiinnitti tällä kertaa pojan sormessa oleva haava, jonka synnystä Price selkeästi valehteli. Tutkijat tiesivät, että Heatonien murhaaja oli teon aikana satuttanut myös itseään. Myös paikalta löytynyt verinen sukanjälki sopi Pricen numeron 47 kengänkokoon.

Kun Price saapui poliisiasemalle äitinsä kanssa, hän tyynesti tunnusti kaikki neljä murhaa. Tunnustuksen kuulleet poliisit kuvailivat kertomuksen olleen hyytävä. Johtava tutkija oli tunnustuksen kuultuaan poistunut kotiinsa itkemään.

Poliisit ja syyttäjät eivät tunnustuksesta riemuinneet, sillä sekä he, että Price tiesivät, että nuorukaisen aika vankeudessa tulee jäämään lyhyeksi. Tuolloin alle 16-vuotiaana tuomitut sai tuomita vankeuteen kasvatuslaitokseen vain siihen asti, kunnes he täyttävät 21 vuotta.

Price pilkkasi avoimesti poliisia, ollen hyvin tietoinen tulevasta kuuden vuoden tuomiostaan.

Niin ikään tunnustuksen kuullut poliisi Kevin Collins perusti uhrien omaisten kanssa Pricen vapautusta vastustavan järjestön CORP:in. Mukana toiminnassa oli myös osavaltion apulaissyyttäjä Jeffrey Pine.

Järjestön kampanjoinnin tuloksena osavaltion lakeja muutettiin niin, että alaikäisiä voitiin oikeudessa käsitellä samalla tavalla kuin täysi-ikäisiä, mikäli kysymyksessä olisi erittäin vakava rikos. Lakia ei kuitenkaan voinut Priceen soveltaa takautuvasti ja hänen vapauttamisensa päivä läheni. Apulaissyyttäjästä osavaltionsyyttäjäksi edennyt Pine onnistui kuitenkin tuomaan Pricen tapaus oikeuteen, jossa arvioitiin Pricen tarve psykiatriseen hoitoon. Juryn tuomitessa Pricen hän raivostui täysin, ja tuomari antoi hänelle tuomioksi 15 vuoden vankeustuomion.

Price joutui vielä uudemman kerran oikeuden eteen 1990-luvun lopulla, jolloin hän sai vielä uuden 25 vuoden tuomion. Tällä hetkellä Pricen vapautuspäivän odotetaan koittavan joulukuussa 2020.

7. 15-vuotias utelias tappaja

Alyssa Bustamante oli 15-vuotias kun hän kuristi ja puukotti 9-vuotiaan Elizabeth Oltenin kuoliaaksi Missourissa Yhdysvalloissa. Bustamante tunnusti teot poliisille ja johdatti heidät paikkaan jonne hän oli Oltenin haudannut.


Bustamante kertoi motiiviksi vain sen, että hän oli halunnut tietää miltä tuntuu tappaa joku, kertoo Huffington Post.

Tuomio tapauksesta tuli vasta muutama vuosi myöhemmin vuonna 2009, kun Bustamante oli 18-vuotias. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

 2. 2

  Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

 3. 3

  Saksalaismies pysäköi Passatinsa parkkihalliin, muttei löytänyt sitä enää – 20 vuotta myöhemmin poliisi soitti

 4. 4

  Kirpparilöytö saattoi paljastua miljoonien arvoiseksi Yhdysvalloissa – onko tässä kuvassa kaksi villin lännen legendaa?

 5. 5

  90-metrinen risteilyalus katosi vuonna 2013 – ratkaiseeko Kaliforniaan ajautunut ruosteinen hylky aavelaivan arvoituksen?

 6. 6

  Pikatalvi iskee lähes koko maahan – säässä nopeaa ja rajua heittelyä

 7. 7

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 8. 8

  Pahamaineinen kulttijohtaja Charles Manson on kuollut

 9. 9

  Toni Nieminen julkaisi suloisen yhteiskuvan vastasyntyneen lapsensa kanssa: ”Iskän poika”

 10. 10

  Mugabe ei väisty suosiolla, vaikka puolue erotti hänet jo – otetaanko tänään käyttöön uudet keinot?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 2. 2

  Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

 3. 3

  Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

 4. 4

  57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

 5. 5

  Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

 6. 6

  Moni suomalainen pilaa salaattinsa – tärkeä yksityiskohta unohtuu usein

 7. 7

  Janne Katajan pikkujouluesitys meni täysin mönkään – Niina Lahtinen jäi noloon kiipeliin: ”Hän makasi siellä ilmassa leijumassa”

 8. 8

  Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

 9. 9

  188-senttinen sairaanhoitajaopiskelija ei kelvannut muotialalle – sai tylyä palautetta vartalostaan: työskentelee nyt alusvaatemallina

 10. 10

  Rallikatsojilta järjetöntä toimintaa Latvalan ja Rovanperän edessä – tällaista idioottimaisuutta ei ole ennen nähty

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

 2. 2

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 3. 3

  Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

 4. 4

  Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

 5. 5

  Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

 6. 6

  Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

 7. 7

  Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

 8. 8

  Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

 9. 9

  6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

 10. 10

  Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

 2. 2

  Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

 3. 3

  Saksalaismies pysäköi Passatinsa parkkihalliin, muttei löytänyt sitä enää – 20 vuotta myöhemmin poliisi soitti

 4. 4

  Kirpparilöytö saattoi paljastua miljoonien arvoiseksi Yhdysvalloissa – onko tässä kuvassa kaksi villin lännen legendaa?

 5. 5

  90-metrinen risteilyalus katosi vuonna 2013 – ratkaiseeko Kaliforniaan ajautunut ruosteinen hylky aavelaivan arvoituksen?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 2. 2

  Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

 3. 3

  Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

 4. 4

  57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

 5. 5

  Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

 2. 2

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 3. 3

  Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

 4. 4

  Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

 5. 5

  Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

 6. Näytä lisää