Poliisi ampui kuoliaaksi naista puukottaneen miehen – asiantuntija: Tämän vuoksi syyttäjä tutkii poliisin toimet

rac

Julkaistu:

Helsinkiläinen poliisi ampui lahtelaismiehen kuoliaaksi sen jälkeen, kun tämä puukotti naista Orimattilassa viime lokakuussa. Nyt poliisia epäillään rikoksista. Asiantuntija kertoo IS:lle, minkä takia poliisin toiminta joutuu syyttäjän arvioitavaksi.
Rikosepäilyt liittyvät tapahtumiin Orimattilassa Nelostiellä 2. lokauuta 2016.

Opel-merkkistä henkilöautoa ajanut lahtelaismies ajoi Lahden keskustasta etelään päin kovaa vauhtia ja teki vaarallisia ohituksia. Orimattilan kohdalla mies menetti autonsa hallinnan, ja auto ajautui moottoritien kaistojen väliselle nurmikkoalueelle.

Vuonna 1992 syntynyt nainen yritti nousta autosta. Epäilyksen mukaan autonkuljettaja löi naista useita kertoja veitsellä. Nainen sai vakavia vammoja, ja hänet vietiin myöhemmin lääkärihelikopterilla sairaalaan.
  • Miehen kaahaus tallentui sivullisen autoilijan videolle. Ote videosta on nähtävillä jutun alussa.
Paikalle saapui sattumoisin moottoripyöräpoliisi Helsingin poliisilaitoksesta. Vanhempi konstaapeli huomasi puukotuksen, ja hän käskytti miestä lopettamaan. Tämän jälkeen poliisi ampui kolmesti ja mies kuoli.

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto tiedotti tiistaina, että poliisia epäillään rikoksista, ja asia siirtyy hänen osaltaan syyttäjälle syyteharkintaan. Helsinkiläispoliisia epäillään kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsinkiläispoliisi kiistää syyllistyneensä rikokseen.

– Epäillään siis, onko tilanteessa toimittu huolimattomasti. Se on perusteena asiassa, poliisiasian tutkinnanjohtajana toiminut kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto sanoi IS:lle tiistaina.

Jos poliisia epäillään rikoksesta, silloin tutkinnanjohtajana toimii aina syyttäjä. Myös syyteharkinnan tekee syyttäjä.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kertoo, että poliisin aseenkäyttöä koskevat epäselvyydet ”menevät herkästi” syyttäjälle syyteharkintaan.


– Siinä pelataan ilmeisesti varman päälle. Ei haluta ottaa vastuuta siitä, että tulisi syyte siitä, että omia suositaan. Ja halutaan myös korostaa sitä, että kun on ammattilainen, niin vaatimukset on korkeammat kuin siviilillä.

– Minulla on semmoinen käsitys, että ajoittain tutkintoja on aloitettu turhankin matalalla kynnyksellä. Minun mielestä pitäisi olla sama kynnys, olipa se sitten kuka tahansa, Tolvanen lohkaisee yleisellä tasolla.

Ajoittain tapaukset menevät myös oikeuteen.


– Meillä on aika matala kynnys näissä sille, että häntä (asetta käyttänyttä poliisia) aletaan syyttää. Ei ne välttämättä tuomioistuimessa menesty, mutta on niitä poliiseja tuomittukin näissä tilanteissa, Tolvanen sanoo.

Aina kaikki tapaukset eivät etene syyttäjälle. Esimerkiksi Turun puukotusten pääepäillyn ampumalla pysäyttänyt poliisi toimi syyttäjän mukaan oikein, eikä häntä epäilty edes rikoksesta.

Kaahaajaa epäiltiin tapon yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Miehen osalta asia ei siirry syyteharkintaan, koska hän kuoli.