Kansalaisten kiinniotto-oikeus: Lainsäädäntöneuvos seisoo tulkintansa takana – ”Se pitää paikkansa”

Oikeusministeri Antti Häkkäsen tiedotteessa myönnetään, että ministeriön muistion ehdotus johtaisi jokamiehen kiinniotto-oikeuden laajentumiseen maassa laittomasti oleviin.

6.9.2017 16:24 | Päivitetty 6.9.2017 19:13

Ilta-Sanomat kirjoitti tänään, että oikeusministeriön arviomuistion ehdotuksen mukaan laittomasta maassa oleskelusta tuomittaisiin sakkoihin tai enimmillään kuuden kuukauden vankeuteen.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva kommentoi Ilta-Sanomille, että muutoksen seurauksena jokamiehen kiinniotto-oikeutena aiemmin tunnettu yleinen kiinniotto-oikeus koskisi myös laittomasta maassa oleskelusta epäiltyjä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) tuli Ilta-Sanomien uutisen jälkeen ulos Twitter-viestillä.

– Täysin virheellinen juttu. Oikeusministeriö ei ole liittämässä jokamiehen kiinniotto-oikeutta ulkomaalaisrikkomuksiin, Häkkänen kirjoitti Twitteriin.

Toisin kuin ministeri antaa ymmärtää Ilta-Sanomat ei kertonut jutussaan, että ehdotus johtaisi jokamiehen kiinniotto-oikeuden liittämiseen ulkomaalaislain ulkomaalaisrikkomukseen, josta voidaan tuomita sakkoihin.

Ilta-Sanomien jutussa kerrotaan, että ehdotuksen myötä jokamiehen kiinniotto-oikeus koskisi laitonta maassa oleskelua, johon muistio ehdottaa kuuden kuukauden enimmäisrangaistusta.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut lukuisista yhteydenotoista huolimatta Häkkäsen avustajaa selventämään, mitkä seikat Ilta-Sanomien jutussa eivät pitäisi paikkaansa. Lopulta Häkkäsen avustaja lähetti Ilta-Sanomille tekstiviestin, jonka mukaan ministeri ei ehdi kommentoimaan asiaa.

Ilta-Sanomien keskiviikkona tavoittama oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva ei osannut sanoa, mikä Ilta-Sanomien jutussa olisi ollut virheellistä.

– Asteikkomuutoksesta seuraisi kiinniotto-oikeuden laajentuminen. Se pitää paikkansa.

Kanerva oli yhä sillä kannalla, että muistion ehdotuksen seurauksena epäilty laiton maassa oleskelu tulisi yleisen kiinniotto-oikeiden piiriin. Sama näkemys oli myös Asianajajaliiton oikeusministeriön arviomuistioon antamassa lausunnossa.

– Ehdotettu laittoman maassa oleskelun rangaistusasteikko tekisi lähtökohtaisesti mahdolliseksi yleisen kiinniotto-oikeuden käyttämisen, todetaan Asianajajaliiton lausunnossa.

Asia käy lopulta ilmi myös oikeusministeri Häkkäsen keskiviikkona iltapäivällä lähettämässä tiedotteessa.

– Rangaistusasteikkomuutoksesta seuraisi, että rikoksen yhteydessä olisi mahdollista käyttää jokamiehen kiinniotto-oikeutta sitä muuten koskevin laissa säädetyin edellytyksin, kerrotaan tiedotteessa.

Oikeusministeriön tiedote 6. syyskuuta 2017.

Ministeriön arviomuistiossa pohditaan problematiikkaa, joka liittyisi siihen, että yleinen kiinniotto-oikeus koskisi laittomasti maassa oleskelevia. Pohdiskelusta huolimatta arviomuistio samaan aikaan esittää muutosta, joka johtaisi yleisen kiinniotto-oikeuden laajentumiseen laittomasta maassa oleskelusta epäiltyihin.

Ilmeisesti ministeriössä on tultu nyt uusiin ajatuksiin.

– Jatkovalmistelussa tullaan huolehtimaan siitä, että todetunlaista muutosta jokamiehen kiinniotto-oikeuteen ei tule, ministeri Häkkänen kertoi tiedotteessa keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?