Naton apulaispääsihteeri Helsingissä: Venäjä on johtava hybridiuhka – Suomen kokemus kiinnostaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Naton apulaispääsihteeri Helsingissä: Venäjä on johtava hybridiuhka – Suomen kokemus kiinnostaa

Venäjä mainittiin hybridivaikuttamisen ”päätoimijaksi”, kun Suomeen perustettu Eurooppalainen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus järjesti keskiviikkona avajaisseminaarinsa Helsingissä.

EU:n turvallisuuskomissaari Julian King (vas.) ja Naton apulaispääsihteeri Arndt Freytag von Loringhoven.

6.9.2017 16:17

Naton tiedustelu- ja turvallisuusasioista vastaava apulaispääsihteeri Arndt Freytag von Loringhoven listasi Helsingin seminaarin lehdistötilaisuudessa viime aikojen merkittävimpiä tapahtumia, jotka ovat herättäneet maailman Venäjän hybridiuhkaan.

Ensimmäinen oli Krimin niemimaan laiton valtaus ja sitä seurannut Itä-Ukrainan sota, ja toinen oli Yhdysvaltain demokraattiseen puolueeseen kohdistunut hakkerointi presidentinvaalien alla.

EU:n turvallisuusunionista vastaava komissaari Julian King mainitsi valtiollisista hybridivaikuttajista niin ikään nimeltä Venäjän. King halusi kuitenkin korostaa, että Venäjä on vain yksi toimija hybridiriskien saralla eikä hän itse halua asettaa eri uhkia – kuten Venäjää, terroristeja tai kyberrikollisuutta – keskenään mihinkään tärkeysjärjestykseen.

– Venäjä on selkeästi päätoimija, jota me seuraamme, mutta se ei ole ainoa valtiollinen toimija, von Loringhoven puolestaan korosti haluamatta silti mainita mitään muita maita nimeltä.

IS kysyi molemmilta miehiltä, miksi Venäjän muodostama uhka ymmärrettiin näin myöhään. Entä onko Suomella heidän mielestään jotain erityistä tietämystä Venäjästä tai joltakin muulta hybridiuhkien osa-alueelta, mistä voisi olla apua muillekin maille?

– Natossa on hyvin korkea hybridiuhkien tiedostamisen taso nykyisin eikä se rajoitu vain maihin, jotka ovat maantieteellisesti Venäjän lähistöllä. Vuoden 2014 tapahtumat Ukrainassa olivat tässä kehityksessä vedenjakaja. Tämän vuoksi on perustettu ja perustetaan eri elimiä sekä Naton sisällä että EU:ssa, kuten myös Suomessa, von Loringhoven sanoi vastaamatta suoraan siihen, miksi herääminen tapahtui vasta näin myöhään.

– Uskon, että Suomella on suuri määrä kokemusta ja ammattitaitoa tarjottavanaan, myös Natolle, von Loringhoven korosti.

King puolestaan kiitteli Suomen aloitteellisuutta hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen perustamisessa.

– On erittäin tervetullutta, että Suomi oli aloitteellinen tämän keskuksen perustamisessa. Voimme varmasti oppia monien maiden kokemuksista paljon, ei pelkästään Suomen. Rohkaisemmekin myös muita maita liittymään mukaan tämän keskuksen toimintaan, jotta voisimme imeä toisiltamme kokemuksia, King sanoi.

Helsinkiin perustettu Eurooppalainen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus on osa EU:n ja Naton välistä yhteistyötä, ja sen varsinaiseen toimintaan otetaan mukaan vain EU- tai Nato-maita. Suomen lisäksi muut osallistujamaat ovat tällä hetkellä Ruotsi, Norja, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Espanja, Ranska, Saksa, Britannia ja Yhdysvallat.

Ulkoministeri Timo Soini tapasi keskiviikkona aamulla Helsingissä Ruotsin ulkoministerin Magrot Wallströmin. Ulkoministerit toivoivat yhdessä, että nimenomaan Itämeren alueen hybridiriskit ja uhat pitäisi kartoittaa pikaisesti EU:n ja Naton kanssa.

Hybridikeskuksen tuore johtaja Matti Saarelainen ryhtyi puolestaan ideoimaan Soinin ja Wallströmin ajatusten pohjalta erityistä hybridiuhkien Itämeri-työpajaa. Sekä King että von Loringhoven ilmoittivat heti tuoreeltaan pitävänsä ideaa hyvänä.

– Hybridikeskus on valmis isännöimään asiantuntijakokousta jo tänä syksynä. Voimme olla kutsumassa koolle EU:n ja Naton edustajia yhteiseen työpajaan, Saarelainen kaavaili.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?