Kuvat kertovat järjettömästä tuhosta: sikailijat tärvelivät kirveellä kyläyhdistyksen mökin – ”siinä ei ole mitään tolkkua”

Kaloisten kyläyhdistyksen vuokraama mökki tuhottiin kirveellä kauttaaltaan viikonlopun aikana Valajärven rannalla Hämeessä.

Viikonloppuna Kaloisten kyläyhdistys järjesti perinteisen kesän päättävän possujuhlan. Samaan aikaan tuntemattomat ilkivallantekijät kävivät sikailemassa kirveen kanssa kyläyhdistyksen mökillä Valajärven rannalla.

Jutun videolla on kuvaa tuhoista.

– Lähes kaikki ikkunat on tuhottu sisältäpäin, vaikka on sinne muutama ehjäkin jäänyt. Astiakaappiin on jäänyt kirveenjäljet. Ulko-oven, terassin ja eteisen välioven lämpölasikasetit on lyöty kirveellä rikki ja väännetty lukot auki. Tarkoituksena on ihan pelkkä silmitön tuhoaminen, kuvailee Kaloisten kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Ketonen.

Ilkivallasta mökkijärvellä uutisoi ensimmäisenä MTV.

Ainakin ikkunoiden korjaus on edessä Kaloisten kyläyhdistyksen mökillä.

Naapurimökin väki lähti mökiltään lauantaina kello kuudelta, mutta kun he palasivat vuorokautta myöhemmin, heidän mökkinsä oli tuhottu. Paikalle pyydetty poliisi kävi toteamassa, että Valajärven rannalla yhteensä viittä mökkiä oli käyty moukaroimassa.

– Nämä ovat naapurimökkejä. Jalajärvi on suosittu mökkijärvi ja sen rannalla on vähintään 70–80 mökkiä, mutta tuskin siellä on kierretty koko järveä, Ketonen pohtii.

”Pienet ja ahtaat mökit eivät kelpaa ihmisille”

Kyläyhdistyksen puheenjohtajan mukaan tuhottu mökki on pieni ja vaatimaton. Sen omisti aiemmin Rengon kunta, nykyään Hämeenlinnan kaupunki. Kyläyhdistys vuokraa mökkiä pääasiassa jäsenilleen.

Joku on pistänyt kylpyhuoneen pesualtaan kirveellä kappaleiksi.

– Käyttö on ollut aika pientä, koska nykyään ihmisille eivät kelpaa tuollaiset pienet ja ahtaat mökit. Sitä ihmettelen suuresti, että mikä ihme on jotakuta ajanut tuollaiseen toimintaan. Ei siinä ainakaan voi olla takana kateutta tai katkeruutta, koska mökit edustavat sellaista tasoa, ettei siitä ainakaan pitäisi kateellinen olla.

Myös ulkorakennusta, jossa on liiteri ja päädyssä on vanhanaikainen ulkohuussi, on tuhottu. Ulkohuussin ikkuna on isketty rikki.

– Siinä ei ole mitään muuta tolkkua, kun on pyritty tekemään mahdollisimman paljon vahinkoa. Se on ilmeisesti ollut kiva ääni, joka syntyy, kun lasi hajoaa.

Ilkivallan tekijät jättivät jälkeensä järjettömän sotkun.

Jättivät jälkeensä vain tuhon – mitään ei viety

Tekijät eivät jättäneet muuta kuin täystuhon jälkeensä. Poliisi kysyi, olisivatko he jättäneet jälkeensä esimerkiksi oluttölkkejä, joista olisi voinut etsiä sormenjälkiä.

– Heiltä ei jäänyt mitään tällaista jälkeensä. Kirveenkin olivat mukanaan itse tuoneet, koska meillä ei ollut edes kirvestä. Hyvin olivat varautuneet saamaan jotain aikaan.

Pieneen mökkiin mahtuu nukkumaan noin viisi henkeä.

Ilkivallan tekijät eivät varastaneet mökiltä mitään. Naapurimökiltä he olivat ottaneet mukaansa vain viinipullon.

– Meillä ei ollut mitään vietävää. Siellä oli vain kahvinkeitin, mikroaaltouuni, paistinpannu ja kuppeja. Mutta niitä on vaikea muuttaa rahaksi, joten ei kai rosvot niitä vie.

”Siitä voisi tulla mielenkiintoinen keskustelu”

Kyläyhdistyksen mökki sijaitsee hyvin syrjässä, sillä lähin asuttu talo on puolen kilometrin päässä. Niinpä naapureitakaan ei ole ollut näkemässä, minkälaisella autolla tihutyöntekijät ovat olleet liikenteessä.

Kiukaan reunus näyttää siltä, että siihen on tarjottu kirveen hamarapuolta.

Ketonen ei muista, että mökillä olisi koskaan aiemmin tapahtunut vastaavaa.

– Se on saanut olla käsittämättömän rauhassa. Onkohan rosvotkin tietäneet, ettei tuollaisella mökillä ole mitään vietävää? Olisi kivaa tietää, kuka siellä on käynyt. Siitä voisi tulla mielenkiintoinen keskustelu.

Pienelle kyläyhdistykselle tuhojen korjaamisesta koituu suolainen lasku, jollei kaupungin vakuutukset korvaa vahinkoja.

– Joka tapauksessa meidän täytyy korjata ikkunat. Muuta rajusti rahaa vievää siellä ei ole kuin ikkunat ja allas. Meillä kyllä löytyy osaajia, jotka pystyvät esimerkiksi ikkunankarmeja korjaamaan.

Kaikkien väliovien lasit on isketty murskaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?