Kommentti: Kansanedustajat, älkää kannustako laittomuuksiin!

Kansanedustajien ei kannata rohkaista käännytyspäätöstä odottavia viranomaisten vastustamiseen, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

6.9.2017 11:10

Moni muistaa Helsinki-Vantaan lentoaseman tapahtumat viime huhtikuussa.

Lentoaseman aulassa järjestettiin mielenosoitus turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista Afganistaniin. Illan aikana homma meni käsirysyn partaalle. Sosiaalisessa mediassa aiheesta nousi valtava kohu.

Kukkulan kuninkaana hääri vihreiden tuolloinen puheenjohtaja Ville Niinistö, joka karkasi laukalle ja menetti harkintakykynsä. Hän välitti tapahtumaa sosiaalisessa mediassa ja levitti kaiken lisäksi palautettavista väärää tietoa, jota joutui myöhemmin pyytämään anteeksi.

Ylipäätään vihreiden ja vasemmistoliiton poliitikot olivat oitis eturintamassa paheksumassa palautuksia ja viranomaistoimintaa – siis väärillä tiedoilla.

Joku saattoi tulkita – eikä tulkinta aivan väärä olekaan – poliitikkojen rohkaisevan käännytettäviä turvapaikanhakijoita kansalaistottelemattomuuteen ja viranomaisten vastustamiseen.

Onko jotakin opittu?

Jyväskylän osalta on ollut oudon hiljaista.

Selitys on joko se, että Jyväskylä on kaukana Helsingistä tai se, että huhtikuisesta tapahtumasta otettiin jotakin opiksi.

Ville Niinistökin heräsi twiittaamaan vasta vuorokausi tapahtumien jälkeen ja osoitti ensimmäiset viestinsä pääministeri Juha Sipilälle (kesk). Niinistö antoi ymmärtää, että Sipilän pitää muuttaa lakeja, jos lasten palauttaminen Afganistaniin ei mahdu oikeustajuun. Kuulostaa paremmalta.

Nykyisellä puheenjohtajalla Touko Aallolla (vihr) tuntuu olevan Niinistöä pitempi sytytyslanka. Aallon sytytyslankaan tuli tosin mittaa vasta sen jälkeen, kun hän viime viikolla kärysi oudoista puheista, ettei hän luota Maahanmuuttoviraston arvioihin ja että kaikille turvapaikanhakijoille pitäisi myöntää tilapäinen oleskelulupa.

Tiistaina tyyli oli tämä:

– Minulla on periaate, että ennen kuin tiedetään mitä tarkkaan ottaen on tapahtunut, ei tavata ottaa kantaa.

– On selvä, jos viranomaistoimintaa pyritään estämään, se ei koskaan ole hyväksyttävää, Aalto linjasi IS:lle Hyvä, että linjasi. Poliisia on turha syyttää, kun se tekee työtään.

Turvapaikanhakijan asemaa virkamiehen vastustaminen ei taatusti auta, päinvastoin.

Tilanne on ääriherkkä. Maassa odottaa palauttamista 11 000 turvapaikanhakijaa. Paperittomia katoaa koko ajan, kuka minnekin. Tilanne ei parane, se pahenee.

Poliitikkojen ei kannata heittää bensaa liekkeihin. Rajanveto on vaikeaa, mutta kansanedustajien kannattaa jättää virkamiesten hommat virkamiehille – kaikkia taustoja poliitikotkaan eivät tiedä eivätkä tule tietämään, vaikka tietysti ovat muutoin kovasti viisaita ihmisiä.

Edessä on mielenosoitus poikineen, jos tilanne menee hulinaksi. Ja sehän menee – varsinkin jos palautettavat kokevat, että eduskunnasta tulee tukea. Jyväskylässä selvittiin pippurisumutteella, mutta pahempaakin voi pelätä.

Eduskunnan poliisikansanedustaja Kari Tolvanen (kok) tiivisti asian tiedotteessaan hyvin: – Poliisin resurssit eivät yksinkertaisesti riitä, jos vastaavat tapaukset yleistyvät muualla maassa.

Se on pelottava näky.

Turun puukotusten jälkeen julkisuudessa on kiistelty, kriminalisoiko hallitus paperittomien maahanpyrkijöiden suojelua. Hallitus on toistanut, että auttamista eikä lähimmäisenrakkautta ei kriminalisoida, mutta viranomaisten työn estäminen täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Pääministeri Sipilä sanoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että hallituksen viesti on ymmärretty tahallaan väärin ja sillä on alettu politikoida. Se näkemys ei ole kaukaa haettu, joskin ministeri Sampo Terhon (sin) puheita kuunnellessa väärinymmärryksenkin vaara on ilmeinen.

Eikä hallituksen linjaus kieltämättä ollut selkeimmästä päästä.

Mutta loppuun järjen ääni:

– Pahinta mitä tälle yhteiskunnalle voi tapahtua on, että täällä aletaan päinsä tapella. Nyt pitäisi ottaa rauhallisesti ja katsoa, että hädänalaisia ihmisiä autetaan ja sitten he, joille ei turvapaikkaa voida suoda, pääsisivät rauhanomaisin keinoin esimerkiksi vapaaehtoisen paluun kautta kotimaahansa. Mutta sitten tarvittaessa palautuksena.

Näin tiivisti sisäministeri Paula Risikko (kok) Ylelle.

Kirjailija Antti Tuuri on sanonut, että Etelä-Pohjanmaalla viisaus pesiytyy (vanhoihin) naisiin. Ottamatta kantaa Risikon ikään, hänen lausuntonsa täyttää Tuurin näkemyksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?