Maxi-marketin muovikassi kätki sisäänsä uskomattoman aarteen Espoossa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Maxi-marketin muovikassi kätki sisäänsä uskomattoman aarteen Espoossa

Espoolaisesta kohteesta tehtiin tiistaina harvinaislaatuinen kultalöytö.

Hakaniemen Maxin valkoinen pikkumuovikassi kätki sisäänsä arvokkaan aarteen.

6.9.2017 6:15

Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirén kertoo miestensä olleen rutiinikeikalla Espoossa tiistaina, kun he tekivät uskomattoman löydön tutkimastaan asunnosta.

Huutokauppa oli saanut toimeksiannokseen etsiä kohteesta kaikki myytäväksi kelpaava tavara tulevaa huutokauppaa varten. Paikan päällä odotti sekaisin oleva ja myllätty asunto, josta löytyi kuitenkin melko paljon myytävää tavaraa.

– Asunnosta löydettiin muutakin myytävää ja myös erilaisia vanhoja kolikoita, mutta vanhasta muovipussista tehtiin lopulta aivan uskomaton löytö, Sirén kertaa tapahtumia.

Muiden tavaroiden seassa olevasta laatikosta löytyi vanha valkoinen Maxi-marketin muovikassi, joka piti sisällään painavan pakasterasian.

Hakaniemen Maxin vanha kassi kätkikin lopulta sisäänsä todellisen haudatun aarteen.

Kaikki piilossa olleet kolikot ovat säilyneet erittäin hyvässä kunnossa.

Sisältä paljastui 32 kappaletta Etelä-Afrikasta peräisin olevia Krugerrand-kultakolikoita 1960- ja 1970-luvuilta. Sirénin mukaan kyseessä on yksi maailman suosituimmista kultarahoista. Koko kultalöytö painoi kokonaisuudessaan noin 995 grammaa.

Krugerrandien nimi on peräisin 1800-luvulla Etelä-Afrikassa eläneen buurijohtaja Paul Krugerin sukunimestä sekä maan oman randi-valuutan nimestä.

Rahaa on lyöty vuodesta 1967 lähtien maan kultamarkkinoiden auttamiseksi.

1980-luvulla krugerrandit kattoivat lähes 90 prosenttia koko maailman kultakolikkomarkkinoista.

– Kolikoiden arvo on tällä hetkellä noin 1200–1300 euroa kappaleelta. Siitä voi laskea, että yhteensä löytö on noin 32 000 euroa, Sirén naurahtaa.

Kolikot loistavassa kunnossa

Hän kertoo huutokauppamiesten löytävän rahaa ja muita arvoesineitä melko usein, mutta arvollisesti nyt Espoosta tehty löytö oli hänen oman huutokauppahistoriansa suurin.

1970-luvulla ostetut kolikot oli säilötty erittäin tarkasti, joten ne ovat säilyneet tähän päivään asti loistavassa kunnossa. Osa kolikoista oli kansallisosakepankin muovikoteloissa ja osa taas voipaperimaisissa pusseissa.

Kolikot on lyöty 1960- ja 1970-lukujen taitteessa.

– Kolikot ovat niin sanotusti mint-kunnossa, eli ne ovat varmasti myös keräilijöiden mieleen. En ole tehnyt vielä selvitystä niiden numismaattisesta arvosta, Sirén jatkaa.

Seuraavaksi kolikot siirtyvät huutokaupattavaksi sopimuksen mukaisesti. Asiakkaalle on luvassa myyntihinnasta huolimatta vähintäänkin kyseisen kullan romuarvo. Vielä he eivät aarrelöydöstä edes tiedä.

– Kun omaiset kuulevat tästä löydöstä, niin uskon heidän yllättyvän aika lailla, hän naurahtaa.

Eteläafrikkalaisten kolikoiden arvo voi olla jopa 32 000 euroa.

Sirénin mukaan parhaat löydöt vastaavilla keikoilla tehdään usein mitä erikoisimmista paikoista. Tällä kertaa todellisen aarteen kätki sisäänsä valkoinen Maximarketin muovikassi.

– Olen ennenkin sanonut, että ihmisten pitäisi olla varovaisia näiden tavaroiden kanssa. Tämäkin oli ihan viimeisiä pussukoita, mitä miehet sieltä kohteesta tarkastivat, josta kulta-aarre löytyi, Sirén lopettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?