Torniossa mieltä osoittavat turvapaikanhakijat kertovat, mikä Suomessa tökkii – osa marssi Ruotsiin

Osa Torniossa mieltään osoittavista turvapaikanhakijoista on saapunut paikalle matkalaukkujen kanssa.

| Päivitetty

Irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat osoittavat parhaillaan mieltään Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.

Noin kello 14 osa mielenosoittajista lähti kohti Ruotsia. Matkaajia on noin 30, joukossa on muutamia perheitä.

Mielenilmaisijoiden määrä on kasvanut paikoin alun noin 30 henkilöstä reilun kymmenen henkilön saavuttua paikalle. Mielenilmausta seuraavien henkilöiden määrä on vähentynyt koko ajan ja tilanne on pysynyt rauhallisena.

Paikalla olevat ovat mielenilmaisijoiden puhemiehen, irakilaisen Nuar Dawoodin mukaan huolissaan turvallisuudestaan ja vastustavat palautuksia takaisin lähtömaahan, sillä heidän mielestään Irak ja Afganistan eivät ole turvallisia. Dawoodin mukaan huomiota halutaan kiinnittää myös Suomen poliisin otteisiin, jotka ovat turvapaikanhakijoiden kovia heitä kohtaan.

Lisäksi Turun puukotuksilla on ollut vaikutusta siihen, miten turvalliseksi turvapaikanhakijat tuntevat olonsa:

– Monet pelkäävät rasismia Suomessa, Dawood sanoo.

Mielenilmaisijoiden kesken oli vielä mielenosoituksen kuluessa epätietoisuutta siitä, kuinka moni on loppujen lopuksi siirtymässä Ruotsin puolelle – vai onko kukaan. Osa on saapui paikalle kuitenkin matkalaukkujen kanssa.

– Tämä on jokaisen itse päätettävissä ja he kantavat siirtymisestä vastuun, kertoo mielenilmaisijoiden puhemies Dawood.

Neljän lapsensa kanssa Tornioon saapunut irakilainen perheenisä Thieaa Tahaa Mahmood pitää perheen siirtymistä Ruotsin ja Suomen välisen rajan yli mahdollisena, mutta hän ei ole vielä varma asiasta.

Syitä mahdolliselle Ruotsin puolelle siirtymiselle ovat se, että perhe on peloissaan, eivätkä esimerkiksi perheen lapset koe olevansa turvassa Suomessa.

Suomen puolella poliisi on vain turvaamassa tilannetta, eikä sillä ole aikomusta puuttua millään tavalla siihen, jos mielenilmaisijat päättävät ylittää rajan.

– Ruotsin poliisilla on sitten omat suunnitelmansa, kuittaa ylikomisario Marko Hiltula Lapin poliisista.

Turvapaikanhakijoiden kesken onkin epäselvyyttä siitä, mitä rajan toisella puolella odottaa, jos joku tai useammat turvapaikanhakijoista päättävät ylittää rajan.

– Ensimmäinen asia, jonka täkäläinen maahanmuuttovirasto tutkii, on se, että onko turvapaikkaa hakeva henkilö niin sanottu Dublin-tapaus, Pedersen jatkaa.

Dublin-menettelyssä vastuu turvapaikkahakemuksen käsittelystä kuuluu sille EU:n jäsenvaltiolle, jossa turvapaikanhakija on aikaisemmin hakenut turvapaikkaa, ja tämä valtio on velvollinen ottamaan turvapaikanhakijan takaisin.

Päivitys kello 14.10: Osa mielenosoittajista ylitti rajan Ruotsiin. Päivitys kello 20.09. Lisätty artikkeliin video, jolla haastatellaan turvapaikanhakijoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?