Mies kaahasi, puukotti naista ja kuoli poliisin luotiin Orimattilassa – pakomatkan viimeiset sekunnit tallentuivat videolle

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Vuonna 1983 syntynyt lahtelaismies kaahasi hurjaa vauhtia, puukotti naista ja kuoli poliisin luotiin. Paljon valtakunnallista huomiota herättänyt rikostutkinta valmistui tiistaina.
Hurja välikohtaus sattui Nelostiellä Orimattilassa 2.10.2016.

Opel-merkkistä henkilöautoa ajanut lahtelaismies ajoi Lahden keskustasta etelään päin kovaa vauhtia ja teki vaarallisia ohituksia.

– Todella järkyttävää nopeutta, rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Jari Kiiskinen sanoo Hämeen poliisista.
  • Miehen kaahailu tallentui sivullisen autoilijan videolle. Ote videosta on nähtävillä jutun alussa.
Syy miehen kaahaamiselle ja tarkka nopeus ei selvinnyt esitutkinnassa.

– Se jää vähän pimentoon, koska häneltä sitä ei ole pystytty kysymään.

Myöskään miehen kyydissä ollut lahtelaisnainen ei osannut valottaa syytä kaahaamiselle.

– (Mies) teki monta kertaa vaarallisia ohituksia. Muistelen, että kahdesta hänen ohittamastaan autosta lähti peilitkin. Luulen, että (mies) ajoi noin tahallaan.

– Vaikutti, että (miehellä) on sitä hauskempaa, mitä lujempaa hän ajaa. Minua pelotti ja huusin (miehelle), että hän jarruttaisi. Jossain vaihteessa ajoimme moottoritietä ja luulen, että (mies) ajoi ainakin 160 kilometriä tunnissa, nainen kertoi poliisikuulusteluissa.

Orimattilan kohdalla mies menetti autonsa hallinnan, ja auto ajautui moottoritien kaistojen väliselle nurmikkoalueelle.


– Ajo päättyi siten, että näimme kaksi autoa. Autot olivat rinnakkain.

– (Mies) yritti yritti ajaa noiden autojen välistä, vaikka minä ymmärsin heti, että ei siitä mahtuisi. (Mies) törmäsi autollaan vasemman kaistan autoon. Automme lähti pyörimään ja ajo päättyi kaistojen väliin nurmikolle. Loukkasin ulosajossa ainakin lantioni, autossa matkustajana lahtelaisnainen sanoi poliisikuulusteluissa.


Vuonna 1992 syntynyt nainen yritti nousta autosta. Epäilyksen mukaan autonkuljettaja löi naista useita kertoja veitsellä. Nainen sai vakavia vammoja, ja hänet vietiin myöhemmin lääkärihelikopterilla sairaalaan.


Syy puukotuksiinkaan ei varmuudella selvinnyt. Tapahtumaa saattaa joltain osin selittää se, että mies ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena. Hän oli nauttinut amfetamiinia.

– Sekään ei tule ilmi, mikä oli se perimmäinen syy, mikä johti tähän traagiseen onnettomuuteen ja tilanteeseen kaikkinensa, Kiiskinen toteaa.

Paikalle saapui sattumoisin moottoripyöräpoliisi Helsingin poliisilaitoksesta. Vanhempi konstaapeli huomasi puukotuksen, ja hän käskytti miestä lopettamaan. Tämän jälkeen poliisi ampui kolmesti ja mies kuoli.

Asiakokonaisuuden rikostutkinta valmistui tiistaina. Miehen ampunutta poliisia epäillään kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

– Epäillään siis, onko tilanteessa toimittu huolimattomasti. Se on perusteena asiassa, poliisiasian tutkinnanjohtajana toiminut kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto sanoo.

Poliisi kiistää syyllistyneensä rikokseen. Asia siirtyy hänen osaltaan syyttäjälle syyteharkintaan. Haavisto korostaa, että asia on nyt syyttäjän puntaroitavana.

Lahtelaismiestä epäiltiin tapon yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Miehen osalta asia ei siirry syyteharkintaan, koska hän kuoli.