Äiti ja vauva pakenivat pakkopalautusta Kyyjärvellä – isä vietiin töistä, toinen lapsi päiväkodista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Äiti ja vauva pakenivat pakkopalautusta Kyyjärvellä – isä vietiin töistä, toinen lapsi päiväkodista

Afganistanilaisperheen äiti ja hänen yhdeksän kuukauden ikäinen vauvansa pakenivat pakkopalautusta maanantaina puolenpäivän maissa Kyyjärvellä.

Ilta-Sanomat vieraili Betsetin betonitehtaalla viime vuoden syyskuussa.

5.9.2017 11:55

IS:n tietojen mukaan äiti teki äkkilähdön nähtyään poliisiauton kotinsa pihassa.

– Rattaat jäivät neuvolan pihaan. Sen jälkeen naisesta ja poikavauvasta ei ole havaintoja, eläkkeellä oleva Kyyjärven entinen vanhustyön johtaja ja perheen läheisesti tunteva Riitta Holmberg kertoo tiedoistaan IS:lle.

Poliisi aloitti tehtävänsä hakemalla perheen isän työpaikaltaan. Sen jälkeen mentiin perheen kotiin, missä ei ollut ketään. Kotoa poliisi jatkoi matkaa päiväkotiin, josta haettiin perheen toinen lapsi, kaksivuotias tyttö.

Holmberg kertoo poliisin luopuneen äidin ja vauvan etsinnöistä kello 17 aikaan. Holmberg oli puhelinyhteydessä lähdön aikoihin isän kanssa.

– Isä ei tiennyt mitään vaimostaan ja vauvasta, Holmberg kertoo.

Huolestuneet kuntalaiset jatkoivat etsintöjä lähiseudulta myöhäiseen iltaan saakka.

– Tämä on hirvittävä tragedia. Kyyjärvellä oli eilen maailmanlopun tunnelmat, kunnanjohtaja Eero Ylitalo kertoo pettyneenä.

 Tämä on hirvittävä tragedia. Kyyjärvellä oli eilen maailmanlopun tunnelmat.

– Isällä oli näköpiirissä jo vakituinen työpaikka, ja hänelle oli haettu työperäistä oleskelulupaa. Toiveissa oli, että työpaikka voisi nopeuttaa asian käsittelyä. Mutta näinkö tämä nyt meneekin?

Isä on lukuisien muiden turvapaikanhakijoiden kanssa ollut töissä betonielementtejä valmistavan Betsetin palveluksessa.

– Tämäkin perhe olisi halunnut olla osa Suomen nousevaa kansantaloutta. Voi vain kuvitella, millä tunnelmilla muut työntekijät odottavat omaa vuoroaan, Ylitalo sanoo.

Poliisi äidistä ja vauvasta: Jonnekin heidät on piilotettu

Äidin ja vauvan olinpaikka on arvoitus. Viime yönä lämpötila laski pakkasen tuntumaan, mikä tuo lisähuolta kyyjärveläisille. Yksi vaihtoehto on, että joku on päättänyt piilotella perheen puolikasta kotonaan.

– Migrillä on varmaan joku peruste tälle, eikä täytäntöönpanoa saa vaikeuttaa. Mutta tuntuu tämä aika hurjalta. Voi vain kuvitella, millaiset traumat tämä jättää lapsiin.

Betsetin toimitusjohtaja Lasse Happonen ei ota kantaa viranomaisten toimintaan, mutta korostaa turvapaikanhakijoiden osoittautuneen hyviksi työntekijöiksi.

– Jos hoitaa leiviskänsä, on muiden miesten silmissä hyvä jätkä. Turvapaikanhakijat ovat osoittautuneet kyvykkyytensä ja motivaationsa tehdä töitä. Kun menetämme tällaisen ihmisen, on se menetys työyhteisölle, Happonen kuvaa tunnelmia.

Betset työllistää tällä hetkellä kymmenen turvapaikanhakijaa. Yksi heistä on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Rikoskomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista vahvistaa poliisin olleen pakkopalautustehtävissä maanantaina Kyyjärvellä. Hän myöntää myös, ettei poliisi löytänyt kahta perheenjäsentä.

– Jonnekin heidät on piilotettu, Kinnunen sanoo, muttei kommentoi asiaa enempää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?