Näin mellakka vastaanottokeskuksella kärjistyi: saarretut poliisit hajottivat tilanteen paprikasumutteella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin mellakka vastaanottokeskuksella kärjistyi: saarretut poliisit hajottivat tilanteen paprikasumutteella

Poliisioperaatio Jyväskylän vastaanottokeskuksessa kesti lähes seitsemän tuntia maanantaina.

5.9.2017 7:30

Poliisi joutui raivaamaan tiensä voimakeinoin ohi pakkopalautusta vastustaneiden mielenosoittajien Jyväskylässä maanantaina. Tapahtumiin liittyi erikoisia käänteitä.

Poliisi otti Jyväskylän suuroperaatiossa maanantaina kiinni kaksi mielenosoittajaa, joista toinen kävi poliisin päälle astalon kanssa.

Poliisioperaatio Jyväskylän vastaanottokeskuksessa kesti melkein seitsemän tuntia ja päättyi maanantai-iltana hieman ennen kello seitsemää.

Erikoinen tapahtumaketju saivat alkunsa, kun poliisi meni ottamaan kiinni maasta karkotettavia ulkomaalaisia ennen puoltapäivää. Poliisi tuli poistamaan maasta afgaaniperhettä, johon kuuluvat vanhemmat ja Suomessa syntynyt kahdeksan kuukauden ikäinen vauva.

Poliisit saarrettiin

Ulkomaalaisten karkottamista vastustava mielenosoittajien ryhmä saartoi poliisit Jyväskylän vastaanottokeskuksen asuntoon maanantaina. Tilanteesta alkoi poliisin suuroperaatio, jossa poliisi päätyi käyttämään voimakeinoja.

Asiat saivat erikoisen käänteen, kun poliisit joutuivat perääntymään mielenosoittajajoukon edestä maasta karkotettavien asuntoon.

Mellakkavarusteihin pukeutuneet poliisit seisoivat rivissä vastaanottokeskuksen edessä ja yrittävät hillitä suuttunutta mielenosoittajien joukkoa.

Mellakkavarusteisiin pukeutuneet poliisit yrittivät hillitä mielenosoittajien joukkoa.

Kaksi kiinniottoa

Poliisin mukaan mielenosoittajia oli paikalla useita kymmeniä. Poliiseja operaatioon oli sidottu huomattava määrä.

Kaiken kaikkiaan vastaanottokeskuksessa karkotusta vastusti useita kymmeniä mielenosoittajia. Poliisi otti kiinni kaksi mielenosoittajaa.

– Toinen kävi poliisin päälle astalon kanssa. Toinen käyttäytyi niin, että hänen käyttäytymisestään voitiin päätellä, että hän saattaa kohta syyllistyä rikoksiin, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoi maanantaina.

Poliiseja operaatioon oli sidottu huomattava määrä.

Johtohenkilöt antoivat ohjeita muille

Lopulta poliisi sai tilanteen hallintaansa ja maasta poistettavaksi määrätyt poliisiauton kyytiin.

Noin kello 17.45 tilanne kärjistyi keskuksesta lähtevällä Salmirannantiellä, kun kypäräpäiset poliisit marssivat koirineen autosaattueen edessä ja joutuivat tyhjentämään mieltään osoittaneet ihmiset voimakeinoin tieltään.

"No deportation" (ei karkotusta) -huudot kaikuivat tyhjyyteen, kun poliisi pääsi kääntymään Salmirannantieltä suuremmalle Hämeenpohjantielle.

Poliisin mukaan on ilmeistä, että mielenosoittajien joukossa oli johtohenkilöitä, jotka antoivat muille ohjeita. Poliisi yritti ratkaista tilannetta päivän aikana neuvottelemalla ja kävi keskusteluja vastaanottokeskuksen asukkaiden arvostaman henkilön kanssa.

– En tunne tätä henkilöä, mutta tilannejohtaja kertoi keskustelevansa yhden henkilön kanssa. Jos tuota kulttuuria ajattelee, niin ei siellä kukaan nuori poika voi olla keskustelemassa, vaan siellä on valikoitunut joku, jolla on jonkinlainen asema siinä yhteisössä.

Kritiikkiä sosiaalisessa mediassa

Poliisi on saanut sosiaalisen median kautta kritiikkiä voimakeinojen käytöstä tilanteessa.

– Kun katsoo sitä kritiikkiä, niin siellä sanotaan, että poliisin olisi pitänyt toimia sillä tai tällä tavalla, mutta me toimimme vain lain puitteissa. Emme voi toimia yleisön halujen mukaan ja yleisön halut menevät aina vähän ääripäihin, Kinnunen sanoi.

Poliisi sai paikalle vahvistukseksi joukkojenhallintajoukkoja. Niiden avulla tehtävä saatettiin loppuun.

Useat ihmiset kertoivat saaneensa poliisin sumuttamaa OC-kaasua eli paprikasumutetta silmilleen. Osa vietiin ensiapuun.

Maastapoistamispäätöksen kohteena olevat henkilöt siirrettiin poliisin ajoneuvoon ja heidät kuljetettiin pois alueelta.

Tilanteessa tehtiin kaksi kiinniottoa, toinen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja toinen häiriökäyttäytymisen seurauksena poliisilain perusteella rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi.

Useat ihmiset kertoivat saaneensa poliisin sumuttamaa OC-kaasua eli paprikasumutetta silmilleen.

Poliisin palautuksia estetty

Aiemmin sunnuntaina selvisi, että poliisin toimia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maasta poistamiseksi häiritään. Näin kertoi Ilta-Sanomille poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Kolehmaisen mukaan ihmisiä on tullut lentoasemalle osoittamaan mieltä ja estämään lentojen toteuttaminen.

Hallitus päätti viime viikon budjettiriihen yhteydessä, että laittoman maassa oleskelun edistämisen sanktioita täsmennetään. Pääministeri

Juha Sipilä (kesk) kuitenkin sanoi sunnuntaina, että paperittomien ihmisten auttamista ei ole tarkoitus kriminalisoida.

– On itsestään selvää, että jatkossakin lähimmäistä pitää voida auttaa.

Video: Mielenosoittajat saartoivat poliisit vastaanottokeskuksessa – kuusi lisäpartiota sai tilanteen hallintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?