Tilanne kärjistyi tuntien odottelun jälkeen vastaanottokeskuksessa Jyväskylässä: Mielenosoittaja kävi poliisin päälle astalolla

rac

Julkaistu:

Jyväskylä
Poliisi otti Jyväskylän suuroperaatiossa kiinni kaksi mielenosoittajaa, joista toinen kävi poliisin päälle astalon kanssa.
Poliisioperaatio Jyväskylän vastaanottokeskuksessa kesti lähes seitsemän tuntia ja päättyi maanantai-iltana hieman ennen kello seitsemää. Kaikki sai alkunsa, kun poliisi meni ottamaan kiinni maasta karkotettavia ulkomaalaisia ennen puoltapäivää. Yllättäen tilanne sai erikoisen käänteen, kun poliisit joutuivat perääntymään mielenosoittajajoukon edestä maasta karkotettavien asuntoon.

STT:n haastatteleman jyväskyläläisen kaupunginvaltuutetun Irma Hirsjärven (vas) mukaan poliisi tuli poistamaan maasta afgaaniperhettä, johon kuuluvat vanhemmat ja Suomessa syntynyt kahdeksan kuukauden ikäinen vauva.

Kaiken kaikkiaan vastaanottokeskuksessa karkotusta vastusti useita kymmeniä mielenosoittajia. Poliisi otti kiinni kaksi mielenosoittajaa. Toista heistä epäillään virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta. Poliisi otti toisen mielenosoittajan kiinni poliisilain perusteella häiriökäyttäytymisen seurauksena rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi.

– Toinen kävi poliisin päälle astalon kanssa. Toinen käyttäytyi niin, että hänen käyttäytymisestään voitiin päätellä, että hän saattaa kohta syyllistyä rikoksiin, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoo.

Poliisit saarroksissa jopa viisi tuntia

Alun perin virkatehtävää suorittamaan lähteneet kaksi poliisia olivat asuntoon saarrettuina yhteensä viisi tuntia. Noin viiden aikaan illalla poliisi tiedotti, että poliisi on saanut paikalle vahvistuksia. Tuolloin saarretut poliisit ja maasta karkotettavat ulkomaalaiset oli saatu siirrettyä vastaanottokeskuksen sisältä poliisiautoon.

Kello viiden jälkeen poliisi alkoi saattaa karkotettavia ihmisiä autolla pois alueelta, mutta joutui etenemään kävelyvauhtia, sillä mielenosoittajat yrittivät tukkia ulospääsytien. Ilta-Sanomien dramaattisella videolla näkyy, että poliisi joutui käyttämään OC-kaasua, eli paprikasumutetta, kun mielenosoittajat yrittivät käydä poliisin päälle.


– Emme voi sille mitään, jos virkatehtävän hoitamista yritetään estää. Meidän täytyy vain löytää keinot, joilla tehtävä saadaan suoritettua. Tällä kertaa keinot olivat tällaiset, Kinnunen sanoo.

Johtohenkilöt ohjasivat mielenosoittajien toimintaa

Poliisin mukaan on ilmeistä, että mielenosoittajien joukossa oli johtohenkilöitä, jotka antoivat muille ohjeita. Poliisi yritti ratkaista tilannetta päivän aikana neuvottelemalla ja kävi keskusteluja vastaanottokeskuksen asukkaiden arvostaman henkilön kanssa.

– En tunne tätä henkilöä, mutta tilannejohtaja kertoi keskustelevansa yhden henkilön kanssa. Jos tuota kulttuuria ajattelee, niin ei siellä kukaan nuori poika voi olla keskustelemassa, vaan siellä on valikoitunut joku, jolla on jonkinlainen asema siinä yhteisössä.

Voimakeinoihin turvautumaan joutunut poliisi on saanut sosiaalisen median kautta kritiikkiä toimistaan.

– Kun katsoo sitä kritiikkiä, niin siellä sanotaan, että poliisin olisi toimia sillä tai tällä tavalla, mutta me toimimme vain lain puitteissa. Emme voi toimia yleisön halujen mukaan ja yleisön halut menevät vähän ääripäihin aina.