OTK:n tutkinta valmistui: Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – asunnossa ei ollut palovaroittimia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

OTK:n tutkinta valmistui: Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – asunnossa ei ollut palovaroittimia

Äidin ja kolmen lapsen hengen vaatineen huoneistopalon syy on selvinnyt, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Palo sai alkunsa saunasta.­

4.9.2017 13:16

Neljä henkilöä menehtyi viime joulukuussa huoneistopalossa Helsingin Vuosaaressa. 9. joulukuuta yöllä kerrostalohuoneistossa syttyneessä palossa menehtyivät 1976 syntynyt nainen ja hänen vuosina 2009, 2010 ja 2014 syntyneet kolme lastaan.

Uhrit saatiin palavasta asunnosta ulos nopeasti ja elvytyshoito aloitettiin välittömästi, mutta kukaan uhreista ei ollut pelastettavissa. Perheen isä oli paloyönä töissä.

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi tutkintaselostuksen palosta ja tiedotti tutkinnan valmistumisesta maanantaina.

Asunnon pohjapiirros.­

Onnettomuustutkintakeskus tiedotti jo helmikuussa saaneensa selville, että palo sai alkunsa saunan kiukaasta, kun joku asuntoon jääneistä perheenjäsenistä käänsi sähkökiukaan säätimiä edellisenä iltana.

Ghanasta Suomeen saapunut perhe saunoi pari kertaa kuukaudessa.

– Ilmeisesti kiukaan kellokytkin oli käännetty ajastetun käynnistyksen asentoon siten, että kiuas alkoi lämmetä vasta yöllä klo 01.30 jälkeen, OTKES kertoi helmikuisessa tiedotteessaan.

Kiuas oli ollut sähkönkäyttötietojen perusteella päällä noin yhden tunnin. OTK:n mukaan kiukaan kytkimet olivat saunassa lasten käsien ulottuvilla.

Poliisin mukaan kiukaasta löydettiin jäämiä palaneesta kangasmateriaalista. Palaneesta saunasta löytyi myös hoitopöydän osa.

Perheen isän kuulustelujen perusteella jo aiemmin selvisi, että saunassa on säilytetty muun muassa vaatteita, kenkiä ja vaippoja. Isä ei kertomansa mukaan laittanut saunaa lämpenemään töihin lähtiessään. Isä oli töissä, kun onnettomuus tapahtui.

Kerrostalon kuudennessa kerroksessa sijaitseva asunto tuhoutui palossa asuinkelvottomaksi, mutta palo ei levinnyt muihin asuntoihin. Naapurit hälyttivät apua paikalle kuultuaan hätähuutoja asunnosta.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen korostaa palovaroittimien merkitystä. Asunnossa ei ollut palovaroittimia.

– Asunnon haltijan vastuu huolehtia yksinään palovaroittimista ei näytä toimivan. Tämä on huomattu monessa tutkinnassa. Vastuuta toimivista palovaroittimista pitäisi antaa soveltuvalla tavalla myös muille. Esimerkiksi taloyhtiöiden olisi luontevaa muun muassa asentaa varoittimia sarjatyönä asuntoihin, Valonen pohtii.

Valonen otti myös esille, ettei maahanmuuttajille välttämättä ole kerrottu tarpeeksi palovaroittimien tarpeellisuudesta.

Video: Näin onnettomuudesta raportoitiin tapahtuma-aamuna 9. joulukuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?