Perämoottorivaras iski kuudessa yössä 23 kertaa – oli maahantulokiellossa

Virolainen perämoottorivaras iski ympäri Suomea. Maahantulokieltokaan ei pidätellyt.

Perämoottorinomistajan kannattaa varautua huolella varkauteen: esimerkiksi kaikki mahdolliset tunnistetiedot kuten valmiste- ja sarjanumerot on syytä ottaa talteen.

Lähinnä perämoottorivarkauksiin keskittynyt 38-vuotias virolaismies on tuomittu Pohjois-Savon käräjäoikeudessa liki kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Miehen syyksi luettiin neljä törkeää varkautta, 21 varkautta ja ulkomaalaisrikkomus.

Kaikista varkauksistaan 23 mies teki kuuden päivän – tai yön – aikana maaliskuun puolivälissä. Pakettiautolla liikenteessä ollut virolainen syyllistyi tekoihin maaliskuussa Kuopiossa, Nokialla, Laitilassa ja Loviisassa.

Mies ehdittiin välillä palauttaa varkauden vuoksi Viroon, mutta hän onnistui maahantulokiellosta huolimatta palaamaan Suomeen. Toukokuussa hän teki vielä kaksi varkautta Maalahdessa.

Syyttäjän ja asianomistajien mukaan venesatamissa touhunneen miehen saalis oli arvoltaan jopa noin 90 000 euroa. Kaikki uhrit eivät edes esittäneet oikeudessa korvausvaatimuksia.

Perämoottoreiden lisäksi mies kantoi pakettiautoonsa muun muassa kaukohallintalaitteita, paukkuliivejä, akkuja, pehmusteita, kaikuluotaimia, karttaplottereita ja kiikareita. Kallein perämoottori oli 11 200 euron arvoinen.

Edes lukot eivät pidätelleet varasta. Loviisassa mies teki sisään päästäkseen puukolla reiän lukitun venehallin seinään. Muutamissa tapauksissa lukittu perämoottori jäi paikalleen, mutta moottorin alaosa lähti kiinnityspultit auki ruuvanneen miehen matkaan.

Mies kertoi oikeudessa toimineensa liettualaisen porukan toimeksiannosta. Suurin osa varastetusta tavarasta jäi kateisiin.

Keskusrikospoliisi sai todisteen miehen syyllisyydestä, kun metsästä löytyi anastettujen tavaroiden kätköpaikka. Repussa olleesta hylsyavaimesta saatu DNA oli sama kuin miehen. Osumien esiintymistodennäköisyys oli alle yksi miljardia kohden.

Oikeus tuomitsi miehen vuoden ja 11 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan vakuutusyhtiöille ja asianomistajille yhteensä liki 56 000 euroa.

Mies ei ollut ensi kertaa asialla. Vuonna 2010 hänet tuomittiin anastusrikoksista vankilaan yli viideksi vuodeksi.

Estä varkaus

Näin vähennät vene- ja perämoottorivarkauden riskiä:

1. Suojaa omaisuutesi näkymättömällä turvamerkinnällä – ja kerro merkinnästä tarroilla.

2. Lukitse moottori veneeseen. Asenna lukko mieluiten pulttiin, joka on mahdollisimman vaikeassa paikassa.

3. Säilytä veneesi lukollisen portin takana

4. Vie kotiisi moottorin osat ja muut arvotavarat, joita et saa lukkojen taa.

5. Järjestä satama-alueelle vartiointi – ja ilmoita siitä näyttävästi.

6. Asenna valvontakamera – ja ilmoita siitä.

7. Sovi yhteistyöstä muiden veneenomistajien kanssa ja käykää katsomassa veneiden pitopaikkaa mahdollisimman usein.

 

Varaudu silti varkauteen ennalta eli helpota poliisin työtä:

8. Ota talteen kaikki mahdolliset tunnistetiedot kuten valmiste- ja sarjanumerot.

9. Valokuvaa omaisuutesi.

10. Kirjaa ylös muutkin erityistuntomerkit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?