Kommentti: Sdp on täysin sekaisin – nyt kaikki haukkuvat kaikkia

Julkaistu:

Tuula Haataisen valinta Sdp:n presidenttiehdokkaaksi ei peitä Sdp:n ja sen puheenjohtajan Antti Rinteen fataaleja ongelmia. Kun Rinne vaatii tovereilta kunnioitusta ja jopa twiittiensä eteenpäin twiittaamista ja syyttää muita selkään puukottamisesta, tilanne puolueessa ei todellakaan ole terve, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Sdp valitsi Tuula Haataisen, 57, vaisuissa tunnelmissa presidenttiehdokkaakseen. Äänestysprosentti oli vain 48, mikä ei kummoisia lupaa varsinaiseen kampanjaankaan.

Monelta kintaat ovat tippuneet jo etukäteen. Haatainen tuskin saa edes Paavo Lipposen (sd) 6,7 prosentin ”katastrofaalisen huonoa” tulosta vaaleissa. Tai ei saa, mitä tuota kiertelemään.

Kampanjalta ei kannata suuria odottaa senkään takia, että presidenttiehdokkuus kommervenkkeineen ei ole Haataisen leipälaji. Maarit Feldt-Ranta, 49, olisi ollut luontevampi ehdokas, mutta hän ei yli 60-vuotisille puolueveteraaneille kelvannut.

Rinne vs.Feldt-Ranta

Eikä kelvannut sen puoleen Rinteellekään, joka teki kaikkensa, ettei puolueen 1. varapuheenjohtaja pääsisi ehdokkaaksi.

Rinteen ja Feldt-Rannan välit ovat jäätävät, vaikka kulissiliittoa pidetään yllä. Tämän jälkeen Feldt-Ranta saattaa hyvinkin haastaa Rinteen puheenjohtajuuden.

Sdp:llä on kuitenkin paljon suurempi ongelma kuin yksi heikko presidenttiehdokas.

Ongelma on koko puolueen kokoinen ja paisuu koko ajan.

Sdp:stä kuuluu aivan kummia, epätoivon täyttämiä viestejä. Monet niistä liittyvät puheenjohtaja Antti Rinteeseen, mutta - kuten aina - sopassa on monella muullakin oma lusikkansa pyörimässä.

Rinteen viimesyksyinen operaatio Antti Lindtmanin (sd) syrjäyttämiseksi puheenjohtajapelissä tuntuu yhä. Siinä operaatioissa paloi paljon ihmissuhteita, jotka eivät koskaan palaa ennalleen, muun muassa Rinteen ja Eero Heinäluoman (sd) välit.

Mutta puheenjohtaja on se, joka vastaa. Ammatinvalintakysymys, voisi sanoa.

Viime torstain puoluehallituksen kokous oli jo kummallinen - ja sama meno jatkui kuulemma Jyväskylässä.

Twiitatkaa Rinteen twiittejä

IS:n tietojen mukaan Rinne oli viime torstaina haukkunut puoluehallituksen ja vedonnut voimakkaasti, että puoluehallituksen jäsenten on tuettava ja ”kunnioitettava” puheenjohtajaansa.

Epätoivon merkki, voisi sanoa.

Rinne oli vaatinut mm. twiittiensä eteenpäin twiittamista. Lisäksi hän oli toivonut, että puoluehallitus veisi eteenpäin tietoa, että hän valmistui oikeustieteiden kandidaatiksi pikavauhtia, kahdessa vuodessa.

Se antaisi kuulemma oikeaa kuvaa hänen persoonastaan.

Samat otteet olivat kuuleman mukaan jatkuneet Jyväskylässä, jossa puoluevaltuuston yhteydessä oli myös puolueen työntekijäpäivät.

– Tämä on surullista ja säälittävää, IS:lle kerrottiin yleisvaikutelmasta

Iltalehden sunnuntain nettihaastattelussa Rinne itse puolestaan valittaa, että toverit puukottavat selkään.

– Niillä, jotka näitä puukkoja heittelevät ja sivaltelevat selän takana piilossa, on ihan oma agendansa - se on vahingoittaa sosialidemokraattista puoluetta. Ja se on huono agenda, Rinne sanoo Iltalehden Tommi Parkkosen haastattelussa.

Rinne on aivan oikeassa. Moraa ja kauhavalaista lentelee ilma sakeana.

Sdp:ssä on tapeltu aina, mutta tämä Ruusujen sota poikkeaa aikaisemmista, sillä fiilis on kuin koko puolue tekisi hiljaista kuolemaa.

Ehkä tekeekin.

Gallupit ovat käsittämättömän alhaalla, 15-17 prosentissa. Porvarihallituksen aikana luulisi Sdp:n kannatuksen hipovan 30 prosenttia.

Syksyllä mikään ei ole toisin

Ensi tiistaina eduskunta aloittaa syysistuntokautensa.

Sdp:n eduskuntaryhmä jatkaa samassa tilassa, mihin se kevätistuntokauden päätteeksi jäi: Apaattisena, epätietoisena.

Uutena elementtinä on presidenttiehdokasvalinta. Nuorempi puolueväki tuskin saa Haataisesta kipinää poliittiseen aktiivisuuteen. Jos tai kun Haataisen gallupluvut eivät lähde lentoon, se lisää apaattisuutta entisestään.

Rinne pärjää, jos Haatainen pärjää. Jos Haatainen ei pärjää, Rinnekään ei pärjää.

Marraskuussa on Sdp:n puoluevaltuuston sääntömääräinen syyskokous. Se on Rinteen seuraava painajainen.

– Siellä heilahtaa, jos tilanne ei parane, ennakoi muun puoluevaikuttaja IS:lle.

Eli mikä heilahtaa? Heilahtaa ylimääräinen puoluekokous.

Rinne on ajautunut samanlaiseen kierteeseen kuin Pertti Paasio johtaessaan Sdp:tä 1987-91. Paasion osalta kierre ei oiennut. Miten käy Rinteen, se jää nähtäväksi, kuten pääkirjoitustoimittaja lopettaisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt