Jatkossa jokainen poliisipartio kantaa tällaista asetta – teoreettinen tulinopeus 800 laukausta minuutissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jatkossa jokainen poliisipartio kantaa tällaista asetta – teoreettinen tulinopeus 800 laukausta minuutissa

Helsinki-Vantaan lentoasemalla partioivat poliisit ovat kantaneet konepistoolia jo muutaman kauden. Nyt kaikki kentällä liikkuvat partiot aiotaan varustaa samanlaisilla aseilla.

Julkaistu: 2.9.2017 13:41

Suomen poliisi aikoo varustaa kaikki kentällä toimivat partiot jatkossa konepistooleilla.

Uusien uhkakuvien myötä Suomen poliisi on hankkinut käyttöönsä entistä enemmän tukiaseeksi tarkoitettuja MP5-konepistooleja. Poliisihallituksen mukaan jatkossa jokainen kentällä hälytystehtävään vastaava partio olisi tarkoitus varustaa konepistoolilla.

Tavallisesti poliisilla on partioidessaan käytössä virka-aseena toimiva Glock- tai Walthers -pistooli. Näiden lisäksi poliisilla on kuitenkin ollut mukana partioajoneuvoissa aieminkin raskaampia aseita, kuten haulikoita, konepistooleja sekä kiväärikaliiberin aseita.

Alunperin saksalaisia MP5-konepistooleja on nähty Suomessa viranomaiskäytössä jo aiemminkin. Esimerkiksi rajavartiolaitos, puolustusvoimat ja poliisin valmiusyksikkö Karhu-ryhmä käyttävät aseita tehtävissään. Myös Helsinki-Vantaan lentokentällä saattoi havaita alkuvuodesta partioivan poliisimiehiä, jotka kantoivat näkyvällä paikalla samaa konepistoolia.

Tukiaseeksi kutsuttua konepistoolia on tavallisesti pidetty piilossa selässä kannetuissa repuissa, tai virka-ajoneuvossa. Konepistoolien esille ottaminen Helsinki-Vantaan lentokentällä alkuvuodesta oli poliisin osalta suora seuraus alkuvuodesta tapahtuneille terrori-iskuille.

Poliisitarkastaja Ari Alasen mukaan konepistooleja on ryhdytty hankkimaan lisää jo kuluvan vuoden aikana ja tällä hetkellä työvuoron aikana käytössä olevat partioautot voitaisiin jo varustaa niillä.

– Konepistooli on ollut jo vuosikausia poliisin voimankäyttövälineenä, mutta nyt niiden määrä on vuosien saatossa lisääntynyt, poliisitarkastaja sanoo.

 Poliisin pitää pystyä varautumaan ja puolustamaan kansalaisiaan sekä torjumaan tällaisia uhkia mielellään jo ennakkoon.

Konepistoolit sijoitettaisiin partioajoneuvoihin, josta ne voitaisiin tilanteen vaatiessa ottaa nopeasti esille. Jokainen konepistoolia käyttävä poliisi tarvitsee sen edellyttämän koulutuksen ja hänen tulee läpäistä vuosittain voimassa oleva taso-koe.

Konepistoolilla voidaan ampua tarkemmin ja pidemmälle kuin nykyisillä tavallisilla virka-aseilla. Suurin syy hankintojen ja varustamisen taustalla on muuttunut turvallisuustilanne niin maailmalla kuin Suomessakin.

– Maailman sekä Suomessa yhteiskunnallinen tilanne on muuttunut, kun terroriuhka on tullut esille. Poliisin pitää pystyä varautumaan ja puolustamaan kansalaisia, sekä torjumaan tällaisia uhkia mielellään jo ennakkoon. Jos tekoa aiotaan toteuttaa, pitäisi meillä myös olla pelimerkkejä, joilla niihin voidaan vastata.

Nykytilanteen valossa poliisi on ryhtynyt käymään läpi myös muita suoja- ja voimankäyttövälineitään selvittääkseen ovatko ne riittäviä tämän hetkiseen tilanteeseen nähden. Poliisihallituksella on käynnissä myös asekilpailutus, jossa pyritään selvittämään eri valmistajien tarjoamia voimankäyttövälineitä ja niiden soveltumista poliisille.

Rynnäkkökiväärejä poliiseille ei kuitenkaan ole kantoon tulossa.

– Se on sotilasase, joka on tehty henkilön surmaamista varten. Poliisin tehtävänä ei ole surmaaminen vaan pysäyttää päinvastainen teko mahdollsimman lieviä vaurioita aiheuttaen.

Sotilaallisiin aseisiinkin poliisilla on kuitenkin mahdollisuus, sillä jo tällä hetkellä poliisi voi pyytää puolustusvoimilta virka-apua, silloin kun omat voimankäyttövälineet eivät enää riitä. Tällöin käyttöön voidaan ottaa myös puolustusvoimien aseita ja kalustoa.

MP5-konepistooli

  • Suomen poliisin käyttämä MP5-konepistooli on alun perin saksalaisen Heckler & Koch -tehtaan valmistama ase, joka toimii pääsääntöisesti itselataavalla kertatulella. Poliisikäytössä kyse on siis puoliautomaattiaseista, eikä sarjatuliaseesta. Aseesta on kuitenkin olemassa myös automaattiversioita.

  • Samainen Maschinenpistole 5 on ollut käytössä jo aiemmin rajavartiolaitoksella, puolustusvoimilla sekä poliisin erikoisvalmiusryhmillä. MP5-konepistooli on varsin suosittu ase viranomaiskäytössä ympäri maailman. Siitä on valmistettu erilaisia malleja lisensseillä niin Iranissa, Kreikassa, Pakistanissa sekä Turkissa.

  • Konepistooli käyttää 9x19 mm:n patruunoita, mutta aiemmin siitä on valmistettu myös 10 mm patruunoita käyttävää mallia. Aseen etuna on pidetty sen kevyttä ja pientä kokoa. Sen pituus on noin 680 milliä pitkällä tukilla, 490 milliä lyhyemmässä versiossa. Tyhjänä ase painaa noin 2,5 kiloa.

  • Aseeseen mahtuu lippaasta ja lipastyypistä riippuen 5–100 patruunaa.

  • Aseen teoreettinen tulinopeus on 800 laukausta minuutissa.

  • Luodin lähtönopeus on noin 400 m/s ja sen teoreettinen kantama on lähes 200 metriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?