IS kokosi tänään julkistetun budjettiesityksen keskeiset kohdat – näistä hallitus päätti

Ministerit esittelivät tänään ensi vuoden budjetin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin) kertoivat tänään torstaina budjettiriihen tuloksista tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa.

Hallitus aikoo jatkaa panostamista sisäiseen turvallisuuteen ja suuntaa siihen 17 miljoonaa euroa lisää. Tästä oikeusministeriölle annetaan viisi miljoonaa kielteisten turvapaikkapäätösten valitusten nopeampaan käsittelyyn ja kaksitoista miljoonaa poliisille ja suojelupoliisille.

Hallitus päätti jo huhtikuussa suunnata poliisille 34,5 miljoonaa euroa ja suojelupoliisille 3,5 miljoonaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin) kertoivat tänään torstaina budjettiriihen tuloksista tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa.

Terhon mukaan hallitus käy läpi myös Suomen terroristilainsäädännön.

Terhon mukaan kansalaisuuslakia muutetaan niin, että Suomen kansalaisuus otetaan pois niiltä kaksoiskansalaisilta, jotka syyllistyvät terroritekoihin. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdään myös uhka-arvio ja heidät otetaan tarvittaessa säilöön.

Myös laittomasti maassa olevien majoittamisen rangaistavuutta aiotaan selkeyttää.

Päätösten seurauksena saatetaan joutua muuttamaan lainsäädäntöä ja nostaa säilöönottokapasiteettia.

Verotus ei kiristy

– Verotus ei kiristy, tähän käytetään noin 300 milj. euroa, Orpo toisti tiedotustilaisuudessa.

Hallitus aikoo siis keventää palkansaajien tuloveroja 300 miljoonaalla eurolla ja kevennys suunnataan pieni- ja keskituloisille.

Alkoholiveroon taas tulee 100 miljoonan kiristys.

Hallitus on päättänyt jatkaa kaksi vuotta sitten väliaikaiseksi tarkoitettua suurituloisiin kohdistuvaa solidaarisuusveroa. Vero koskee siis jatkossakin vähintään 72 300 euroa vuodessa ansaitsevia.

Takuueläkkeisiin tulee kehysriihen jäljiltä vielä noin kymmenen euron lisäkorotus. Hallitus päätti jo keväällä korottaa takuueläkkeitä kahdeksalla eurolla kuukaudessa.

Työttömien opiskelu helpottuu

Hallitus on myös päättänyt työttömyysjakson alun omavastuupäivien määrän vähentämisestä. Myös työttömien oikeutta aloittaa yritystoiminta työttömyysturvalla helpotetaan.

Tämän lisäksi hallitus on päättänyt työttömien opiskelun helpottamisesta. Työtön voi jatkossa opiskella päätoimisesti ja nostaa samalla työttömyysetuutta ilman te-toimiston harkintaa silloin, kun opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta.

Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja suunnitellaan lisättäväksi erityisesti aloilla, joilla on työvoimatarvetta.

Orpo kertoi olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että hallitus on päättänyt käynnistää valmistelut perhevapaauudistuksesta.

Myös yksinhuoltajien lapsilisänkorotukseen tulee viiden eurolla kuukausittainen korotus.

Hallitus ei ole tälläkään kertaa leikkaamassa paljon parjattuja yritystukia. Se kertoi kuitenkin tänään torstaina aikovansa käynnistää uuden selvityksen tukien uudistamisesta.

Romutuspalkkio palaa

Keskusta ajaa liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) ehdottamia maakuntien väylähankkeita, kuten nelostien parannusta Jyväskylän pohjoispuolella, Kokkolan sataman ruoppausta ja maayhteyttä Hailuotoon.

Näistä hallitus päätti toteuttaa Kokkolan väylän, jonka rahoitukseen osallistuu myös Kokkolan kaupunki.

Myös Hailuodon sillan voi Orpon mukaan suunnitella niin, että se rahoitetaan lossista säästyvillä varoilla.

Hallitus aikoo myös palauttaa romutuspalkkion ja varaa siihen kahdeksan miljoonaa euroa. Kansanedustaja Ari Jalosen mukaan romutushyvityksiä saa uuden vähäpäästöisen auton oston yhteydessä niin kauan kuin potista riittää rahaa.

Orpon mukaan budjettineuvottelut saatiin läpi jouhevasti. Mahdollisuus on hänen mukaansa päästä lähemmäs 72 prosentin työllisyysastetta.

– Vaikka talous kasvaa, niin meidän menotaso ei nouse. Kaikki säästöt, joista on päätetty, niin ne pysyvät voimassa, Orpo sanoi.

Velkaantuminen vähenee, ja se taittuu Orpon mukaan nyt todella vahvaa tahtia. Hänen mukaansa on mahdollista saada velkaantuminen taittumaan vuonna 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?