Entinen tv-gladiaattori, paloittelumurhasta tuomittu Virpi Butt lasketaan vapaaksi – Korkea uusimisriski

Gladiaattorit-ohjelmassa taiteilijanimellä Timantti esiintynyt Virpi Butt murhasi juhannusheilansa Tampereella 2003. Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista. Riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen on korkea.

IS kertoi paloittelusurmasta muun muassa syyskuussa 2003. Virpi Butt kuvattiin hovioikeudessa Tampereella 2005.

31.8.2017 9:22

Helsingin hovioikeus päätti torstaina laskea elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen entisen tv-gladiaattorin, Virpi Buttin, 45, joka murhasi veitsellä ravintolassa tapaamansa 26-vuotiaan miehen Tampereella 2003. Butt löi uhria 13 kertaa ja iski lopulta puukon kaulaan pystyyn. Uhri oli maannut lattialla, pyytänyt armoa ja ambulanssia.

Buttin nykyinen nimi on Lucrezia Francesca Pandora Butt.

Tapaus tunnetaan ns. Pirkkalan paloittelumurhana.

Butt pääsee ehdonalaiseen vapauteen 31.12.2018. Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista. Oikeuspsykiatrisessa kokonaisarviossa Buttin riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen on arvioitu korkeaksi.

Hovioikeus perusteli vapaaksi päästämistä sillä, että Butt on ollut vapautensa menettäneenä nyt yli 14 vuotta. Vapauttamista puolsivat hovioikeuden mukaan onnistunut sijoittaminen avolaitokseen syksystä 2016 lähtien ja avolaitoksessa tapahtunut myönteinen kehitys. Butt on ilmoittanut ”olevansa sitoutunut päihteettömyyteen”.

Hän on osallistunut vankilassa työ- ja ohjelmatoiminnan ja tähtää tutkintoon opinnoillaan. Hovioikeuden mukaan hänellä on myös asunto ja läheiset suhteet perheeseensä.

Virpi Butt Pirkanmaan käräjäoikeudessa 2003.

Buttin ja hänen miesystävänsä toteuttamat murhat ovat Suomen rikoshistorian karmeimpiin kuuluvia tekoja. Niihin liittyi kannibalismia sekä ruumiin palasten kuljettamista ympäri kaupunkia.

26-vuotiaan uhrinsa Virpi Butt oli tavannut edellisenä iltana ravintolassa juhannuksen aikaan. Murhan jälkeen hän pyysi miesystäväänsä paloittelemaan ja hävittämään ruumiin. Apuna käytettiin veistä ja sahaa. Palaset kuljetettiin roskalaatikoihin.

Jo edellisenä vuonna toinen mies oli kokenut saman kohtalon. Toukokuussa 2002 Butt ja hänen miesystävänsä olivat raahanneet tamperelaisesta ravintola Sputnikista sammumispisteessä olleen 29-vuotiaan mikkeliläismiehen Buttin asuntoon, missä mustasukkainen miesystävä puukotti hänet kuoliaaksi. Mikkeliläismies oli seurustellut Buttin kanssa muutaman kuukauden. Ruumis paloiteltiin. Miesystävä paistoi sääret uunissa ja söi ne. Butt kuljetti uhrin päätä repussa ympäri kotikaupunkinsa ravintoloita ja kehuskeli asialla.

Butt oli tunnettu siitä, että hän ennen äärimmäisen raakoja paloittelumurhia kävi ravintoloissa miesten kimppuun. Voimailua harrastanut Butt kertoi oikeudessa popsineensa hormoneja enemmän kuin miehet ja haki lievennystä tuomioonsa sen takia, että oli ”hormoneista sekaisin”. Siihen ei oikeus suostunut.

Kesäkuussa 2004 Tampereen käräjäoikeus tuomitsi tuolloin 31-vuotiaan Buttin 26-vuotiaan miehen murhasta elinkautiseen. Hänen miesystävänsä tuomittiin 29-vuotiaan miehen murhasta niin ikään elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Heidät molemmat tuomittiin myös kahdesta hautarauhan rikkomisesta ja rikoksentekijän suojelemisesta. Turun hovioikeus pysytti tuomiot 2005.

– En näe teoille muuta motiivia kuin tekijöiden oman pahuuden, syyttäjä totesi teoista.

Lähteet: IS:n ja HS:n arkistot.

Virpi Butt (takimmaisessa naisrivistössä oikealla) esiintyi Gladiaattorit -tv-sarjassa 1993–1994. Buttin taiteilijanimi sarjassa oli Timantti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?