Entistä poliisijohtoa epäillään virkarikoksista

Entistä poliisijohtoa epäillään virkarikoksista tietolähdetietojen puutteellisen rekisteröinnin vuoksi.

Jukka Riikonen, Lasse Aapio ja Mikko Paatero.

| Päivitetty

Epäiltynä ovat muun muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen ja nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio.

– Kaikkien epäiltyjen osalta rikosnimikkeenä on virkavelvollisuuksien rikkominen. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto kertoo Ilta-Sanomille.

Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden tietojen rekisteröintiä, tietolähdetoiminnan dokumentointia ja raportointia sekä tietolähdetoiminnan valvontaa koskevan esitutkintakokonaisuuden pääpöytäkirja on tänään toimitettu asianosaisille loppulausuntoja varten.

Kyseessä on esitutkinta, joka alkoi sisäasianministeri Päivi Räsäsen 21.11.2013 Valtakunnansyyttäjänvirastoon tekemän tutkintapyynnön perusteella.

Esitutkintapöytäkirjassa on yhteensä noin 6 000 sivua ja asiassa on kuultu yli 50 henkilöä.

Laaja joukko epäiltyinä

Esitutkinnan perusteella asiassa epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta Poliisihallituksen entistä poliisiylijohtajaa sekä Helsingin poliisilaitoksen entistä poliisikomentajaa, entistä apulaispoliisipäällikköä – nykyistä komentajaa –, entistä huumerikosyksikön päällikköä, rikostarkastajaa ja rikosylikonstaapelia.

Esitutkinnan perusteella on muun muassa syytä epäillä, että Helsingin poliisilaitoksessa on vuosien 2008–2013 aikana laiminlyöty tietolähteinä toimineiden henkilöiden asianmukainen rekisteröinti poliisin ylläpitämään henkilörekisteriin.

Tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastuussa olleita rikostarkastajaa ja rikosylikonstaapelia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Lisäksi on syytä epäillä, että entinen huumerikosyksikön päällikkö on poistattanut virkavelvollisuutensa vastaisesti Helsingin poliisilaitoksen tietolähderekisteristä tietolähteiden tiedot ja määrännyt, ettei uusia tietolähteitä enää rekisteröidä. Asiassa on myös syytä epäillä, että tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastuussa olleiden poliisimiesten esimiehet ovat virkavelvollisuutensa vastaisesti laiminlyöneet tietolähdetoiminnan valvonnan.

Tietolähdetoimintaa koskevan esitutkinnan perusteella ei ole syytä epäillä sitä, että ns. tynnyrioikeudenkäynnissä tuomitut henkilöt olisivat samassa asiassa toimineet tietolähteinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?