Pekka Haavisto huolissaan ”varjoyhteiskunnan” syntymisestä: ”Tilapäisen oleskeluluvan poisto oli virhe” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pekka Haavisto huolissaan ”varjoyhteiskunnan” syntymisestä: ”Tilapäisen oleskeluluvan poisto oli virhe”

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) pitää virheenä, että mahdollisuudesta tilapäisen oleskeluluvan myöntämisestä humanitäärisin perustein luovuttiin.

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) pitää virheenä, että mahdollisuudesta tilapäisen oleskeluluvan myöntämisestä humanitäärisin perustein luovuttiin.

Julkaistu: 29.8.2017 21:12

Pekka Haavisto kyseenalaistaa maahanmuuttoviraston arvioita maiden turvallisuustilanteista. Hän nostaa esiin riskin varjoyhteiskunnan syntymisestä.

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) on huolissaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden eli niin sanottujen paperittomien määrän lisääntymisestä Suomessa. Hänen mielestään osalle kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista voisi myöntää välaikaisen oleskeluluvan.

Vaarana on Haaviston mukaan paperittomien radikalisoituminen.

– Kun eduskunta poisti opposition vastustuksesta huolimatta vuonna 2015 tämän mahdollisuuden tilapäiseen oleskelulupaan humanitäärisin perustein, mielestäni tehtiin virhe, Haavisto sanoi vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Järvenpäässä.

Paperittomien tarkkaa määrää Suomessa ei tiedetä. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi toukokuussa, että Suomessa on noin 450 turvapaikanhakijaa, jotka ovat saaneet kielteisen päätösen, mutta eivät ole lähteneet vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa.

Haavisto arvioi, että paperittomilla on kohonnut riski joutua radikaalin rekrytoinnin uhriksi.

– Monet paperittomat eivät jää Suomeen vaan menevät muualle, mutta se on yhtä huolestuttavaa muuallakin Euroopassa. Voi syntyä tällainen varjoyhteiskunta, varjotalous ja mahdollisesti uutta pohjaa radikaalille rekrytoinnille, Haavisto sanoi.

Haavisto korostaa, että kaikille paperittomille ei kuitenkaan automaattisesti pidä antaa väliaikaista oleskelulupaa. Hän mainitsi Marokon, Albanian ja Kosovon maina, joissa ei ole sotatilannetta.

– On selvästi arvioita, joiden kohdalla ei ole osunut ihan nappiin. Täytyy olla uusi arviointimahdollisuus. Sitten on esimerkiksi Balkanilta tulleita, joille on aika nopea prosessi takaisi. Olen pitänyt sitä aika ongelmattomana, Haavisto sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sai aikaan vilkkaan keskustelun kun sanoi lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa hyväksyvänsä laittomasti maassa olevien suojelun. Hän kertoi pitävänsä maahanmuuttoviraston arvioita maiden turvallisuudesta ainaki osin epäluotettavina.

Aalto tarkensi lausuntoaan maanantaina.

– Tilapäistä oleskelulupaa ei tarvitse myöntää kaikille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Olisi perusteltua lopettaa pakkopalautusten toteuttaminen ainakin ennen korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, Aalto kirjoitti Facebookissa.

Haaviston mielestä on tärkeää, että eriäviäkin mielipiteitä aiheesta voi esittää.

– Maahanmuuttovirasto on aika kovan poliittisen paineen alla ollut nykyhallituksen puolelta. On syntynyt keskustelua. Paljon on ollut turvapaikanhakijoiden asianajajia, jotka ovat pystyneet osoittamaan, että Migrin arviot eivät ole olleet ihan paikkansapitäviä tai tilanteet ovat muuttuneet, Haavisto kertoi.

Esimerkiksi Afganistanin kohdalla turvallisuuskysymys ei ole hänen mukaansa aivan yksinkertainen. Hän korostaa, että maa voi olla turvallinen toiselle henkilölle ja toiselle ei. Haavisto on huolissaan esimerkiksi hazara-heimon jäsenistä, jotka palautetaan Afganistaniin.

Tuoreimmat osastosta