13-vuotiaan pojan ensimmäinen junamatka yksin päättyi hätään – VR:n konduktööri ajoi junasta ulos harhailemaan tuntemattomaan kaupunkiin

Poika joutui odottamaan autokyytiä kotiin kylmässä ilmassa ilman takkia.

Lähijunia asemalla. Arkistokuva.

VR:n konduktööri ajoi hyvinkääläisen 13-vuotiaan pojan lähijunasta Järvenpään asemalle sunnuntai-iltana. Pojalla ei ollut lippua, koska hän ei tiennyt, ettei sitä saa enää ostettua junasta.

Ulkona oli 10 astetta lämmintä, eikä pojalla ollut takkia. Pojalla oli ainoastaan käteistä mukana, joten hän ei voinut ostaa lippua asemalta, joka oli kiinni.

– Poika yritti junassa hädissään selittää, ettei omista maksukorttia, jolla voisi ostaa lipun, mutta konduktööri ei ottanut asiaa kuuleviin korviinsa, vaan lähti vastaamatta jatkamaan matkaansa, äiti Anniina Kivilahti kirjoittaa Helsingin Sanomien yleisönosastossa.

Poika matkusti ensimmäistä kertaa yksin junassa. Hän oli tulossa puoli seitsemän aikaan Helsingistä, jossa häntä oli saattamassa junaan oma täti. Vanhemmat tiesivät, milloin juna saapuu kotipaikkakunnalle Hyvinkäälle.

Pojan puhelimessa oli vähän akkua jäljellä, ja hän sai soitettua Järvenpäästä kotiin. Hän odotti asemalla tunnin verran, että kotiväki pääsi hakemaan hänet autolla kotiin. Poika ei ollut ottanut takkia mukaan, koska hänellä ei ollut tarkoitus olla ulkona.

– Poika oli hädissään, kun joutui junasta ulos. Kun eivät konduktöörit neuvoneet, mistä lipun saa käteisellä, ei hän osannut kioskillekaan mennä. Ei hän osannut sanoa, mitä hän olisi voinut tehdä, jos hän ei olisi voinut soittaa kotiin, Kivilahti kertoo Ilta-Sanomille.

Äiti pitää konduktöörin toimintaa ymmärtämättömänä.

– Ei ollut tilannetajua. Voisivat käyttää tilannekohtaista harkintaa. Toivoisin VR:ltä joustoa, kun siitä on kuitenkin vain pari kuukautta, kun lippuja vielä sai ostaa junasta. Se on lyhyt aika niille, jotka käyttävät junaa vain muutaman kerran vuodessa.

VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä myöntää Ilta-Sanomille, että konduktöörin tilanneharkinta on pettänyt.

– Olemme kovin pahoillamme tästä. Tilanne ei ole mennyt ohjeistusten mukaisesti. Siinä olisi pitänyt tulla tulokseen, että poika voi jatkaa matkaansa. Hänelle olisi pitänyt ohjeistaa lipunmyynnin loppumisesta ja siitä, mistä lippuja voi ostaa seuraavaa matkaa varten.

– Käymme edelleenkin ohjeistusta läpi henkilökunnan kanssa, ja varmasti tältä osin pyrimme tarkentamaan sitä.

Sipilä kertoo, että hänen käsityksensä mukaan tieto lipunmyynnin loppumisesta lähijunissa on levinnyt aika hyvin.

– Toki on niitäkin, jotka eivät ole tietoisia, ja se meidän pitää huomioida. Jos henkilö ei tunne uutta lipunmyyntimallia, konduktöörin pitää pystyä ymmärtämään asiakkaan näkökulmaa. Häntä pyritään neuvomaan ja ohjeistamaan.

Sipilän mukaan konduktöörien tulee osata arvioida erikseen tilanteet, joissa henkilöllä ei ole aikomustakaan ostaa lippua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?