Kotimaa

Matti Vanhanen puolustaa hävittäjä-kommenttejaan: ”Keskustelua ohjataan väärään suuntaan”

Julkaistu:

Ilkka Kanerva (kok) kritisoi tänään ISTV:ssä Matti Vanhasen (kesk) ruotsalaisen Jas Gripen -mallin suosimista ”käsittämättömäksi”.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen vastaa puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) syytöksiin ruotsalaisen Jas Gripen -hävittäjämallin suosimisesta sanomalla, että eri vaihtoehtoja tulee kyetä avoimesti arvioimaan.

Vanhanen sanoi vuonna 2016 pitävänsä perusteltuna, että Suomen Hornetit korvataan ruotsalaisilla Saabin Jas Gripeneillä.

Hän perustelee asiaa muun muassa sillä, että Suomen ja Ruotsin teollisuusyhteistyö puolustuksen alalla voisi parantaa koko alueen suorituskykyä.

Kanervan mukaan Suomi ei kuitenkaan ole sitoutunut etukäteen mihinkään yksittäiseen toimittajamaahan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tarjouskilpailun tulee olla aito. Mutta kyllä se sallii tietysti sen, että pitää voida myös arvioida, mitä vaihtoehdot sitten saattaisi muutoin merkitä, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa hävittäjähankintojen ”ehdoton ehto” on kuitenkin se, että suorituskyky ratkaisee.

– Olen spekuloinut, että mikäli ruotsalainen kone on suorituskyvyltään meidän tarpeita vastaava, niin mitä se voisi merkitä muuta. Sen puitteissa sitten vasta pohditaan, mitä se saattaisi muuten sitten tarkoittaa Ruotsin puolustusyhteistyössä, hän sanoo.

”Kanerva ohjaa keskustelua väärään suuntaan”

Kanerva kutsui tänään ISTV:n suorassa lähetyksessä Vanhasen Jas Gripen -mallin suosimista ”käsittämättömiksi”.

– Haluan sanoa, että ei missään tapauksessa ole tullut kysymykseen tällainen keskustelu Suomen puolelta, että me sitouduttaisiin johonkin malliin tässä vaiheessa, Kanerva sanoi.

– Suomelle se olisi pähkähullua mennä sitoutumaan tänä päivänä johonkin yksittäisen toimittajamaahan, Kanerva sanoi.

Vanhasen mielestä Kanerva ohjaa keskustelua väärään suuntaan.

– Hän pyrkii kritiikillään peittelemän Trumpin voisi sanoa vähän ikävääkin yllätystä, joka eilen illalla tuli, Vanhanen sanoo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hämmensi eilen suomalaisia tasavallan presidentin Sauli Niinistön Washingtonin-vierailun yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa antamalla ymmärtää, että Suomi olisi ostamassa Yhdysvaltalaiselta Boeingilta F-18-hävittäjiä.

– Trump yritti selvästi kauppamiehenä oikaista tarjouskilpailussa. Olisi hyvä, että se olisi kyetty korjaamaan heti, Vanhanen sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö kiisti hävittäjäkaupat Twitterissä tuoreeltaan. Vanhasen mielestä Niinistöltä olisi kuitenkin ollut luontevaa oikaista väite heti seuraavassa puheenvuorossaan.

– Se olisi voinut todeta hyvinkin kohteliaasti, että presidentti Trumpilla oli hyvä yritys, mutta tarjouskilpailu on meillä vielä kesken ja ratkaisu tehdään vasta ensi vuosikymmenen puolella. Niin hän on toiminut muidenkin valtiomiesten kanssa muissakin tiedotustilaisuuksissa.

”Kyllä se oli taitavan kauppamiehen toimintaa”

Trumpin eilisten Suomen hävittäjähankintoihin liittyvien kommenttien jälkeen hallituksen ja puolustusministeriön täytyisi Vanhasen mielestä tehdä paljon töitä, jotta muille tarjouskilpailussa mukana oleville maille ja yhtiöille tehdään selväksi, että tarjouskilpailu on käynnissä, eikä se ole ratkennut mihinkään suuntaan.

– Jos Yhdysvaltojen johdolla on käsitys, että hankintapäätös on jo tehty, niin se pitää nyt laajalla rintamalla oikaista, hän sanoo.

Vanhanen ei kuitenkaan pidä Trumpin eilistä kommenttia lapsuksena.

– Hän osoitti muilla vastauksillaan erittäin hyvin tuntevansa Suomen ja Itämeren tienoon aseman, voisi sanoa nyansseja myöten. En usko, että Suomen ja USA:n turvallisuussektorin tärkeimmässä asiassa, näin massiivisessa kaupassa hän ei tietäisi, missä mennään, Vanhanen sanoo.

– Kyllä se oli taitavan kauppamiehen toimintaa, joka käytti tilaisuutta hyväkseen.

Puolustusvoimat on korvaamassa Hornet-kalustoaan, ja vaihtoehtoja uusiksi hävittäjiksi ovat Boeingin Super Hornet ja Lockheed Martinin JSF F-35 (Yhdysvallat), Dassaultin Rafale (Ranska), Saabin Jas Gripen (Ruotsi) ja eurooppalaisten valmistajien Eurofighter Typhoon.

Tarjoukset hävittäjistä on tarkoitus antaa ensi vuonna.