Kommentti: Vanhanen on pukki kaalimaan vartijana väärissä Hornet-puheissa

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen yrittää hakea profiilia presidenttipelissä moittimalla Sauli Niinistön tapaa hoitaa Donald Trumpin outo ilmoitus F-18 Hornet-kaupoista. Ruotsalaista hävittäjävalintaa tukeva Vanhanen on totaalisen väärä ihminen moitteiden jakajaksi, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Matti Vanhanen on hävittäjävalinta-asiassa profiloitunut ruotsalaisen Jas Gripenin kannattajana, eikä hän ole aikaisemmin juuri käsitystä oikonut.

29.8.2017 14:15

Niinistön vierailua Valkoiseen taloon on luonnehdittu menestykseksi.

Se heijastuu myös presidenttipeliin.

Kun Niinistö on loistanut diplomatian parrasvaloissa ja tavannut viiden kuukauden sisään Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit, Niinistön jatkovalinta jo ensimmäisellä kierroksella voi olla mahdollista.

Siksi muiden pitää pörhistellä Niinistöä vastaan – niin vaikeaa kuin se juuri nyt onkin.

Sekä Sdp:n ehdokasehdokkaiden kritiikki että Vanhasen jakamat moitteet Niinistölle vaikuttavat enemmän kuin keinotekoisilta.

Keskustan Matti Vanhanen on jäämässä presidenttikisassa täysin statistiksi. Siksi hän näki paikkansa tulleen, kun Trump antoi jotakuinkin sekavasti ymmärtää, että Suomi olisi sitoutunut jo Hornetien eli F-18 –hävittäjien jatkohankintoihin.

Niinistö oikaisi saman tien yöllä twitterissä, että kyseessä oli uutisankka.

Vanhasen mukaan se olisi pitänyt korjata jo infossa.

– Nyt hallituksen ja puolustusministeriön on selvitettävä pikaisesti muille neljälle yhtiölle ja muille maille, että tarjouskilpailu on käynnissä ja se aikanaan ratkeaa. Päätöstä ei ole vielä tehty, eikä eduskunta ole myöntänyt kauppaan määrärahoja, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.

Olisikohan Vanhanen itse oikaissut Yhdysvaltain presidentin hämärää lausuntoa yhteisessä tiedotustilaisuudessa?

Vanhanen Gripenin kannattaja

Vanhanen on kaiken lisäksi pukki kaalimaan vartijana. Häntä on yleisesti pidetty ruotsalaisen Jas Gripenin kannattajana, eikä hän ole aikaisemmin juuri käsitystä oikonut.

Näin Vanhanen kirjoitti puolitoista vuotta sitten kirjassaan Ulkopolitiikasta:

– Mikäli ruotsalaisvalmisteiset hävittäjät vastaisivat tarpeitamme, jokainen osaa nähdä millaisia myönteisiä kehitysnäkymiä kauppa voisi avata ilmavoimiemme yhteistyössä. Päättäjät joutuvat ratkaisun tausta-arvioinnissa nojaamaan hyvin suppeaan joukkoon ilmasodankäynnin teknologian osaajia, Vanhanen kirjoittaa.

Eilen hän yritti kirjoittaa, että hän on aina korostanut, että koneiden suorituskyky ratkaisee.

Astian makua.

Samaan julkisesti Gripenin hankintaa kannattavien joukkoon kuuluvat vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto ja Sdp:stä Eero Heinäluoma, joka tosin kieltäytyi presidenttiehdokkuudesta.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) kommentoi Vanhasen ja Heinäluoman puheita tiistaina ISTV:n haastattelussa:

– Molemmat herrat ovat kavereita, joilla on hyvä ulkopoliittinen tietämys ja ymmärrys. Se on täysin käsittämätöntä tämä lausunto, Kanerva sanoi.

– Suomelle olisi pähkähullua mennä sitoutumaan tänä päivänä johonkin yksittäisen toimittajamaahan, Kanerva lisäsi.

Niin kuin olisikin. On hankala kilpailuttaa, jos ostajan kanta on tiedossa jo etukäteen. Se tosin kelpaisi Wallenbergeille.

Mistä Sdp keksii haukut?

Hävittäjäkaupoista päätöksen tekee seuraava hallitus seuraavan presidentin aikana. Se takaa, että kun presidentinvaalikampanjat kunnolla alkavat, kaikilta kysytään kantaa myös hävittäjähankintoihin.

Kaikilta ei siis tarvitse, kanta tiedetään etukäteen.

Sdp:n presidenttiehdokas nimetään ensi lauantaina. Ehdokas on joko Maarit Feldt-Ranta tai Tuula Haatainen, Sirpa Paateron mahdollisuuksiin ei puolueessa uskota.

Profiilin nostoa on luvassa, kuten asiaan kuuluukin.

Silti on mielenkiintoista nähdä, miten Sdp:n presidenttiehdokas haukkuu valinnan jälkeisessä puheessaan. Kaikki heistä ovat olleet sitä mieltä, että Niinistön ensimmäinen kausi on ollut ”vaisu”, mihin Feldt-Ranta on lisännyt vielä, että Niinistön aikana Suomi on menettänyt asemaansa maailmalla.

Muuten todettakoon vielä Niinistön vierailusta Valkoiseen taloon yksi asia: meniköhän sen raportointi kautta linjan vähän jööveriksi, kuten tavataan sanoa.

Trumpia on täällä haukuttu kuin vierasta sikaa, mutta kun hän otti Niinistön vastaan, samoilta tahoilta kuului ihastuksen kirkaisuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?