Maahanmuuttovirasto kommentoi julkisuudessa nousseita kysymyksiä siitä, miksei Turun puukotushyökkäyksen pääepäiltyä ollut käännytetty pois Suomesta.
– Turun iskun yhteydessä on uutisoitu, että epäilty on ennen Suomeen tuloaan rekisteröity Saksassa. Julkisuudessa on herännyt kysymyksiä siitä, miksi turvapaikkahakemus on kuitenkin käsitelty Suomessa, Maahanmuuttovirasto kertoo tiedotteessaan.
Suomi soveltaa Dublin III -asetusta, jonka mukaan turvapaikkahakemuksen käsittelystä on vastuussa vain yksi valtio.
– Kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen ja hakee turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto aloittaa sen selvittämisen, mikä maa on vastuussa hakemuksen käsittelystä.
Toinen Dublin-jäsenvaltio voi olla vastuussa hakemuksen käsittelystä esimerkiksi silloin, jos hakijan sormenjäljet on rekisteröity Eurodac-sormenjälkitietokantaan luvattoman jäsenvaltioiden ulkorajan ylittämisen yhteydessä tai hänen hakiessaan turvapaikkaa kyseisestä maasta.
– Vuoden 2015 poikkeuksellisen ruuhkautuneessa tilanteessa kaikki jäsenvaltiot eivät kuitenkaan ole kyenneet hakijoiden välittömään rekisteröimiseen.
Maahanmuuttoviraston mukaan tieto siitä, että henkilö on käynyt toisessa valtiossa tai kulkenut toisen valtion kautta, ei yksin riitä. Laiton oleskelu maassa on voitava todistaa, ja sen on oltava kestoltaan yli viisi kuukautta.
Jos perusteita käännyttämiselle Dublin-asetuksen nojalla ei ilmene, on Suomi vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä.
Maahanmuuttovirasto kertoo, ettei turvapaikkahakemusten käsittelijöillä ei ole pääsyä muiden maiden rikosrekistereihin ja ettei rikosten tekeminen jossain valtiossa vaikuta käsittelyvastuuseen.
– Rikoksen toisessa Euroopan valtiossa tehnyt henkilö saatetaan joissain tapauksissa kirjata Euroopan yhteiseen Schengen-tietojärjestelmään esimerkiksi maahantulokiellon tai etsintäkuulutuksen perusteella. Tällaisia tietoja ei tarkistuksissa aina löydetä, jos henkilö on esiintynyt toisessa valtiossa eri henkilötiedoilla.