Tällainen on Turun puukkohyökkääjän pimeä tausta

Turun puukkohyökkääjän menneisyyttä on lehtitietojen mukaan leimannut väkivalta.

28.8.2017 5:59

Runsas viikko sitten rauhallinen perjantai-ilta peittyi vereen Turussa, kun mies alkoi puukottaa ihmisiä silmittömästi teräaseella keskellä Kauppatoria. Kaksi ihmistä menetti hyökkäyksessä henkensä. Kahdeksan uhria haavoittui ja joutui sairaalaan.

Päivä silmittömän puukkohyökkäyksen jälkeen poliisi kertoi tutkivansa tekoja terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhan yrityksinä. Abderrahman Mechkahin nimellä esiintynyt mies vangittiin tiistaina todennäköisin syin rikoksista epäiltynä. Hän on Suomen oikeusjärjestelmässä ensimmäinen terroristisista henkirikoksista vangittu ihminen.

Hyvin pian teon jälkeen kävi ilmi, ettei edes viranomaisilla ollut varmuutta turvapaikkaprosessissa mukana olleen miehen henkilöllisyydestä.

Sunnuntaina Keskusrikospoliisi kertoi saaneensa selville iskun pääepäillyn henkilöllisyyden. Miehen syntymävuodeksi oli varmistunut 1994.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Crista Granroth kertoi Ilta-Sanomille, ettei miehen tarkkaa ikää toistaiseksi kuitenkaan kerrota julkisuuteen. Syntymävuoden perusteella mies on joko 22- tai 23-vuotias. Aiemmin pääepäilty on kertonut iäkseen 18 vuotta.

Granrothin mukaan tutkimuksissa on selvinnyt, että myöskin miehen kertoma nimi on paljastunut vääräksi.

– Hän on antanut väärän henkilötiedon tullessaan Suomeen. Se nimi, mikä hänellä on ollut Suomen viranomaisten virallisissa asiakirjoissa, ei ole paikkansapitävä, vaan nimi on joku muu.

Poliisi ei paljastanut miehen oikeaa nimeä esitutkintalakiin vedoten.

Ilta-Sanomat kokosi yhteen tiedot, joita puukottajan elämäntarinasta on selvinnyt.

Syyllistyi väkivaltaan jo Marokossa?

Turun marokkolaisten mukaan Mechkahin nimellä esiintynyt mies väitti alun perin Suomen viranomaisille, että on palestiinalainen. Muille marokkolaisille tällainen väite ei kuitenkaan mennyt läpi. Epäilty kertoi maanmiehilleen, että on alun perin kotoisin Marokon Casablancasta. Tarina ei kerro, milloin ja miksi mies lähti Marokon suurimmasta kaupungista Eurooppaan.

Lehtitietojen mukaan nuoren miehen menneisyyttä on leimannut väkivaltainen käytös. Epäilty kertoi Ylen lähteelle tappaneensa ihmisen Marokossa. Ylen mukaan hänellä oli tapana heitellä tappouhkauksia kiivastuessaan myös Suomessa. Turussa kiertää villejä huhuja epäillyn väkivaltaisesta menneisyydestä Marokossa. Ilta-Sanomat on yrittänyt saada huhuille vahvistusta, tuloksetta.

Epäillyn Marokon-vaiheiden selvittäminen on vaikeaa Suomesta. Marokkolaistaustainen islamin tutkija Maria Pakkala kertoo, että pelkän nimen ja syntymäajan perusteella ihmisestä on vaikeaa saada Marokosta mitään tietoa. Viranomaiset voivat vaihtaa tietoja sen sijaan helpommin sormenjälkien avulla.

– Henkilötunnuksella ei ole juuri merkitystä, koska siinä ei näy edes syntymäaikaa, vaan se on vain koneen laskema kirjain- ja numeroyhdistelmä. Sormenjäljet otetaan, kun ihmisestä tehdään henkilötodistus. Se tehdään yleensä vasta, kun ihminen täyttää 18 vuotta. Jos alaikäinen tekee rikoksen, myös silloin hänestä otetaan sormenjäljet, Pakkala kertoo.

Jos sen sijaan alaikäisenä maasta lähteneestä ihmisestä ei ole otettu sormenjälkiä, hänestä ei ole jäänyt välttämättä minkäänlaista jälkeä viranomaisten järjestelmiin. Samannimisiä ihmisiä on Marokossa hyvin paljon.

Ihmisen tunnistamiseksi tarvitaan yleensä lisäksi äidin ja isän nimi, islamin tutkija huomauttaa.

Lehdet: Jatkoi rikollisella polulla Euroopassa

Rheinische Postin mukaan mies on ollut epäiltynä pahoinpitelyistä Nordhein-Westfalenin osavaltiossa sijaitsevissa Neussin ja Kerpenin kaupungeissa. Kuvassa Neussin vanha pakolaiskeskus.

Nuori mies ei pysynyt kaidalla tiellä Euroopassakaan. Ylen mukaan hän kertoi Turun vastaanottokeskuksen asukkaille kierrelleensä Euroopassa ennen Suomeen tuloaan ja myyneensä kokaiinia Italiassa.

Ennen Suomeen tuloa mies oleskeli Saksassa loppuvuodesta 2015 ja alkuvuodesta 2016. Saksalaisviranomaiset selvittävät paraikaa miehen liikkeitä Saksassa. Saksalainen Der Spiegel -lehti kirjoittaa, että Turun iskun pääepäilty on esiintynyt Saksassa ainakin viidellä eri henkilöllisyydellä.

Rheinische Postin mukaan hän on ollut epäiltynä pahoinpitelyistä Nordhein-Westfalenin osavaltiossa sijaitsevissa Neussin ja Kerpenin kaupungeissa. Pahoinpitelyt tapahtuivat lehden mukaan turvapaikanhakijoille tarkoitetuissa majoituksissa. Bild puolestaan kertoo miehen oleskelleen myös Hampurissa. Saksan suurin uutistoimisto Dpa kertoo, että pahoinpitelyjen lisäksi häntä on epäilty Hampurissa ryöstöstä.

Saapui Suomeen vuonna 2016

Suomessa poliisi ei kerro, mitä reittiä epäilty on Suomeen tullut.

– Teemme yhteistyötä kaikkien niiden valtioiden kanssa, joissa hän on oleskellut, Laine sanoo.

Poliisi on kertonut aiemmin, että Mechkahin nimellä esiintyvä mies saapui Suomeen vuonna 2016. Elokuussa 2016 hän aloitti opinnot turkulaisessa peruskoulussa valmistavassa opetuksessa. Ylen mukaan epäilty asui ensimmäiset puoli vuotta alaikäisten yksikössä ja siirtyi Pansion vastaanottokeskuksen aikuisten yksikköön, kun oli oman ilmoituksensa mukaan tullut täysi-ikäiseksi marraskuussa 2016.

Vuoden 2016 lopulla hän sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, kertoo Helsingin Sanomat. Poliisi on vahvistanut, että mies on valittanut turvapaikkahakemukseensa saamastaan päätöksestä. Moni nimetön haastateltava Turussa kertoi myös IS:lle miehen saaneen kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Vastaanottokeskuksessa huolestuttiin

Vastaanottokeskuksen muut asukkaat huolestuivat miehen erikoisesta käytöksestä pian. Jo tammikuussa keskuksen muut asukkaat ilmoittivat asiasta vastaanottokeskuksen johdolle.

– Radikalisoitumisesta ja muista asioista oli kyse. Näimme tiedon sen verran huolestuttavana asiana, minkä takia päätin, että se ilmoitetaan viranomaisille, Pansion toimipisteen apulaisjohtaja Heimo Nurmi kertoi aiemmin IS:lle.

Radikalisoitumisesta ilmoitettiin ensin Lounais-Suomen poliisille, joka välitti tiedon suojelupoliisille. Vihje ei kuitenkaan johtanut konkreettisiin toimiin.

Pelastuslaitos puukotuspaikalla Turun torilla toissa viikon perjantaina.

Pansion vastaanottokeskuksessa samaan aikaan asunut henkilö kertoi Helsingin Sanomille, että mies ihaili äärijärjestö Isisiä ja puhui ”vääräuskoisten” tappamisesta. HS:n haastattelema lähde tunsi epäillyn nimellä Abdul Rahman.

– Abdul Rahman sanoi, että kristityt pitäisi tappaa, koska he ovat vääräuskoisia. Hän puhui suomalaisista vääräuskoisina. Hän myös sanoi, että shiiamuslimit ovat vääräuskoisia, lähde kertoi lehdelle.

Poliisi vahvistaa, että tietynlaisia viitteitä miehen radikalisoitumisesta on ollut.

– Siihen on monia erilaisia seikkoja, mitkä siihen viittaavat, mutten lähde avaamaan, mitä ne ovat. Ei ole kyse mistään yksittäisestä asiasta, Laine sanoo.

Tatuoinnit herättivät huomiota moskeijassa

Kevään ja kesän kynnyksellä epäilty nähtiin ramadanin aikaan usein marokkolaisten suosimassa moskeijassa Turun Kupittaalla. Hän vieraili myös Turun keskustassa sijaitsevassa moskeijassa ramadanin aikaan. Moskeijan kävijöiden mielestä hän ei vaikuttanut kovin uskonnolliselta. Miehellä oli isokokoinen tatuointi, jota hän yritti peittää, mutta jonka moskeijan kävijät kuitenkin huomasivat. Muslimiperheissä ei hyväksytä ihon tatuoimista.

– Hän ei jutellut paljoa ihmisille. Hän kävi täällä vain syömässä, moskeijan kävijät kertovat.

Turkulainen Youssef puolestaan kertoo, että epäilty nähtiin usein samanikäisen miehen kanssa. Hän pukeutui usein samanlaisiin vaatteisiin: farkkuihin, lenkkareihin, pitkähihaiseen paitaan ja takkiin. Hän liikkui usein polkupyörällä.

Youssef ei usko miehen olleen 18-vuotias.

– Mitä näin ja mitä olen kuullut, en usko hänen olevan 18-vuotias. Ehkä 22- tai 23-vuotias.

Käveli ja puheli yksikseen

Epäilty vietti aikaansa myös Pansion vastaanottokeskusta lähellä sijaitsevassa ostoskeskuksessa. Hän kävi siellä toisinaan pizzalla kolmekin kertaa viikossa. Välillä hän kävi pelaamassa korttia tai biljardia ostoskeskuksen baarissa. Pizzeriassa miehen erikoinen käytös herätti huomiota.

– Joskus muut suuttuivat hänelle, koska hän saattoi vain ottaa kaverin pizzan ilman lupaa. Hän oli yksi kiittämättömimmistä asiakkaista. Hänellä ei ollut käytöstapoja. Hän ei osannut edes tervehtiä.

Pizzeriassa hänet nähtiin usein 8–10 marokkolaismiehen seurassa. Välillä miehet pelasivat läheisellä kentällä jalkapalloa. Epäilty ei ottanut osaa peliin, vaan istui penkillä. Pizzeriayrittäjät näkivät hänet toisinaan kävelemässä edestakaisin ja puhuvan yksikseen.

– Aivan kuin joku hänen sisällään olisi määrännyt häntä, pizzeriayrittäjä kuvailee.

Suomen lippu puolitangossa Pansion vastaanottokeskuksen pihalla Turussa lauantaina 19. elokuuta 2017.

Yritti kasvattaa lihaksiaan

Kesällä 2017 mies opiskeli suomen kieltä kristillisessä opistossa. Hän jättäytyi usein pois tunneilta, eikä lopulta saanut todistusta. Paikallisella kuntosalilla hän kävi sen sijaan ahkerammin.

Hän osallistui kuntosalin 13–19-vuotiaille ilmaiseksi tarjotuille tunneille viikoittain. Ylen mukaan hän kasvatti lihaksiaan, käytti proteiinilisää, oli isokokoinen ja hyväkuntoinen.

Ilta-Sanomien haastatteleman kuntosaliharjoittelijan mukaan mies ei kuitenkaan ollut erityisen lihaksikas.

Reilu viikko sitten perjantaina mies nähtiin Turun yliopistonkadulla sijaitsevassa moskeijassa perjantairukouksen aikaan vain muutama tunti ennen veritekoa.

Helsingin Sanomien mukaan hän oli liikkeellä vanhalla polkupyörällä.

Noin kello 16 hän aloitti silmittömän väkivallantekonsa ja puukotti kuoliaaksi ensimmäisen uhrinsa, Jehovan todistajiin kuuluvan naisen.

Jutun tietoja ovat hankkineet myös Ilta-Sanomien toimittajat Ina Kauppinen, Niko Ranta, Petri Turunen ja Karoliina Paananen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?