Touko Aalto Facebookissa: ”Tilapäistä oleskelulupaa ei tarvitse myöntää kaikille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille”

Vihreiden puheenjohtajan mukaan tilapäinen oleskelulupa auttaisi joidenkin ihmisten asemaa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto arkistokuvassa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto perustelee julkisessa Facebook-kirjoituksessaan kantaansa tilapäisestä oleskeluluvasta.

Aallon kommentit Helsingin Sanomien haastattelussa ovat herättäneet kovaa kritiikkiä hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä. Hän sanoi olevansa valmis myöntämään tilapäisen oleskeluluvan laittomasti Suomessa oleville eli kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille.

– Tilapäinen oleskelulupa toisi helpotusta siihen tilanteeseen, että Suomessa on ihmisiä joita ei voida palauttaa, koska heillä ei ole tarvittavia matkustusasiakirjoja eikä sellaisia saada kohdemaan byrokratian tai yhteistyöhaluttomuuden vuoksi hankittua, Aalto toteaa.

– Ihminen voi jäädä tilanteeseen, jossa hänellä on karkotuspäätös, mutta hän ei koe voivansa vapaaehtoisesti palata, häntä ei voida palauttaa eikä hänellä ole oikeutta oleskella Suomessa, hän lisää.

Aalto tarkentaa nyt, ettei tilapäistä oleskelulupaa tarvitse myöntää kaikille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

– Olisi perusteltua lopettaa pakkopalautusten toteuttaminen ainakin ennen KHO:n päätöstä, koska KHO:ssa muuttuneiden päätösten osuus on kasvanut ja niiden myötä riski ehdottoman palautuskiellon rikkomisesta kasvaa, puheenjohtaja sanoo.

– Tilapäinen oleskelulupa auttaa niiden ihmisten asemaa, joita ei voida palauttaa, vaikka oikeusasteet olisi käyty loppuun. Jos laki tämän sallii, sitä pitäisi myös toteuttaa.

Aalto mainitsee, että työperäisen oleskeluluvan saamista voisi helpottaa, koska hänen mukaansa työpaikan saaneet henkilöt ovat usein kielitaitoisia, motivoituneita ja yhteiskuntaan integroituneita. Hän esittää myös työperäisen maahanmuuton tarveharkinnan höllentämistä.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Touko Aaltoa vastaamaan esitettyyn kritiikkiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?