Lemmenjoelta löytyi 228 gramman möhkälehippu – onnellinen löytäjä: ”Nyt tulee kultaa ovista ja ikkunoista”

Tuskin ehti pöly laskeutua Lemmenjoen edellisen hippulöydön jälkeen, kun kultamaan uumenista putkahti esiin hirmuinen, 228 gramman isomushippu.

Vasemmalla 228 gramman Ukkoäijih, sen vieressä Ami Telilän löytämä 167,4-grammainen Suomi100 sekä pienemmät hiput, 93-grammainen sekahippu EiOo, 60 gramman Fossiili ja 48 gramman Haistakaa paska koko valtiovalta.

28.8.2017 6:25 | Päivitetty 28.8.2017 10:38

Kullankaivaja Mika Telilä on löytänyt yhdessä kaivajakaverinsa Pekka Postilan kanssa 228 grammaa painavan isomushipun Lemmenjoen Puskuojan ja Ruittuojan välimaastosta. Hippu on koko 150-vuotisen kultahistorian viidenneksi suurin sekä samalla viides hippu, joka ylittää 200 gramman rajan.

Hippu löytyi 22. elokuuta, vain muutama päivä sen jälkeen, kun Mikan veli Ami Telilä oli löytänyt omalta kaivupaikaltaan 167-grammaisen Suomi100-hipun.

Uusi jättihippu sai nimekseen Ukkoäijih Mika Telilän Ukko-pojan mukaan.

Mika Telilän mukaan hippu painoi heti löytämisen jälkeen 230,5 grammaa, mutta kun sivukiviainekset varisivat siitä pois kuivumisen jälkeen, paino putosi 228 grammaan.

– Jos se tuosta vielä kevenee, upotan takaisin veteen, suurista kultajuhlista tavoitettu iloinen löytäjä Mika Telilä uhosi.

Telilän ja Postilan tekemään hippulöytöön liittyy dramaattisia vaiheita, sillä kovat sateet ja tulvat ovat vaikeuttaneet kaivutyötä. Erityisesti Mika Telilän naapuri Kolmas Prospektor Oy on ollut suurissa vaikeuksissa: Pumppurikon vuoksi Kolmas Prospektor Oy:n kaivupaikalta pääsi Lemmenjokeen sameaa vettä, minkä vuoksi työt jouduttiin keskeyttämään kahden viikon ajaksi.

Mika Telilä lainasi naapurilleen ylimääräistä pumppukalustoa, ja lisäavuksi päätettiin avata kaivurintama Mikan alueelta sekä ohjata osa tulvavedestä Mikan puhdistusjärjestelmään, jotta naapurin hätä helpottaisi.

– Tottakai tarkoituksena oli myös pyörittää tuotantoa ja yhdistää omat ja naapurin edut myös taloudellisesti, kertoo Telilä, jonka mukaan avaus tehtiin kuitenkin ensisijaisesti vesijärjestelmän ehdoilla.

– Jos tarkoitus olisi ollut optimoida kullan tulo, avaus olisi tehty toisin, ja ehkäpä iso hippu olisi silloin jäänyt löytymättä, hän nauraa.

Hippu ei siis löytynyt Mika Telilän oman kaivospiirin alueelta, vaan naapurin, Kolmas Prospektor Oy:n kaivospiiriltä.

Nyt kaivajat kiistelevät siitä, kenelle kultahippu kuuluu: Kolmas Prospektor Oy:n vetäjille Kari ja Sirkika Merenluodolle vai löytäjille.

– Siitä täällä nyt tapellaan verissä päin. Kyllähän tällainen löytö herättää mielettömiä intohimoja, vitsailee Telilä.

– No se kuuluu vähän niin kuin koko kaivuporukalle, hän selventää.

Merenluodoilla on hurja historia kullankaivajina. He ovat löytäneet lähes joka vuosi yli 50-grammaisia hippuja. Heille kirjattiin myös tämän kesän ensimmäinen iso hippu, 60 gramman fossiili sekä kesän 2016 suurin hippu, 119-grammainen Ursus. Molemmat löytyivät Puskuojalta.

Mika Telilä kertoo 228-grammaisen hipun löytyneen paikasta, jonka Lapin Kullankaivajien Liiton legendaarinen puheenjohtaja Heikki ”Kultasilmä” Kokko oli nimennyt Lemmenjoen kultamaiden huonoimmaksi kaivupaikaksi. Nyt kertaalleen kaivettu paikka onkin osoittautunut varsinaiseksi kultasuoneksi, sillä juuri ennen hirmuhipun löytymistä sieltä putkahti myös muita isoja hippuja.

– Isäukon kanssa tehtiin ensimmäinen aukaisu ja löydettiin 48-grammainen hippu. Kun sitten isäukko lähti siitä Hepo-Ojalle tasoittelemaan viimeisiä kaivulalueita, Postilan Pekka tuli minulle kaveriksi. Seuraavalla aukaisulla nasahti 93-grammainen sekahippu. Jatkettiin hommaa, ja sitten nasahti tämä 228-grammainen.

– 45 vuotta olen kaivanut, eikä vielä ikinä ole kolmessa pesussa peräkkäin tapahtunut tällaista. Näin harvinaista herkkua en ole koskaan päästy kaivamaan, Telilä hehkuttaa.

Hän on varma, etteivät löydöt lopu tähän. Ukkoäijih löytyi pressusta kyhätyn vajan alta, ja nyt vaja aiotaan tyhjentää niin, että koko alue saadaan auki. Telilä uskoo, että löytyneet hiput ovat osa isompaa palapeliä ja että emäkallio on lähellä.

– Nyt tulee kultaa ovista ja ikkunoista, mies innostu ja paljastaa pienempien hippujen nimiksi "Haistakaa paska koko valtiovalta" ja "EiOo". Nimillä on omat tarinansa.

Kari Merenluodon mukaan löytöpaikan eli Puskun kaivaminen ei ole ihan helpommasta päästä, sillä maapeitteen paksuus ja tulvaherkkyys vaikeuttavat työmaata.

Tällä hetkellä Merenluoto kumppaneineen käyttää kaikki voimansa ja taitonsa veden puhdistamiseen. Hän pyytää anteeksi Lemmenjokeen päässyttä samenemapulssia ja lupaa, että Kolmas Prospektor tekee varmasti parhaansa, että toiminta pysyisi koko ajan lupaehtojen mukaisena ja Lemmenjoki kirkkaana.

Suurta hippujuhlaa vietettiin sunnuntaina noin puolensadan kullankaivajan ja heidän läheistensä kesken. Mukaan juhliin saapui myös Mika Telilän perhe Nokialta. Lapset Ukko ja Linnea Telilä olivat jo ehtineet palata kultamailta koulun penkille, kun tuli hyvä syy pyytää koulusta vapaata ja palata muutamaksi päiväksi Lemmenjoelle todistamaan kultaihmettä.

Mika Telilän mukaan 12-vuotias Ukko on ehkä kaikkein ahkerin työmies koko kaivajaporukassa.

– Hän tekee työtä tekniikkalegopalkalla, isä paljastaa ja harmittelee, ettei Ukko tällä kertaa ollut kaivinkoneen puikoissa.

– Ukko tämän olisi löytänyt, ellei hänellä olisi harmillisesti ollut niitä kouluvelvoitteita.

Ami ja Mika Telilä ovat kaivaneet Lemmenjoella kultaa lapsesta saakka: ensin lapiolla ja sitten vanhempien apuna koneella ja myöhemmin omilla kaivospiireillään. Kolmas Prospektor Oy on taustaltaan inarilainen ja Inarin-saamelainen yritys. Kaivutyötä vetävä Kari Merenluoto on taustaltaan petsamolaisia.

Korjaus 28.8. kello 10.35: Korjattu tietoja Merenluotojen kullankaivuuhistoriasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?