Touko Aallon kommentit laittomasti maassa olevien suojelusta herättävät jyrkkää kritiikkiä – ”Alkaisi olla ruuhkaa rajalla”

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon turvapaikkapolitiikasta esittämät näkemykset saavat hallituspuolueiden eduskuntaryhmistä osakseen kovaa kritiikkiä.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on kertonut olevansa valmis myöntämään tilapäisiä oleskelulupia kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille. Hallituspuolueissa ajatusta vastustetaan jyrkästi.

27.8.2017 20:38

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon näkemykset turvapaikanhakijoiden palautuksista ja laittomasti maassa olevien suojelusta keräävät kritiikkiä hallituspuolueista.

Aalto kertoi lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa hyväksyvänsä laittomasti maassa olevien suojelun. Lehden mukaan hän pitää Maahanmuuttoviraston arvioita eri maiden turvallisuustilanteesta ainakin osin epäluotettavina. Esimerkiksi hän on nostanut Afganistanin.

HS:n mukaan Aalto hyväksyy, että kielteisen päätöksen saaneet palautetaan kotimaahansa välittömästi, kunhan he eivät joudu siellä vainotuiksi. Hän ei kuitenkaan luota Maahanmuuttoviraston arvioihin maiden turvallisuudesta. Siksi hän olisi valmis myöntämään tilapäisen oleskeluluvan laittomasti Suomessa oleville eli kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille.

Tämä kannanotto saa osakseen kritiikistä kovimman.

– Minusta tällainen kanta on vastuutonta lärväilyä, että kaikki kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voisivat saada tilapäisen oleskeluluvan. Silloin meidän turvapaikkajärjestelmällämme ja hakemusten käsittelyllä ei olisi mitään merkitystä, moittii Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Tilapäinen lupa houkuttelisi Suomeen

Myös keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi moittii, että vihreiden linja veisi pohjan turvapaikkajärjestelmältä. Samoin kokoomuksen ryhmänjohtajan Kalle Jokisen mukaan tilapäisten oleskelulupien jakaminen hävittäisi turvapaikka-arvioinnilta kaiken merkityksen.

– Se myös olisi sellainen vetovoimatekijä, että sitten alkaisi olla ruuhkaa rajalla, Jokinen huomauttaa.

Markus Lohi.

– Lähtökohdan pitää olla se, että maahan jäävät turvaa tarvitsevat, ei jokainen rajoillemme eri motiivein tuleva, Lohi linjaa.

Eloa Aallon näkemys ei sinänsä ole yllättänyt, koska jo vihreiden edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö otti kantaa tilapäisten oleskelulupien puolesta maaliskuussa yhdessä vasemmistoliiton Li Anderssonin, rkp:n Anna-Maja Henrikssonin ja Sdp:n Antti Rinteen kanssa.

Elon mukaan se ei kuulostaisi hyvältä hallituspolitiikalta, että kaikille kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille annettaisiin tilapäiset oleskeluluvat. Hän peräänkuuluttaa oppositiossa gallupsuosiota kasvattaneilta vihreiltä vastuuta kannanottoihinsa.

– Herää kysymys, onko heistä kantamaan vastuuta hallituksessa, Elo sanoo.

Arvioihin on voitava luottaa

Lohi hämmästelee Aallon halua sivuuttaa viranomaisten tekemät arviot maiden turvallisuustilanteesta. Hänen mukaansa kestävä maahanmuuttolinja ei voi perustua asiantuntija-arvioiden ja viranomaisten sivuuttamiseen.

– Kuka tämän arvion sitten tekee, Touko Aalto itsekö? kysyy puolestaan kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

– Tässä on selvä ristiriita. Leimaisin Aallon puheet tässä vaiheessa suosion kalasteluksi.

Simon Elon mielestä on erikoista, ettei vihreät luota suomalaiseen viranomaiseen ja sen kykyyn tehdä asianmukaisia päätöksiä.

– Emme voi mennä sellaiseen lainsäädäntötyöhön, että kukin omalta kohdaltaan arvioi, tehtiinkö nyt oikein vai väärin, vaan kyllä meillä pitää olla yhteinen oikeusvaltio, jossa päätökset tehdään.

Kokoomuksessa haluja kiristää rangaistuksia

Elon mukaan turvapaikanhakijoiden auttaminen ja suojeleminen on hyväksyttävää niin kauan kuin lakia kunnioitetaan.

– Tietenkään hyväksyttävää ei olisi se, että kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ryhdyttäisiin suoranaisesti piilottelemaan. Se on laitonta, ja sitä ei nähdäkseni kukaan kansanedustaja ja varsinkaan puolue voi hyväksyä.

Jokinen korostaa, että maahan jääminen kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen on rikos. Hänen mielestään siitä pitäisi voida tuomita sakkojen lisäksi vankeuteen ja myös laittomasti maassa olevan piilottelun pitäisi olla rangaistavaa. Jokinen kertoo, että asiasta on jo keskusteltu kokoomuksen eduskuntaryhmässä.

Antti Häkkänen ja Paula Risikko.

Kokoomuslaiset oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Paula Risikko ovat sanomalehti Ilkassa ilmoittaneet selvittävänsä, kuinka pakkopalautusten vaikeuttamiseen, kuten palautettavan piilotteluun viranomaisilta, voitaisiin puuttua entistä paremmin.

IS ei tavoittanut Touko Aaltoa vastaamaan esitettyyn kritiikkiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?