Turun puukottaja tunsi 15-vuotiaan uhrinsa – tyttö: ”Olimme samassa luokassa vielä heinäkuussa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Turun puukottaja tunsi 15-vuotiaan uhrinsa – tyttö: ”Olimme samassa luokassa vielä heinäkuussa”

Turun terrori-iskussa haavoittunut 15-vuotias tyttö ehti tunnistaa hyökkääjän samaksi pojaksi, jonka kanssa hän oli vielä heinäkuussa istunut samassa luokassa.

–Ehdin nähdä hänen kasvonsa ja tunnistin hänet, hän ei sanonut mitään, 15-vuotias tyttö kertoo Ilta-Sanomille tilanteesta, josa Abderrahman Mechkah puukotti häntä.

26.8.2017 6:43 | Päivitetty 26.8.2017 7:17

Turussa viikko sitten kahden ihmisen hengen vaatineessa puukotusiskussa loukkaantui kahdeksan ihmistä. Nuorin heistä on 15-vuotias kurdityttö, joka pakeni perheineen sotaa Syyriasta Suomeen kaksi vuotta sitten.

Olkapäähänsä veitseniskun saanut tyttö pääsi sairaalasta jo parin yön jälkeen, ja toipuminen on edennyt hyvin.

– Vähän vielä särkee, ompeleet otettiin tänään pois, tyttö kertoo perjantaina Ilta-Sanomille Turussa.

Hän oli juuri päässyt kitaratunnilta ja kävelemässä kohti Kauppatoria, kun siellä alkoi tapahtua.

– Huomasin, että ihmiset juoksivat. En ymmärtänyt, että siellä joku tappaa ihmisiä, tyttö kertoo.

Hän oli Kauppatorin kulmalla, Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun risteyksessä, kun puukottaja Abderrahman Mechkah lähestyi. Tyttö kertoo nähneensä naisen lyyhistyvän maahan vähän matkan päässä.

Kyseessä oli iskun toinen kuolonuhri, joka menehtyi myöhemmin sairaalassa.

– En nähnyt, mitä se poika teki naiselle. Luulin, että nainen pyörähti ja kaatui pelästymisen takia. En huomannut puukkoa, koska se oli kiedottu piiloon valkoiseen lakanaan.

 Ehdin nähdä hänen kasvonsa ja tunnistin hänet, hän ei sanonut mitään.

Seuraavaksi tyttö huomasi pojan edenneen hänen luokseen. Kasvot olivat tutut, sillä he olivat olleet suomen kielen kurssilla.

Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah puukotti Turussa tuttua tyttöä.

– Ehdin nähdä hänen kasvonsa ja tunnistin hänet, hän ei sanonut mitään. Kun hän iski minua, en ensin ymmärtänyt sitä. Minä jatkoin kävelemistä, mutta sitten olkapäätä alkoi kuumottaa. Kun tajusin, että tulee verta, istuin maahan pankin eteen.

Tässä vaiheessa tyttöä riensivät hänen mukaansa auttamaan kaksi suomalaispoikaa ja nainen. He veivät hänet turvaan Nordea-pankin konttoriin, missä hän sai ensiapua.

Vielä tässäkään vaiheessa tyttö ei ymmärtänyt tilanteensa vakavuutta. Hän oli sitä mieltä, ettei tarvitse ambulanssia.

Auttajat kuitenkin vakuuttivat hänelle, että ambulanssi oli tilattava. Paikalle ehti myös tytön veli, joka puolestaan ilmoitti tapahtuneesta isälleen. Hän saapui juuri, kun ambulanssi oli lähdössä kohti sairaalaa.

– Seurasin ambulanssia autolla ja ehdin nähdä, kun tytärtäni siirrettiin sisään sairaalaan. Sitten kuulin, mitä oli tapahtunut, isä kertaa kauhunhetkiään.

Kolmen tunnin odotuksen jälkeen lääkäri tuli kertomaan perheelle tytön tilanteesta. Oli helpotus, kun kävi ilmi, ettei hengenvaaraa ollut. Myös tyttö kertoo tuntevansa itsensä onnekkaaksi, koska selvisi hengissä.

– Mutta silti on niin surullista, että ne kaksi naista kuolivat. Olen miettinyt paljon asiaa, koska tämä on niin pelottavaa, hän sanoi.

Tytölle on tarjottu keskusteluapua tapahtuneen vuoksi, mutta ainakaan toistaiseksi hän ei ole kokenut sitä tarvitsevansa. Tukea yläkoululainen on saanut perheensä lisäksi myös ystäviltään.

 Hän kävi normaalisti koulua, vietti siellä aikaa kavereidensa kanssa ja vaikutti muutenkin normaalilta. Olimme samassa luokassa vielä heinäkuussa.

– Olemme ihmetelleet, mitä sille pojalle tapahtui. Hän kävi normaalisti koulua, vietti siellä aikaa kavereidensa kanssa ja vaikutti muutenkin normaalilta. Olimme samassa luokassa vielä heinäkuussa.

Tytön mukaan hän ei itse koskaan jutellut Mechkahin kanssa, vaan tunsi hänet vain ulkonäöltä. Kaupungilla liikkuminen pelottaa häntä jonkin verran kovan kokemuksen jälkeen, ja tilanne on saanut myös muut perheenjäsenet olemaan tavallista enemmän varuillaan.

– Liikkuminen tuntuu nyt vähän vaaralliselta, kun suomalaiset katsovat vähän eri tavalla, sanoo perheen isä.

Muun muassa tästä syystä kumpikaan ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään tai kasvoillaan. Syyrian pohjoisosista lähtöisin oleva perhe on nähnyt ennenkin järkyttäviä asioita, mutta ei odottanut kohtaavansa samaa Suomessa.

– Tämä on vielä kamalampaa, koska etsimme turvapaikkaa ja tulimme tänne. Ja sitten tällaista tapahtuu täällä, tyttö miettii.

– Olemme tästä asiasta todella pahoillamme ja surullisia kuolleiden puolesta. Suomi on antanut meille apua ja olemme kiitollisia siitä. Toivomme, ettei tällaista enää sattuisi, sanoi puolestaan isä.

Turun kurdiyhdistys järjesti perjantaina iltapäivällä Kauppatorilla rauhanomaisen mielenilmauksen, jolla he halusivat ottaa osaa tapahtuneen johdosta.

Turun iskusta lisää aamun Ilta-Sanomissa.

Tämä tiedetään Turun iskusta

Epäillyt

–Turun joukkopuukotukseen liittyen epäillään nyt kuutta ihmistä. Pääepäilty on Abderrahman Mechkah -nimellä esiintyvä mies. Hän on ilmoittanut olevansa 18-vuotias.

–Tutkinnanjohtajan mukaan poliisilla ei ole edelleenkään varmuutta kenenkään Turun iskusta epäillyn henkilöllisyydestä.

–Pääepäilty siirrettiin keskiviikkona Hämeenlinnan vankisairaalaan. Mies haavoittui perjantaina, kun poliisi ampui häntä reiteen pysäyttääkseen puukotukset.

–Poliisi teki keskiviikkona Turussa kaksi uutta kiinniottoa puukotuksiin liittyen. Toinen kiinniotetuista pidätettiin torstaina epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

–Toinen mies vapautettiin, eikä häntä epäillä rikoksesta.

–Pääepäilty ja kolme muuta epäiltyä vangittiin tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa puukotuksiin liittyen.

–Pääepäilty ja toinen 18-vuotias epäilty vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä.

– Kaksi muuta vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella samoista rikosnimikkeistä.

–Poliisi vapautti tiistaina yhden miehen, jota ei enää epäillä rikoksesta.

–Pääepäillyn asianajaja Kaarle Gummerus sanoi tiistaina, ettei puolustus toistaiseksi ota kantaa rikosnimikkeisiin, mutta myöntää henkirikokset. Gummeruksen mukaan toistaiseksi on epäselvää, täyttyvätkö terrorisminimikkeet.

– Kolme muuta vangittua ovat kiistäneet epäilyt.

– Kuudennesta tapahtumaan liittyvästä epäillystä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus. Hän on poliisin mukaan ainakin ollut Suomessa jossain vaiheessa.

Taustat

–Eri medialähteiden mukaan pääepäilty sekä kaksi muuta epäiltyä ovat oleskelleet Saksassa ennen Suomeen tuloaan.

–Eri viestinten mukaan pääepäilty käytti Saksassa useita eri henkilöllisyyksiä. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on kertonut, että häntä on epäilty kahdesta pahoinpitelystä kahdessa eri pakolaiskeskuksessa Neussissa ja Kerpenissä.

–Myös kaksi muuta epäiltyä joutui Saksassa tekemisiin poliisin kanssa. Viittä eri identiteettiä käyttänyt mies jäi kiinni varkauksista ja laittomasta maassa oleskelusta. Toista miestä epäiltiin varkauksista.

–Ruotsalaisen NSD-lehden mukaan yksi epäillyistä asui aiemmin Pohjois-Ruotsin Norrbottenissa pienryhmäkodissa. 18-vuotiaan miehen entisen edunvalvojan mukaan mies saapui Ruotsiin 14-vuotiaana yksin. IS kertoi torstaina miehen katulapsitaustasta.

–Helsingin Sanomat kertoo yhden epäillyn hakeneen 14-vuotiaana monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta. Poika määrättiin karkotettavaksi Ruotsista ja tälle asetettiin vuoden maahantulokielto.

–Lehden mukaan kyseessä on sama mies, joka on Suomessa tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Teko tapahtui Turussa viime vuoden heinäkuussa.

Uhrit

–Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hoidetaan edelleen yhä kahta puukotuksen uhria. Sairaanhoitopiirin mukaan uhrien tila on vakaa.

–Toinen tehohoidossa olevista haavoittuneista irrotettiin keskiviikkona hengityskoneesta.

–Sairaalajohtaja Petri Virolaisen mukaan toinen haavoittunut oli hengityskoneessa vielä torstaina, mutta hänet voitaneen irrottaa koneesta piakkoin.

– Muut tapahtumassa haavoittuneet kuusi potilasta on jo kotiutettu.

– Nuorin uhreista on 15-vuotias ja vanhin 67-vuotias.

– Puukotuksissa kuoli kaksi suomalaista naista. He olivat keskusrikospoliisin mukaan syntyneet vuosina 1951 ja 1986.

Tutkinta

– Poliisi ei ole tarkentanut, mitä terroristinen motiivi käytännössä tarkoittaa.

– Poliisi selvittää, onko kyseessä yksittäinen henkilö ja yksittäinen teko tai onko taustalla jokin ryhmittymä.

– Suojelupoliisin mukaan viranomaiset saivat alkuvuodesta vihjeen puukotusjutun pääepäillystä. Vihjeen mukaan Turun teosta epäilty vaikuttaa radikalisoituneelta ja on kiinnostunut ääriajattelusta. Vihjeeseen ei liittynyt tietoa isku-uhasta.

– Turun teosta epäilty ei ole ollut suojelupoliisin terrorismintorjunnan kohdehenkilö.

Lähde: STT

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?