Kuka Turun iskun pääepäilty oikeasti on? Mies on käyttänyt useita valehenkilöllisyyksiä

Saksan sisäministeriöstä vahvistetaan, että miehestä on jäänyt jälkiä saksalaisviranomaisille.

Abderrahman Mechkahin olinpaikka on Hämeenlinnan vankisairaala.

25.8.2017 6:55

Saksalainen Der Spiegel kirjoittaa, että Turun iskun pääepäilty, nuori marokkolainen Abderrahman Mechkah, on esiintynyt Saksassa vähintään viidellä eri henkilöllisyydellä.

Rheinische Post kertoo, että miehen tietoja, kuten sormenjälkiä, on jäänyt poliisin haaviin, koska hän on ollut epäiltynä muun muassa pahoinpitelyistä Nordhein-Westfahlenin osavaltiossa sijaitsevissa Neussin ja Kerpenin kaupungeissa. Pahoinpitelyt tapahtuivat lehden mukaan turvapaikanhakijoille tarkoitetuissa majoituksissa. Bildin mukaan mies on viipynyt myös Hampurissa, ja Saksan suurin uutistoimisto Dpa kertoo, että pahoinpitelyjen lisäksi miestä on epäilty Hampurissa ryöstöstä.

Saksalaisviranomaiset selvittävät paraikaa miehen liikkeitä Saksassa, kertoo Ala-Saksin osavaltion sisäministeriön lehdistöpäällikkö Frank Federau. Federau vahvistaa, että Saksan viranomaisilla on miehestä merkintöjä.

– Yksityiskohtaiset tiedot, kuten muun muassa tarkat olinpaikat ja viipymäajat ovat parhaillaan poliisin selvityksen alla, Federau sanoo.

Saksan sisäministeriön tiedottaja Annegret Korff kertoo, että pääepäilty Mechkah on oleskellut Saksassa loppuvuodesta 2015 ja alkuvuodesta 2016.

Suomessa epäilty on esiintynyt Ilta-Sanomien haastattelemien, miehen tienneiden moskeijakävijöiden mukaan ”Abdulrahmanina”, joka on kotoisin Marokon Casablancasta. Turun Sanomien haastattelemien miehen tienneiden ihmisten mukaan Mechkah on kuitenkin ilmoittanut maahanmuuttovirastolle olevansa palestiinalainen. Maahanmuuttovirasto ei ole vahvistanut IS:lle, onko Mechkah toden totta väittänyt niin.

Hämeenlinnan vankisairaala.

Tutkinnanjohtaja ja rikoskomisario Olli Töyräs kertoi tiistaina, että keskusrikospoliisi pitää miestä Marokon kansalaisena, mutta totesi myös, ettei poliisi ole täysin varma miehen henkilöllisyydestä. Poliisi selvittää yhä, onko pääepäilty todella 18-vuotias.

– Meillä on hänelle nimi, mediakin on sen jo julkaissut, mutta sitä, pitääkö nimi paikkansa, tarkastellaan ja pyritään selvittämään, Töyräs sanoi.

Tutkinnanjohtaja ei osannut sanoa, onko pääepäilty tullut jollakin toisella kuin poliisin tiedossa olevalla nimellä Suomeen.

Ylen tietojen mukaan Mechkah on kertonut Suomeen saapuessaan olevansa 17-vuotias. Ylen lähteiden mukaan miehen nimi ei oikeasti ole Abderrahman Mechkah. Yle kertoo nimettöminä pysyttelevien lähteidensä arvioivan miehen olevan yli 20-vuotias. Ylen mukaan lähteet tuntevat pääepäillyn Pansion vastaanottokeskuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?