Antti Rinne kannusti suomalaisia synnytystalkoisiin – oma väki repesi: ”onneton sanavalinta”

Antti Rinteen sanavalinta synnytyksestä ihmetytti puolueen naisia.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (vas.) keskusteli puolueen Sanna Marinin ja Maarit Feldt-Rannan kanssa kesäkokouksessa Kouvolassa keskiviikkona.

23.8.2017 19:17

– Sdp tulee tämän kesäkokouksen yhteydessä esittämään joukon konkreettisia keinoja, joilla suomalaiset saadaan uudelleen synnytystalkoisiin, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi puheessaan puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kouvolassa.

Yleisö repesi nauruun ja vilkuili huvittuneena toisiinsa.

– On sanomattakin selvää, että puolueet eivät päätä ihmisten perhesuunnitelmista. Me emme siis mene kenenkään makuuhuoneeseen tässä asiassa, mutta voimme poistaa ihmisten huolia perheen perustamiseen liittyen, Rinne tarkensi.

Hän pitää ymmärrettävänä, että moni nainen on huolissaan työurastaan, ja moni nuori perheen taloudellisesta tilanteesta, mikä voi osaltaan vaikuttaa vähäiseen syntyvyyteen.

– Suurten ikäluokkien syntymän aikoihin perheitä kannustettiin sloganilla ”neljäs isänmaalle”. Hyvä kiteytys. Nyky-Suomessa jo puoletkin tuosta määrästä olisi huomattava parannus, Rinne sanoi puheensa päätteeksi.

Sdp:n kansanedustaja Sanna Marin kommentoi synnytystalkoita suorasanaisesti Twitterissä.

– Sdp haluaa maksuttoman päivähoidon, uudistaa perhevapaat ja parantaa perheiden toimeentuloa. Synnytystalkoot on onneton sanavalinta, Marin kirjoitti.

Myös europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) ja kansanedustaja Tytti Tuppurainen näpäyttivät Rinnettä Twitterissä.

– Ei voi mitään, mutta synnytystalkoot tuo mieleen kolmannen valtakunnan ja kansallissosialismin, Jaakonsaari kirjoitti.

– Lapsen saaminen on monen unelma. Se ei silti ole naisten velvollisuus, kansanedustaja Tuppurainen totesi.

Rinne selitti sanavalintaansa tiedotustilaisuudessa toimittajille.

– Miksi käytin tätä sanaa tänään? Sehän kuulostaa vanhahtavalta ja ei ehkä hyvin valitulta, mutta mua jäi ärsyttämään Oulussa, kun tätä viestiä ei huomioitu. Toinen asia on, kun Sdp:n puheenjohtajaa on arvosteltu, ettei osaa kiteyttää asioita, niin nyt kiteytän.

Hän korosti, että Suomi on ensimmäistä kertaa sitten 1860-luvun tilanteessa, jossa syntyvyys on jäämässä alle 50 000 lapseen vuodessa. Rinteen mielestä tilanne osoittaa, että on tehtävä sellaisia perhepolitiikan päätöksiä, jotka poistavat esteitä lastenteolta – jos niitä siis haluaa tehdä.

– Huomasin kyllä, että tämä oli herättänyt erilaisia mielipiteitä Twitterissä, mutta se oli tarkoituskin, että saadaan keskustelua, Rinne sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?