Anssi, Anselmi

Kotimaa

Poliisihallitus: Palautuskeskuksille ei ole tarvetta

Julkaistu:

Poliitikot ja suojelupoliisi suhtautuvat suopeammin.
Turvapaikanhakijoiden palautuskeskukset eivät poliisin näkökulmasta ole tarpeellisia, arvioi Poliisihallitus. Suojelupoliisi sen sijaan katsoo, että niistä todennäköisesti olisi hyötyä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kokoamista palautuskeskuksiin on väläytelty Turun puukotuksien jälkeen.

Asiaa pohdittiin myös viime vuonna. Silloin Poliisihallitus ei kannattanut keskusten perustamista, eikä sen kanta ole muuttunut.

– Nykyisen lainsäädännön voimassa ollessa palautuskeskus ei toisi mitään uutta poliisin operatiiviseen toimintaan, sanoi poliisitarkastaja Mia Poutanen keskiviikkona STT:lle.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari puolestaan arvioi keskiviikkona Ylen aamu-tv:lle, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistuisivat nykyistä nopeammin maasta palautuskeskusten avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituspuolueista on annettu tukea ajatukselle, että palautuskeskuksia mietittäisiin uudelleen.

Viimeksi suunnitelmat kariutuivat

Palautuskeskusten perustaminen nousi keskusteluun vuonna 2015, kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti. Ylijohtaja Jorma Vuorio sisäministeriöstä kertoo, että kokonaisuuden pohtiminen annettiin tuolloin kriisijohtoryhmälle, johon kuului monia eri toimijoita.

Vuoden 2015 joulukuussa hallitus linjasi, että palautuskeskuksia perustetaan. Viime vuoden aikana keskusten perustamista suunniteltiin, mutta asia ei edennyt käytäntöön asti.

Vuorion mukaan kriisijohtoryhmä päätyi lopulta siihen, että palautuskeskuksista ei ole sellaista lisäarvoa, että niitä kannattaisi perustaa.

– Pakkopalautettavien kerääminen samaan paikkaan saattaisi muodostaa tietyllä tavalla turvallisuusongelmia, jotka pitäisi pystyä myös ratkaisemaan, Vuorio sanoi STT:lle keskiviikkona.

Tämän vuoden tammikuussa sisäministeriö kertoikin, että palautuskeskusten ei katsottu olevan paras vaihtoehto. Tviitissään ministeriö listasi syiksi turvallisuuden, toiminnallisuuden ja taloudellisuuden.

Jos muu ei auta, otetaan säilöön

Nykyisin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voidaan pitää vastaanottoyksikössä, josta he pääsevät liikkumaan, tai suljetussa säilöönottoyksikössä. Näiden välimuodolle ei poliisitarkastaja Poutasen mukaan ole tarvetta.

– Ainoa tehokkaaksi katsottu turvaamistoimi pakenemisen ja pakoilemisen estämiseksi on meidän toimintamme kannalta säilöönotto.

Poutanen korostaa, että valtaosa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksista tapahtuu ilman säilöönottoa. Säilöönottoon ryhdytään vain, jos muut turvaamistoimet eivät riitä.

Muina toimina kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut voidaan velvoittaa ilmoittautumaan säännöllisesti esimerkiksi poliisille tai asumaan tietyssä paikassa.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hjallis Harkimo julkisti liikkeensä – he ovat mukana

 2. 2

  Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

 3. 3

  Maijan, 44, juuri ostettu koti alkoi yhtäkkiä haista ”mummolalta” – seurasi alamäki, joka vei rahat, luottotiedot ja terveyden

 4. 4

  Palkkamurhaa, huumekauppaa, perätön ilmianto Juicesta... Tällaista oli surmatun palkkamurhaaja Raimo Anderssonin elämä

 5. 5

  Hotellin DJ tapasi Aviciin ennen tämän kuolemaa – ”He sanoivat menevänsä Omanin laitamille”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 4. 4

  Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

 5. 5

  Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 3. 3

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 4. 4

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 5. 5

  Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

 6. Näytä lisää