Dagens Nyheter ja HS: Turun iskun tutkinnassa vangittu oli hakenut turvapaikkaa Ruotsista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Dagens Nyheter ja HS: Turun iskun tutkinnassa vangittu oli hakenut turvapaikkaa Ruotsista

Yksi marokkolaismiehistä tuli Suomeen Ruotsin kautta.

Julkaistu: 22.8.2017 23:17

Yksi Turun puukotuksista epäilty oli katupoika Marokosta, joka asui useita vuosia Ruotsissa, kirjoittaa ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter on selvittänyt yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa yhden Turun tapahtumista epäillyn tarkempia taustoja. Lehtien mukaan nyt 18-vuotias mies asui ennen Suomeen tuloaan Ruotsissa. Kyseessä on 1999 syntynyt marokkolaismies, joka ei ole puukotusten pääepäilty.

Lehdet kertovat, että epäilty asui usean vuoden ajan Ruotsissa, mutta hänen liikkeistään ajanjakson aikana ei ole tarkkaa tietoa. Hän saapui Ruotsiin 14-vuotiaana Marokosta, jossa hän eli katulapsena. Toukokuussa 2013 hän haki Ruotsista oleskelulupaa, jonka maahanmuuttovirasto epäsi kuukautta myöhemmin.

Epäilty teki sittemmin useita uusia oleskelulupahakemuksia, jotka kaikki hylättiin. Vuonna 2015 Ruotsin maahanmuuttovirasto hylkäsi lopullisesti pojan oleskelulupahakemuksen ja määräsi pojan karkotettavaksi maasta langettaen tälle samalla maahantulokiellon.

Turun käräjäoikeudessa käytiin tiistaina 22. elokuuta vangitsemisoikeudenkäynti.

Tuomioistuimessa poika vetosi tuomareihin kertomalla elämästään Marokossa. Pojan kertomusten mukaan muut nuoret kaduilla olivat pahoinpidelleet häntä ja muun muassa raiskanneet tämän. Myös hänen äitinsä oli lyönyt häntä, mikäli hän saapui kotiin ilman ruokaa tai rahaa, hän kertoi.

On epäselvää milloin hän saapui Suomeen. Hänen liikkeistään tiedetään kuitenkin se, että hänellä on tuomio pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, joka tapahtui heinäkuussa 2016.

Kyseinen epäilty on vangittu syytä epäillä -perusteella, minkä myötä häntä voidaan pitää vangittuna viikon verran. Toistaiseksi poliisi ei ole kertonut, miten kyseisen henkilön epäillään liittyvän Turun puukotuksiin.