Kotimaa

Poliisi ratkaisi suuren huumevyyhdin – 30 henkilöä epäillään metamfetamiinin levityksestä

Julkaistu:

Huumeet
Metamfetamiini haettiin maastokätköistä asuntoihin, joissa sitä jatkettiin muun muassa panimosokerilla.
Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut marraskuun 2016 ja toukokuun 2017 välillä tapahtunutta metamfetamiinin levitystä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Rauno Jämsä kertoo Ilta-Sanomille, että tällä kertaa poliisi onnistui nappaamaan koko huumeorganisaation maahantuojasta levittäjiin.

Metamfetamiinia on levitetty useita kiloja pääosin Helsingissä ja Vantaalla.

Poliisi takavarikoi tutkinnan aikana metamfetamiinia yhteensä noin 2,8 kiloa. Epäilyn mukaan metamfetamiini on tuotu Suomeen Virosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maahantuonnista epäillään keski-ikäistä virolaista miestä. Hänen epäillään toimittaneen Suomeen metamfetamiinia noin 3–3,5 kiloa.

Metamfetamiinin levitykseen ja varastointiin on osallistunut useita eri henkilöitä eri rooleissa.

Jatkoivat ainetta panimosokerilla

Tyypillistä on poliisin mukaan ollut, että pääepäillyt ovat käyttäneet muiden henkilöiden asuntoja metamfetamiinin säilyttämiseen lähinnä Itä-Helsingin alueella ja säilytyspaikat ovat vaihdelleet.

Metamfetamiini on ennen asuntoihin vientiä haettu maastosta sekä Vuosaaresta että Tattarisuolta. Asunnoissa metamfetamiinia on jatkettu panimosokerilla ja msm-jauheella, jonka jälkeen sitä on levitetty eri puolille pääkaupunkiseutua.


Suomessa metamfetamiinin vastaanottamisesta ja levityksestä on vastannut pääasiassa kolme 1990-luvulla syntynyttä miestä. Yhdeksi isoimmista metamfetamiinin myyjistä epäillään Vantaalla asuvaa keski-ikäistä miestä.

Miehen epäillään levittäneen metamfetamiinia noin 1,5 kiloa sekä Vantaan että Helsingin alueelle.

Miehen epäillään lisäksi hankkineen amfetamiinia Lahdesta. Tässä yhteydessä poliisi takavarikoi noin 1,4 kiloa amfetamiinia.

Epäiltynä 30 henkilöä

Rikoksista epäiltyinä on ollut yhteensä 30 henkilöä, joista suurinta osaa epäillään törkeistä huumausainerikoksista levittämällä tai säilyttämällä metamfetamiinia.

Näistä seitsemän henkilöä on edelleen vangittuina. Yksi heistä on jutun pääepäilty, virolainen mies, joka toi huumeet maahan.

– Hänet saatiin kiinni ulkomailta kansainvälisen pidätysmääräyksen avulla. Suomessa hän ei käynyt kuin kerran tai kaksi, Jämsä kertoo.

Kahden juttukokonaisuuteen liittyvän henkilön osalta rikosepäilyt on jo käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa ja he ovat saaneet asiasta vuosien vankeustuomiot.


Poliisi on laskenut epäiltyjen saaneen tekemistään rikoksista rikoshyötyä yhteensä vähintään 80 000 euroa tai jopa noin 122 000 euroa.

Poliisi on takavarikoinut huumausaineiden lisäksi ampuma-aseen, yli 10 000 euroa käteistä rahaa sekä arvokkaan henkilöauton.

– Pidän tätä keskisuurena tai suurehkona keissinä. Ei meidän poliisilaitos kovin montaa tällaista tapausta vuositasolla hoida, varsinkaan kun epäiltyjä on näin monta, rikoskomisario Jämsä sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos tutkii rikoskokonaisuutta osin yhteistyössä Hämeen poliisilaitoksen kanssa. Esitutkinta-aineisto on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan.