Yle: Turun puukotusten pääepäilty kyseli neuvoja, miten voisi liittyä Isisiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Turun puukotusten pääepäilty kyseli neuvoja, miten voisi liittyä Isisiin

Ylen lähteiden mukaan Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah haukkui suomalaisia vääräuskoisiksi. Tämän lisäksi hän halusi liittyä terroristijärjestö Isisiin.

22.8.2017 20:57

Turun verilöyly tapahtui viime perjantaina.

Epäilysten mukaan 18-vuotias Abderrahman Mechkah puukotti kaksi ihmistä kuoliaaksi. Tämän lisäksi kahdeksan uhria loukkaantui hänen iskuistaan.

Hänet ja toinen 18-vuotias epäilty vangittiin tiistaina todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä. Kaksi muuta vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella samoista rikosnimikkeistä. Viides epäilty päästettiin vapaaksi, eikä häntä epäillä enää rikoksista.

Mechkah myönsi aiheuttaneensa puukotukset, mutta hänen mukaansa kyse ei ole murhista.

– Hän myöntää olevansa näiden henkirikosten ja loukkaantumisten takana, miehen asianajaja Kaarle Gummerus kertoi IS:lle vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen.

Pääepäilty on Deutsche Wellen mukaan tullut Suomeen Saksan kautta. Uutiskanava viittaa ministeriön tietoihin, joiden mukaan mies tuli Saksaan vuodenvaihteessa 2015–2016.

Se on ollut myöskin aiemmin julkisuudessa tiedossa, että mies on hakenut turvapaikkaa Suomesta, mutta hänen anomuksensa hylättiin. Mies on sittemmin vienyt asian hallinto-oikeuteen.

Mies majaili Pansion vastaanottokeskuksessa. Ylen mukaan mies saapui sinne viime vuoden joulukuussa.

Yle on haastatellut useita henkilöitä, jotka ovat tunteneet Pansion vastaanottokeskuksessa asuneen Mechkahin. Ylen lähteiden mukaan monet ihmiset kiinnittivät huomiota miehen radikaaliin käytökseen. Ylen lähteiden mukaan mies puhui suomalaisista vääräuskoisina ja kyseli neuvoja, miten terroristijärjestö Isisiin voi liittyä.

Mies kehuskeli myös antaneensa suomalaisviranomaisille väärän nimen ja iän. Aiemmin on uutisoitu, että mies olisi käyttänyt myös Saksassa useita eri valenimiä.

Osa varoittikin Pansion vastaanottokeskusta miehen käyttäytymisestä tammikuussa. Vihjeet koskivat Mechkahin kiinnostusta Isisiin, uhkaavaa käytöstä ja huumeiden käyttöä. Sieltä vihje meni poliisille.

Suojelupoliisi onkin vahvistanut aiemmin, että se sai tiedon miehen liikkeistä tammikuussa. Vihje tuli Lounais-Suomen poliisin välityksellä. Yksittäisen vihjeen mukaan mies oli radikalisoitunut ja kiinnostunut ääriajattelusta.

Suojelupoliisi ei ryhtynyt kuitenkaan konkreettisiin toimiin. Vihjeeseen ei nimittäin liittynyt tietoa isku-uhasta. Suojelupoliisin arvion mukaan mies ei ollut myöskään niin vaarallinen, että hän olisi joutunut terrorismitorjunnan kohdehenkilöksi.

– Vihje ei sisältänyt tietoa mistään mahdollisesta suunnitelmasta tehdä isku. Vihje arvioitiin siis sellaiseksi, ettei muihin toimenpiteisiin juuri sillä hetkellä ollut aihetta, suojelupoliisin viestintäasiantuntija Verna Leinonen kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Tällä hetkellä suojelupoliisin terrorismitorjunnan kohdehenkilöinä on noin 350 ihmistä. Listalle joutuu oman toiminnan, yhteyksien ja radikalisoimisen takia. Suojelupoliisi valvoo heitä sekä hankkii tietoa heistä.

Kun pääepäillyn tunteneet henkilöt tajusivat, että Turun puukotusten pääepäilty on nimenomaisesti Mechkah, he pettyivät Ylen mukaan viranomaisten toimiin.

Lähteet kokevat, ettei poliisi luottanut heihin sataprosenttisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?