Sisäministeri: Vierastaistelijoiksi lähteneille Suomen kansalaisille harkitaan porttikieltoa Suomeen

Sisäministeri Paula Risikko (kok) esitteli Mikkelissä kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, mitä toimia on tehty terrorismin torjumiseksi ja mitä aiotaan tehdä jatkossa.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) puhui eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa Mikkelissä 22.8.2017.

Merkittävää huomiota on kiinnitetty vierastaistelijoihin, jotka ovat matkustaneet Suomesta taistelualueille.

– Meillä on tullut siviilitiedustelulaki, jossa on käsite kansallinen turvallisuus. On tullut toivomus, että ulkomaalaislakiin ja kansalaisuuslakiin liitettäisiin käsite kansallinen turvallisuus. Jos henkilö katsottaisiin kansallisen turvallisuuden kannalta uhaksi, hänen maahantulonsa voitaisiin estää.

Ilta-Sanomat kysyi Risikolta, voitaisiinko evätä paluu Suomeen myös vierastaistelijoilta, jotka ovat Suomen kansalaisia tai Suomesta turvapaikan saaneita.

– Poliisit ovat pyytäneet meitä arvioimaan tätä. Asia on tulevalla listalla. On arvioitava, voiko näin tehdä, koska meidän on kaikin keinoin pyrittävä lisäämään kansallista turvallisuutta, Risikko sanoi.

Vierastaistelijoihin yritetään vaikuttaa Risikon mukaan myös muun muassa RADINET-hankkeella, jossa on mukana järjestöjä.

– Pyritään siihen, että järjestöt auttavat. Usein vierastaistelija-alueelta palaavalla radikalisoituneella ihmisellä ei ole ehkä luottamusta viranomaisiin.

Matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten on kriminalisoitu Suomessa.

– Se on kriminalisoitu vasta viime vuoden lopulla. Eli kaikki sitä ennen lähteneet eivät ole tämän lain piirissä.

Risikon mukaan tutkinta jatkuu Turun perjantain puukotusiskun selvittämiseksi.

– Meillä on vähintään sata henkilöä mukana tutkinnassa. Osa on Helsinki-Vantaalla, mutta suurin osa keskittyy Turussa erilaisiin linjoihin, Risikko sanoi Mikkelissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?