Pääepäillyn kielletyt tatuoinnit herättivät huomiota moskeijassa – ”Hän ei vaikuttanut kovin uskonnolliselta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pääepäillyn kielletyt tatuoinnit herättivät huomiota moskeijassa – ”Hän ei vaikuttanut kovin uskonnolliselta”

Julkaistu: 22.8.2017 16:51

Turun iskun pääepäilty kävi syömässä ilmaista ruokaa moskeijassa ramadanin aikaan. Hänen tatuointinsa herättivät huomiota muslimeissa, joiden uskonto kieltää ihon tatuoimisen.

Turun sarjapuukotuksesta epäilty Abderrahman Mechkah kävi ramadanin aikaan syömässä iltaisin Kupittaalla sijaitsevassa moskeijassa. Moskeija tarjoaa muslimien paastoaikaan ilmaisen aterian auringon laskettua. Silloin moskeijassa käy syömässä paljon ihmisiä, eivätkä kaikki ole edes muslimeita.

– Hän oli ihan mukava päällepäin, mutta hiljainen. Hän ei jutellut paljoa ihmisille. Hän kävi täällä vain syömässä, moskeijassa käyvät marokkolaismiehet kertoivat Ilta-Sanomille.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Mechkah kävi toisessa, Turun Yliopistonkadulla sijaitsevassa moskeijassa viime perjantaina päivärukouksen aikaan. Rukous alkoi noin kello 13.30 ja päättyi noin tuntia myöhemmin puoli kolmelta. Mechkah oli yhden havainnon mukaan liikkeellä vanhalla polkupyörällä. Vain puolitoista tuntia myöhemmin hälytyskeskus sai ilmoituksen puukotuksesta.

Tatuoitu iho ihmetytti

Viime aikoina epäilty ei enää käynyt Kupittaan moskeijassa, marokkolaiset kertovat Ilta-Sanomille. Useammin rukoilemassa käyvät marokkolaistaustaiset miehet panivat merkille, että epäillyllä oli tatuointeja. Niitä ei hyväksytä muslimeiksi kasvatetuilla.

– Hän ei vaikuttanut kovin uskonnolliselta.

Turun Sanomien haastattelemien moskeijassa kävijöiden mukaan Mechkah oli ilmoittanut maahanmuuttovirastolle olevansa palestiinalainen, jotta saisi helpommin turvapaikan, sillä Marokossa ei ole sotaa. Moskeijassa ahkerammin vierailevat, kymmeniä vuosia Suomessa asuneet marokkolaiset sanovat, ettei hän olisi voinut heille väittää sellaista, koska he tunnistivat heti puheesta, että mies on Marokosta.

– Hän sanoi olevansa Casablancasta ja kertoi nimekseen Abuldrahman.

Turun iskun tapahtumapaikalle on tuotu runsaasti kukkia ja kynttilöitä.

Epäilty kävi välillä moskeijassa yksin, välillä toisten nuorten, Pansion vastaanottokeskuksessa asuvien miesten kanssa. Myös toinen vangittavaksi vaadittu nuori mies kävi moskeijassa ramadanin aikaan. Hän vaikutti paljon iloisemmalta, mukavammalta ja sosiaalisemmalta kaverilta kuin puukkoiskun pääepäilty.

– Minun on vaikea uskoa, että hän (yksi vangituksi vaadituista) olisi tehnyt mitään tuollaista, Suomessa lähes 30 vuotta asunut marokkolainen sanoo.

Turun marokkolaiset peloissaan

Moskeijassa korostetaan, että siellä kaikenlainen väkivalta tuomitaan jyrkästi ja poliisille ilmoitetaan heti, jos huomataan minkäänlaista merkkiä radikalisoitumisesta.

Turussa asuu noin 200 marokkolaista, moskeijasta arvioidaan. He pelkäävät nyt iskun jälkeen paljon, että heidät kaikki leimataan yhden tekojen vuoksi. Siksi perheelliset miehet eivät halua antaa haastattelua omalla nimellään tai kasvoillaan.

– Rakastan Suomea. Olen asunut täällä pidempään kuin Marokossa. Vaikken näytä siltä, olen Suomen kansalainen. Haluan näyttää esimerkkiä, auttaa naapureita ja kunnioittaa ihmisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?