Jihadismitutkijaa kiinnostaa, radikalisoituiko Turun pääepäilty Suomessa: ”Antaa vastauksia aika lailla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jihadismitutkijaa kiinnostaa, radikalisoituiko Turun pääepäilty Suomessa: ”Antaa vastauksia aika lailla”

Missä Turun puukkoiskun tekijä on saanut radikaalit murhaoppinsa? Vastaanottokeskusaikana Suomessa vai lähtöalueella? Näihin kysymyksiin haluaa jihadismitutkija Atte Kaleva nyt vastauksia.

21.8.2017 21:58

Radikalisoitumisprosessi voi tapahtua tutkijan mukaan hyvinkin nopeasti. Turun sarjapuukotuksen pääepäilty Abderrahman Mechkah, 18, saapui Suomeen alkuvuodesta 2016.

– Tässä on ollut ihan riittävästi aikaa siihen, Kaleva sanoo.

Oheisella videolla jihadismin tutkija Atte Kaleva kommentoi ISTV:n studiossa Turun puukkoiskua.

– Onko Turun puukkoiskun tekijän radikalisoituminen tapahtunut vastaanottokeskusaikana täällä Suomessa? Onko se tapahtunut hänen lähtöalueellaan? Toivon, että tämä saadaan kartoitettua mahdollisimman hyvin Atte Kaleva sanoo.

Sosiaaliset kontaktit esiin!

Tutkijan mukaan on olennaista saada tietää minkälaisia kontakteja sarjapuukottajalla on Suomessa, tai kansainvälisesti muihin radikalisoituneisiin tahoihin.

Niin sanottuja yksinäisiä susia, joilla ei ole yhteyksiä muuhun radikaaliin joukkoon, on nykytutkinnan mukaan vähemmän kuin aiemmin on uskottu. Kalevan mukaan yksinäiset sudet eivät ole merkittävä trendi.

– Viranomaisten kannalta tämä on hyvä asia. Viranomaisilla on näin mahdollisuus puuttua sosiaalisiin kontakteihin ja tiedonvaihtoon.

– Nyt olisi mielenkiintoista saada tietää miten hän (Turun puukottaja) ja hänen lähipiirinsä on radikalisoitunut. Se antaa vastauksia aika lailla.

Alla olevalla videolla tutkija Atte Kaleva kommentoi Marokon jihadismia.

Lainsäädäntö ja terrorismin uhka

Atte Kaleva pohtii terrorismiuhan isoa kuvaa ja Suomen vallitsevaa lainsäädäntöä.

– Tiedustelulakia ollaan kiirehtimässä. Se on erittäin tarpeellista.

– Koko ulkomaalaislaki pitäisi miettiä uudestaan. On katsottava vastaavatko käytänteet, joita noudatetaan todellisuutta, jossa eletään. Kaikilta osiltaan mielestäni eivät vastaa.

Kaleva listaa olennaisimmat:

– Varsinkin kielteisten turvapaikkapäätösten saaneitten kontrollointi. Missä he liikkuvat ja mitä tekevät?

– Lainvoimaisten palautuspäätösten toimeenpano mahdollisimman nopeaksi.

– Täytyy miettiä miten radikalisoituminen tapahtuu ja miten sitä pystytään estämään.

Alla olevalla videolla tutkija Atte Kaleva kommentoi viranomaisten vaikeutta löytää oikeat kohteet terrorismintorjunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?