Iskikö Turkuun yksinäinen susi vai terroristisolu? Tutkija: tekotapa ei viittaa soluun – myös yksinäinen susi voi saada apua

Tutkijan mukaan terroristisolut pyrkivät hyödyntämään joukkovoimaa iskuissaan ja tekijöitä on useita.

21.8.2017 17:26

Maanantaina kerrottiin, että poliisi esittää viittä miestä vangittavaksi Turun perjantaina tapahtuneeseen puukkoiskuun liittyen. Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan uusi käänne ei välttämättä viittaa silti terroristisoluun.

– Yleensä terroristisolut eivät suuntaudu tällaisiin tekoihin, vaan niiden jäsenet tekevät jotain yhdessä. Tässä on ollut vain yksi puukottaja, mikä viittaisi siihen, että päätös väkivallanteosta on tehty yksin, Tammikko sanoo.

Poliisi epäilee 18-vuotiaan Abderrahman Mechkahin puukottaneen kymmentä ihmistä Turun keskustassa perjantaina. Häntä esitetään vangittavaksi epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

Lisäksi poliisi epäilee neljää miestä osallisuudesta tekoon. Poliisi esittää myös heitä vangittavaksi. Viidennestä miehestä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Tammikon mukaan Turun tapauksessa ei vielä voida sanoa, oliko kyse terroristisolusta vai yksinäisen suden toiminnasta. Hän kuitenkin huomauttaa, että myös yksinäiset sudet ovat yleensä olleet vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

– Iso osa yksinäisistä toimijoista kertoo tekoaikeestaan lähipiirilleen tai sosiaalisessa mediassa tavalla tai toisella.

Jotkut yksinäisinä susina pidetyistä ovat saattaneet saada huomattavaakin apua: esimerkiksi vuonna 1995 tehdystä Oklahoman pommi-iskusta tuomitulla Timothy McVeigh’llä oli rikoskumppani. Lisäksi hän oli kertonut pommisuunnitelmastaan ainakin kahdelle ihmiselle. Toinen näistä oli antanut McVeigh’älle valehenkilöllisyystodistuksen.

Terroristisolu pyrkii hyödyntämään joukkovoimaa

Vaikka yksinäiset sudet ovat saattaneet saada apua, itse teot on yleensä suunniteltu yksin toteutettavaksi. Terroristisoluissa pyritään puolestaan hyödyntämään joukkovoimaa. Esimerkiksi marraskuussa 2015 tehdyt terrori-iskut Pariisissa ovat esimerkki terroristisolun iskusta: tekijöitä oli useita, samoin kohteita ja terroristit käyttivät aseita ja räjähteitä. Iskujen toteutus vaati paljon suunnittelua. Kuolleita oli yli 130 ja haavoittuneitakin yli 300.

– Terroristisolussa tavoitteena on tehdä isku, jossa kaikki ovat tavallaan mukana. Terroristisolut liittyvät usein myös konkreettisemmin johonkin organisaatioon kuten Isisiin tai al-Qaidaan. Yksinäisillä susilla ei välttämättä ole kytköksiä mihinkään organisaatioon, Tammikko sanoo.

Poliisi ei toistaiseksi ole tarkemmin kommentoinut Turun hyökkäyksen mahdollista motiivia. Myöskään sitä ei ole tarkennettu, mistä neljää vangittavaksi esitettyä miestä tarkalleen ottaen epäillään.

– Turun tapauksessa nouseekin esille se, mikä muiden pidätettyjen rooli on ollut. Ovatko he tienneet suunnitelmasta? Ovatko he auttaneet tekijää? Tammikko pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?