Orpo: Rahat iskujen estämiseen täytyy löytyä

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan poliisin nopeus pelasti todennäköisesti suuren määrän ihmisiä Turussa.

21.8.2017 17:10

Valtiovarainministeri Petteri Orpo oli perjantaina matkalla kotikaupunkiinsa Turkuun, kun alkoi tulla tietoja kaupungissa tehdyistä surmatöistä.

Entinen sisäministeri kutsuu poliisin toimintaa tilanteessa ensiluokkaiseksi.

– Jos on kolmessa minuutissa hälytyksestä paikalla ja tekijä pois pelistä. Se on erinomaista toimintaa, Orpo sanoo.

– Poliisin nopealla toiminnalla vältyttiin todennäköisesti lukemattomilta uusilta uhreilta.

Orpon mielestä teko täytyy tarkastella huolellisesti

– Pitää käydä todella tarkkaan tämä järkyttävä tapahtuma, sen taustat ja yksityiskohdat. Sen jälkeen on tehtävä määrätietoinen arvio siitä, mikä voidaan tehdä vielä paremmin, Orpo sanoo.

– Meillä on tehty todella paljon suojeluspoliisin, rajavartiolaitoksen ja eri turvallisuusviranomaisten resurssien lisäämiseksi. Toimintaa on kehitetty iskujen estämiseksi. Mutta jos tällaista tapahtuu, sitä ei voida tietenkään hyväksyä.

Orpo sanoo, että jos paljastuu, että jossain lisäresurssit auttaisivat, ”semmoiset rahat pitää silloin löytyä”.

– Toisaalta täytyy kiinnittää huomiota turvapaikkaprosesseihin, ne pitää saada vielä nopeammiksi ja tehokkaammiksi. Turvapaikan saavien kotouttaminen pitää saada tehokkaammaksi.

Orpon mukaan turvapaikkaa tarvitsemattomien maasta poistamista on myös tehostettava. Suomen ja muiden EU-maiden pitäisi mennä tehokkaammin ratkomaan ongelmia pakolaisten lähtömaihin.

Suomi ei enää ”sairas mies”, mutta ”jakovaara uhkaa

Orpo puhui maanantaina suurlähettiläspäivillä Eduskuntatalon lisärakennuksessa. Hän sanoi, että Suomi ei enää ole ”Euroopan sairas mies”.

– Kahdeksan vuotta elimme taantumassa. Nyt voimme virallisesti julistaa, että lama ja taantuma ovat ohi. Taloudessa näyttää paremmalta.

Orpo kuitenkin varoittaa innostumasta myönteisistä uutisista liikaa.

– Ymmärrän ihmisiä siitä, että tämän ankeuden jälkeen toivo herää. Mennään sen kautta, että tuetaan talouskasvua. Annetaan mahdollisimman monille suomalaisille mahdollisuus mennä töihin. Kun mahdollisimman moni on töissä, silloin syntyy enemmän verovaroja ja saadaan velkaantuminen taittumaan.

Puheessaan suurlähettiläille Orpo varoitti, että jakovaran sijasta voi tulla ”jakovaara”. Sillä hän tarkoitti, että hyvinä aikoina luodaan pysyviä menoja, joihin ei huonoina ole varaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?