Suojelupoliisi sai Turun puukotuksista epäillystä vihjeen – tämän takia konkreettisiin toimiin ei ryhdytty - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suojelupoliisi sai Turun puukotuksista epäillystä vihjeen – tämän takia konkreettisiin toimiin ei ryhdytty

Suojelupoliisi sai jo tammikuussa vihjeen Turun puukotuksien pääepäillystä Abderrahman Mechkahista. Vihjeen mukaan mies oli radikalisoitunut ja ääriajattelusta kiinnostunut. Silti mies ei joutunut suojelupoliisin tarkkailulistalle.

21.8.2017 14:52 | Päivitetty 22.8.2017 8:02

Keskusrikospoliisi esittää 18-vuotiasta marokkolaismiestä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittavaksi epäiltynä Turun perjantaiseen puukotukseen. Vangitsemisoikeudenkäynti käydään tiistaina, ja rikosnimikkeet ovat terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat sekä niiden yritykset.

Pääepäillyn nimi Abderrahman Mechkah tuli julkisuuteen maanantaina. Suojelupoliisi oli kuitenkin tietoinen miehen liikkeistä jo tammikuussa, kun se sai Lounais-Suomen poliisin välityksellä vihjeen miehen toimista. Yksittäisen vihjeen mukaan mies oli radikalisoitunut ja kiinnostunut ääriajattelusta.

Suojelupoliisi kävi vihjeen läpi, mutta muihin konkreettisiin toimenpiteisiin se ei ryhtynyt. Vihjeeseen ei nimittäin liittynyt tietoa isku-uhasta. Suojelupoliisin arvion mukaan mies ei ollut myöskään niin vaarallinen, että hän olisi joutunut terrorismitorjunnan kohdehenkilöksi.

– Vihje ei sisältänyt tietoa mistään mahdollisesta suunnitelmasta tehdä isku. Vihje arvioitiin siis sellaiseksi, ettei muihin toimenpiteisiin juuri sillä hetkellä ollut aihetta, suojelupoliisin viestintäasiantuntija Verna Leinonen kertoo Ilta-Sanomille.

Katso jutun pääkuvana olevalta videolta, mitä mieltä jihadismin tutkija Atte Kaleva on Suojelupoliisin toiminnasta.

Tällä hetkellä suojelupoliisin terrorismitorjunnan kohdehenkilöinä on noin 350 ihmistä. Listalle joutuu oman toiminnan, yhteyksien ja radikalisoimisen takia. Suojelupoliisi valvoo heitä sekä hankkii tietoa heistä.

Kohdehenkilöiden määrä on muutamassa vuodessa kasvanut 80 prosenttia.

– Terrorismin tilanne on muuttunut olennaisesti viime vuosina ja sen saamamme tiedon määrä on kasvanut hyvin paljon.

– Sen lisäksi, että meille tulee valtavasti vihjeitä, meille tulee myös valtava määrä muuta tietoa. Suojelupoliisi hankkii sitä itse, sitä saadaan muilta viranomaisilta ja kansainvälisiltä kumppaneilta, Leinonen toteaa.

Valtavan tietomäärän takia suojelupoliisi joutuu ”priorisoimaan” saamansa vihjeet. Se on saanut yli tuhat vihjettä viimeisen parin vuoden aikana. Etusijalla ovat vihjeet, joihin liittyy tietoa konkreettisesta uhasta.

Leinosen mukaan suojelupoliisin toiminta marokkolaismiehen osalta kestää päivänvalon jälkeenpäinkin tarkistettuna.

– Olemme jatkuvasti hereillä ja arvioimme myös kriittisesti omaa toimintaamme. Se, miten tässä on toimittu, niin prosessi on mennyt meidän ohjeiden ja periaatteiden mukaisesti, Leinonen vakuuttaa.

Turun perjantain puukotuksissa kuoli kaksi suomalaista naista, jotka olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986. Tämän lisäksi kuusi naista ja kaksi miestä loukkaantui. Nuorin loukkaantuneista oli 15-vuotias tyttö.

Poliisi sai hälytyksen Turun puukotuksesta perjantaina kello 16:n aikaan. Pääepäilty saatiin kiinni vain muutama minuutti sen jälkeen.

Suojelupoliisin saamasta vihjeestä uutisoi ensimmäisenä Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?