Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

Linja-autonkuljettaja Mohammedi Mokhtar todisti lähietäisyydeltä Turun veitsihyökkäystä.

20.8.2017 20:51
  • Poliisi sai hälytyksen puukotuksista perjantaina kello 16.02. Epäilty saatiin kiinni kello 16.05.

  • Puukotuksissa kuoli kaksi suomalaista naista. Puukotuksissa haavoittui kahdeksan ihmistä. Haavoittuneista kuusi on naisia ja kaksi miehiä.

  • Turun iskua tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä rikoksina: kahtena murhana ja kahdeksana murhan yrityksenä.

  • Epäilty mies on marokkolainen. Hän on ilmoittanut olevansa 18-vuotias. Mies tuli Suomeen vuonna 2016 turvapaikanhakijana.

  • Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan epäiltyä kuulusteltiin sunnuntaina. Kuulustelun sisältöä ei kommentoitu.

  • Pidätettynä on ollut neljä muuta ihmistä, jotka ovat myös marokkolaisia. Kuudennesta tapahtumaan liittyvästä henkilöstä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

Iranilaistaustainen perheenisä ei ole saanut nukutuksi pariin päivään. Aina, kun hän sulkee silmänsä, hän näkee edessään hyökkääjän ja tämän uhreiksi joutuneet naiset.

Ihmiset seisovat vaitonaisina Turun Kauppatorilla koko ajan paisuvan kynttilä- ja kukkameren ympärillä. Ihmiset kuiskailevat hiljaa keskenään. Moni pyyhkii kyyneleitä. Muistopaikan keskellä on iso kyltti, jossa lukee: ”Turussa ei ole paikkaa pelolle”.

Samalta paikalta alkoi koko Suomea järkyttänyt silmitön puukotusten sarja, jota poliisi tutkii nyt terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja sekä niiden yrityksinä.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla hiljainen hetki Turussa kello 10 sunnuntaina.

Kynttilöiden ääreen on tullut hiljentymään myös linja-autonkuljettajana työskentelevä iranilaistaustainen perheenisä Mohammedi Mokhtar. Hän oli perjantaina pysähtynyt liikennevaloihin Kauppiaskadulle, kun hän näki nuoren miehen juoksevan pitkä, verinen veitsi kädessään.

Mohammedi Mokhtar kertoo menettäneensä yöunet Turun perjantaisten tapahtumien vuoksi.

– Hän huusi ’allahia’ juostessaan ja ajattelin, että hän on arabi. Kello oli silloin 16.05. Se oli 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet, Mokhtar suree.

Pian hän näki miehen yrittävän lyödä kahta nuorta naista puukolla. Naiset kaatuivat maahan, eikä hyökkääjän veitsi näyttänyt osuvan heihin.

– Nyt on mennyt kaksi päivää, etten ole pystynyt nukkumaan. Aina, kun nukahdan, näen hänet ja naiset edessäni. Olen vain itkenyt kotona ja ihmetellyt, että miksi?

12 vuotta Suomessa asunut kolmen lapsen isällä on vain suuri halu auttaa Turkua suuren surun keskellä. Hän tuli sunnuntaina ensimmäistä kertaa Kauppatorille tapahtuneen jälkeen.

– Myöhemmin näin verisen naisen makaavan maassa tässä torilla. Olisin toivonut, että olisin voinut ajaa hyökkääjän eteen ja pysäyttää hänet.

Mokhtar sanoo, ettei ole ulkomaalaisena Turussa tuntenut oloaan uhatuksi iskun jälkeen.

– Ymmärrän suomalaisia ja luulen, että suomalaiset ymmärtävät meitä. Ei minulle ole huudeltu. Jos joskus huudellaankin jotain rasistista, annan sen mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Olen vain hiljaa.

Alla silminnäkijän video perjantailta, jossa ihmiset ajavat epäiltyä takaa Turun keskusta-alueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?